Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ από τη Lamda Marinas Investments

Τι προβλέπει το πλάνο της εταιρείας για τις τρεις μαρίνες του χαρτοφυλακίου της. Το 2023 η μαρίνα Φλοίσβου κατέγραψε πληρότητα 100% στις θέσεις ελλιμενισμού.

Επενδύσεις 35 εκατ. ευρώ από τη Lamda Marinas Investments

Ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στην περίμετρο των 35 εκατ. ευρώ σχεδιάζει η Lamda Marinas για τις 2+1 μαρίνες που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, τη μαρίνα Φλοίσβου, τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά στο Ελληνικό και τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα, για την οποία εκκρεμεί η ολοκλήρωση των διαδικασιών υπογραφής της σχετικής σύμβασης με το ΤΑΙΠΕΔ.

Στόχος των επικεφαλής της εταιρείας, μάλιστα, είναι η περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων προκειμένου οι μαρίνες που διαθέτει στο portfolio της να είναι ικανές να αντεπεξέλθουν στην ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στον θαλάσσιο τουρισμό και δη στον τομέα των σκαφών αναψυχής.

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Marinas, Σταύρο Κατσικάδη, η εταιρεία θα επενδύσει περί τα 5 εκατ. ευρώ σε δράσεις βελτίωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μαρίνας Φλοίσβου, ενώ σε δεύτερο χρόνο δρομολογούνται επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ για τη μαρίνα Αγίου Κοσμά.

Ως προς τη μαρίνα mega yacht στην Κέρκυρα αναμένεται μέχρι τέλους Νοεμβρίου η υπογραφή της σχετικής σύμβασης παραχώρησηςστο πλαίσιο του διαγωνισμού που είχε προκηρύξει το ΤΑΙΠΕΔ. Η παραχώρηση θα έχει διάρκεια 40 έτη και η σύμβαση θα κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων.

Η συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλλει ο προτιμητέος επενδυτής με βάση τη σύμβαση που θα υπογραφεί θα ξεπεράσει τα 89 εκατ. ευρώ σε βάθος 40 ετών. Μέρος του τιμήματος θα καταβληθεί εφάπαξ με την έναρξη της υπο-παραχώρησης ενώ το υπόλοιπο θα αποτελεί ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του υπο-παραχωρησιούχου και θα καταβάλλεται ετησίως. Επιπρόσθετα, πέραν του καταβληθέντος τιμήματος, οι επενδύσεις για την εκ του μηδενός κατασκευή και ανάπτυξη της μαρίνας εκτιμάται ότι θα υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι και τα δύο projects, στη μαρίνα Φλοίσβου και στη μαρίνα του Αγίου Κοσμά, έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα του υπουργείου Τουρισμού για την ενίσχυση των μαρίνων με πόρους του Ταμείου Ανάπτυξης και έχουν πάρει σε πρώτη φάση το «πράσινο φως».

Η μελέτη βιώσιμης ανάπτυξης

Με τζίρο 22 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 22% του τζίρου όλων των μαρίνων της Ελλάδος, η μαρίνα Φλοίσβου το 2023 κατέγραψε πληρότητα θέσεων ελλιμενισμού 100%.

Σύμφωνα με τον Στ. Κατσικάδη, η μαρίνα Φλοίσβου βασίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της φιλοσοφίας και της στρατηγικής της που αντανακλάται στον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο αυτό, στη μαρίνα θα λειτουργήσει φωτοβολταικό σύστημα, μια επένδυση έως 1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μαρίνα Φλοίσβου διαθέτει 310 θέσεις ελλιμενισμού, εκ των οποίων το 50% είναι θέσεις για θαλαμηγούς άνω των 30 μέτρων. Η χερσαία ανάπτυξη της μαρίνας είναι στα 8.200 τ.μ. και το μερίδιο της μαρίνας στην ελληνκή αγορά να διαμορφώνεται στο 21,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία της 6ης Εκθεσης Βιωσιμότητας.

Αναλυτικότερα, το 2023, ελλιμενίστηκαν στη μαρίνα Φλοίσβου 690 σκάφη (μόνιμα και διερχόμενα) εκ των οποίων τα 351 (51%) ήταν μόνιμα (επαγγελματικά και ιδιωτικά), με σημαίες από διάφορες χώρες του κόσμου, εκ των οποίων βασικότερες η Μάλτα (21,4%), η Ελλάδα (18,3%), τα νησιά Cayman (15,7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (11,8%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v