Η ελληνική El Sabor βρήκε το Ελντοράντο στα... nacho chips

Ανάπτυξη σε όλους τους δείκτες της εμφάνισε η εταιρεία παραγωγής nachos εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος. Επέκταση, επενδύσεις και αύξηση προσωπικού.

Η ελληνική El Sabor βρήκε το Ελντοράντο στα... nacho chips

Σε μια περίοδο όπου οι καταναλωτές εμφανίζονται ευαισθητοποιημένοι με τα επίπεδα τιμών (σ.σ. η ευαισθησία εντοπίζεται κυρίως στα είδη πρώτης ανάγκης) υπάρχουν εταιρείες που καταφέρνουν να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της El Sabor.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1992 παράγοντας nacho chips στην Ελλάδα, έχει καταφέρει να αποτελεί έναν από τους βασικούς παίκτες της κατηγορίας και σήμερα 30 και πλέον χρόνια μετά οι επιδόσεις της συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πέρυσι οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 23,62% ξεπερνώντας τα 32,374 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 48,74%  και ανήλθαν στα 1,851 εκατ. ευρώ.

Ενώ η El Sabor παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη, δεν είναι απρόσβλητη από τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις. Η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ανατολική Ευρώπη και στην Παλαιστίνη έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ενέργειας και σε διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού. Ωστόσο, η εταιρεία έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτά τα εμπόδια και να διατηρήσει την κερδοφορία της αυξάνοντας παράλληλα το περιθώριο καθαρού της κέρδους.

Πέρυσι το περιθώριο καθαρού κέρδους της διευρύνθηκε στο 5,72% από 4,75% που ήταν στη χρήση του 2022 ενώ ο αριθμός τού απασχολούμενου προσωπικού της αυξήθηκε κατά 23,07% στα 80 άτομα.

Στις υποχρεώσεις της εμφανίζεται ποσό 100.000 ευρώ το οποίο είναι οφειλή προς «Κ Α ΜΑΜΗΣ ΜΑΕ ΑΥΛΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» που αφορά  οφειλόμενο ποσό από αμοιβές για τη χρήση του εμπορικού σήματος «Εl Sabor».

Κατά τη διάρκεια της περασμένης οικονομικής χρήσης υποβλήθηκε αίτηση για επέκταση δυναμικότητας της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής NACHO CHIPS συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 4,52 εκατ. ευρώ ώστε να ωφεληθεί η εταιρεία τής επιδότησης μέσω χρηματοδοτικής μίσθωσης και των φορολογικών απαλλαγών που προβλέπουν οι διατάξεις τού νόμου. Η επένδυση αφορά κτιριακές εγκαταστάσεις (αποθήκη), έργα διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου και μηχανολογικό εξοπλισμό /τεχνικές ειδικές εγκαταστάσεις.

Η επένδυση έχει χρηματοδοτηθεί με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) με ποσό 3,11 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό των 1,418 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια.

Η επένδυση αυτή, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, θα βοηθήσει την El Sabor στην ανάπτυξή της καθώς η νέα μονάδα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες, αποθήκευσης, παραγωγής και κάλυψης του αυξημένου όγκου παραγγελιών των πελατών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v