Deal ομίλου Κοπελούζου με EGAS για εξαγωγές αιγυπτιακού LNG

Κοινή εταιρεία από τις δυο πλευρές για εξαγωγές αιγυπτιακού LNG στην Αν. Ευρώπη. Η συμφωνία υπογράφηκε σήμερα στο Κάιρο. Το αέριο θα επαναεριοπιοιείται μέσω του FSRU Αλεξανδρούπολης. Συνάντηση και για το Gregy του Ελληνα επιχειρηματία με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ.

Deal ομίλου Κοπελούζου με EGAS για εξαγωγές αιγυπτιακού LNG

Σε συμφωνία με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Αιγύπτου EGAS για τη δημιουργία κοινής εταιρείας που θα εξάγει LNG στην Ελλάδα και την Αν. Ευρώπη, προχώρησε ο όμιλος Κοπελούζου.

Το εγχείρημα στοχεύει στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ελλάδα, την επαναεριοποίηση μέσω του πλωτού τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης και από εκεί την εξαγωγή ποσοτήτων στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η συμφωνία υπεγράφη στο περιθώριο των επαφών του ομίλου Κοπελούζου στο Κάιρο με κεντρικό θέμα τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου και έγινε γνωστή με ανακοίνωση του υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της χώρας.

Στη συμφωνία αναφέρονται τα αιγυπτιακά μέσα, τονίζοντας ότι το Κάιρο επιδιώκει συστηματικά να ενισχύσει τη θέση του ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου μέσω εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο τα τελευταία χρόνια η εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και για να καλυφθεί η εσωτερική ζήτηση καταφεύγει σε εισαγωγές από το Ισραήλ.

Πριν την εμφάνιση των προβλημάτων, η ευρωπαϊκή αγορά είχε φτάσει να απορροφά το 71% των αιγυπτιακών εξαγωγών (2022) έναντι 31% το 2021, ενώ αντίστοιχα τα φορτία προς την Ασία είχαν μειωθεί το 2022 στο 28% από 69% τον προηγούμενο χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση, η Αίγυπτος «βλέπει» ότι οι ελληνικές υποδομές θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ενδιάμεσος κόμβος μεταφοράς του αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) προς την Ευρώπη.

Στον στρατηγικό σχεδιασμό της αιγυπτιακής πλευράς, οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας του ΔΕΣΦΑ αλλά και το FSRU της Αλεξανδρούπολης μπορούν μακροπρόθεσμα να παίξουν κομβικό ρόλο για τη δημιουργία ενός τέτοιου ενδιάμεσου hub, αυξάνοντας σημαντικά τις εισαγωγές LNG από την περιοχή. Επιπλέον η εγγύτητα της Ελλάδας με την Αίγυπτο διευκολύνει ακόμη και τις spot αγορές και μάλιστα σε καλές τιμές.

Στην τελετή υπογραφής, ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Karim Badawi, είπε ότι η συμφωνία ανοίγει πόρτες για μελλοντική συνεργασία, ενώ από τη πλευρά του, ο επικεφαλής του ελληνικού ομίλου, Δημήτρης Κοπελούζος, εξέφρασε το ενδιαφέρον για τους ενεργειακούς πόρους της Αιγύπτου, ιδιαίτερα των εργοστασίων LNG στην Damietta και στο Idku.

Η συμφωνία προετοιμάστηκε λεπτομερώς τους τελευταίους μήνες και σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση μιας βαθύτερης εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο μερών στο μέλλον, ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της EGAS, Yasseen Mohamed.

Συνάντηση Κοπελούζου με τον αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Σε μια άλλη από τις πολλές συναντήσεις που έλαβαν χώρα στο Κάιρο, αυτή μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Badr Abdelatty και του Έλληνα επιχειρηματία, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας μετέφερε τη δέσμευση της χώρας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, τονίζοντας τις ισχυρές διμερείς σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.

Έχει τη σημασία του η αναφορά του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ ότι το Καιρό προωθεί σημαντικά έργα για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια, τονίζοντας την ανάγκη της έγκαιρης έναρξης της υλοποίησης του Gregy, που δείχνει τη στήριξη που του παρέχει η κυβέρνηση Σίσι.

Το έργο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, εξυπηρετώντας παράλληλα τα κοινά οικονομικά συμφέροντα και των δύο εθνών, σηματοδοτεί τη δύναμη της εταιρικής σχέσης Αιγύπτου και Ελλάδας και στοχεύει στην επίτευξη αμοιβαίου οφέλους

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v