Ομοβροντία επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες από όλους τους παρόχους

Σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα οπτικών ινών αλλά και σε 5G Stand-Alone (SA), που προσφέρει ταχύτατο Ιnternet στην κινητή τηλεφωνία. Τι προσφέρουν σήμερα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

Ομοβροντία επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες από όλους τους παρόχους

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια εποχή σημαντικών αλλαγών στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, καθώς οι πάροχοι, μετά και τις παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών, εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη των υποδομών οπτικής ίνας αλλά και του 5G.

Οι επενδύσεις όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων αποσκοπούν στη βελτίωση της συνδεσιμότητας και στην αύξηση ταχύτητας της σταθερής και της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας, κάτι που έχει απασχολήσει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Η πρόοδος του 5G στην Ελλάδα «τρέχει» προς την τελική ευθεία έχοντας καλύψει σχεδόν ολοκληρωτικά τη χώρα και με τους παρόχους να προχωρούν στο επόμενο βήμα το 5G Stand-Alone (SA), που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες.

Η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών ωστόσο αποτελεί πλέον το μεγάλο στοίχημα της Ελλάδας, με τους παρόχους να υλοποιούν τα επενδυτικά τους προγράμματα και την κυβέρνηση να προχωρά σε επιδοτήσεις γραμμών και συνδεσιμότητας στα κτίρια, για να «ξεκολλήσει» η χώρα από τις τελευταίες θέσεις που βρίσκεται παγκοσμίως.

Η Cosmote, έχει ήδη συνδέσει περισσότερο από 1,5 εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις, με στόχο να φτάσει το 1,8 εκατομμύριο συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το τέλος του 2024. Με σχέδια να καλύψει το 67% της χώρας έως το 2027, η εταιρεία στοχεύει στην αύξηση του ποσοστού διείσδυσης από 20-25% σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Ο κ. Γιώργος Τσώνης, Executive Director Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Δικτύου Ομίλου ΟΤΕ, μιλώντας στο συνέδριο advanced telecoms + iot summit, τόνισε τη σημασία των vouchers που θα ενισχύσουν τη μετάβαση σε ταχύτητες άνω των 250 Mbps.

«Το πλάνο μας για το τέλος του 2024 είναι κοντά στο 1,8 εκατ. συνδέσεις. Εδώ συμπεριλαμβάνεται και το έργο UFBB. Έχουμε 3 από τα 7 lots. Έχουμε ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο που τρέχουμε και στο τέλος του 2027 στοχεύουμε να καλύπτουμε τα 2/3 της χώρας, δηλαδή 3 εκατ. συνδέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Nova, από την άλλη πλευρά, προγραμματίζει την κάλυψη 550.000 σπιτιών έως το τέλος του 2024, με ταχύτητες οπτικής ίνας να παραμένουν σχετικά χαμηλές. Ο Μανώλης Γρηγοράκης, Chief Technology Officer της Nova, είπε πως μόλις το 10% των συνδέσεων αφορά τη συγκεκριμένη τεχνολογία. «Η ζήτηση για οπτική ίνα παραμένει χαμηλή, με μόνο το 10% των συνδέσεων να είναι σε οπτική ίνα. Το gigabit voucher αναμένεται να ενισχύσει αυτή την τάση», πρόσθεσε. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι έχουν «ανεβάσει ταχύτητα» στις συνδέσεις προχωρώντας σε περίπου 30.000 σπίτια τον μήνα, από τις 20.000 σπίτια το 2023.

Η Vodafone έχει επίσης στρατηγικά σχέδια που περιλαμβάνουν 850.000 συνδέσεις FTTH μέχρι το 2028. Το επενδυτικό της πλάνο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός αυτόνομου βραχίονα, τη Fiber 2 All, για να ενισχύσει την παρουσία της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το πλάνο που έχει μέχρι το 2028 μιλάει για 850.000 συνδέσεις FTTH στις περιοχές που έχει ήδη παρουσία.

Η Inalan, με παρουσία στην αγορά τα τελευταία 10 χρόνια, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, καλύπτοντας ήδη 550.000 σπίτια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σχεδιάζει να επενδύσει περαιτέρω για να φτάσει τα 2,6 εκατομμύρια σπίτια τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όσον αφορά το 5G, οι πάροχοι αναφέρουν σημαντική κάλυψη. Η Cosmote έχει φτάνει σε 99% κάλυψη και πάνω από 90% κάλυψη στα 3,5 Ghz. «Έχουμε κάνει για όλους το 5G SA. Γίνονται δοκιμές. Εντός του 2024 θα υποστηρίξουμε περισσότερες συσκευές και μέσα στο 2025 θα υποστηρίζουμε περισσότερες συσκευές iPhone», είπε ο κ. Τσώνης.

Η Nova από πλευράς πληθυσμιακής κάλυψης έχει ξεπεράσει το 90%, ενώ ο αριθμός των σταθμών που υποστηρίζουν υπηρεσίες 5G θα διπλασιαστεί. «Προχωράμε προσθέτοντας σταθμούς στο δίκτυο και τα επόμενα χρόνια θα φτάσουμε σε πλήρη πληθυσμιακή κάλυψη», είπε ο κ. Γρηγοράκης.

Σε σχέση με το 5G SA ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το έχουμε ολοκληρώσει πιλοτικά, έχουμε ένα δίκτυο που θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου και μέσα στο 2025 θα έχουμε το δίκτυο έτοιμο για εμπορική χρήση. Συμμετέχουμε και στο ευρωπαϊκό έργο για τους 5G διαδρόμους στη Β. Ελλάδα. Έχουμε αναλάβει επίσης και τους τομείς της Υγείας που συνδυάζεται με το 5G SA».

Στη Vodafone, η διείσδυση του 5G αναμένεται να φτάσει το 94% μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ προγραμματίζει αύξηση των σταθμών βάσης και βελτιστοποίηση του δικτύου.

H εταιρεία συνεχίζει τις επενδύσεις με 3 κύριες κατευθύνσεις:

  • Η πρώτη είναι να αυξήσουν την κάλυψη που προσφέρουν στο 5G στα 3,5 Ghz, έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερες ταχύτητες σε ακόμα περισσότερες περιοχές.
  • Η δεύτερη είναι να αυξήσουν τον αριθμό των σταθμών βάσης που έχουν σε αρκετά μεγαλύτερο αριθμό από την τρέχουσα κατάσταση.
  • Η τρίτη είναι η συνεχής στόχευση στη βελτιστοποίηση του δικτύου.

Όσον αφορά το 5G SA, προσφέρουν ήδη σε πελάτες για εταιρικές χρήσεις και απομονωμένα περιβάλλοντα. Στο consumer κομμάτι, σε εμπορική χρήση τα πλάνα της εταιρείας είναι για μέσα στο 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v