ΒΟΑΚ: «Σαμαράκια» στο τμήμα Νεάπολη-Αγιος Νικόλαος

Νέα παράταση στις τμηματικές προθεσμίες εκτέλεσης του έργου έδωσε το ΥΠΟΜΕ, μετά από αίτημα του αναδόχου Άκτωρ. Δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί με ευθύνη του δημοσίου σειρά εκκρεμοτήτων.

ΒΟΑΚ: «Σαμαράκια» στο τμήμα Νεάπολη-Αγιος Νικόλαος

Διατηρούνται τα εμπόδια στην κατασκευή του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, που αποτελεί μέρος του σπονδυλωτού έργου του ΒΟΑΚ, όπως προκύπτει από τη νέα παράταση έναρξης του έργου που δόθηκε από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Τη νέα παράταση αιτήθηκε στα τέλη Αυγούστου ο ανάδοχος του έργου, η εταιρεία Ακτωρ, επισημαίνοντας σειρά ζητημάτων που εμποδίζουν την ολοκλήρωση μελετών και εν πολλοίς της έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, οι οποίες προβλέπονταν, έστω τμηματικά, να ξεκινήσουν στις 30 Αυγούστου 2024.

Σημειώνεται πως το έργο συμβασιοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ με την τελευταία απόφαση του ΥΠΟΜΕ η τμηματική προθεσμία του έργου επεκτάθηκε έως τα τέλη Μαρτίου του 2025, χωρίς ευθύνη του αναδόχου, αλλά και χωρίς δικαίωμα για πρόσθετη αποζημίωση, εκτός από τη νόμιμη αναθεώρηση.

Επισημαίνεται πως το έργο, αρχικού προϋπολογισμού 192 εκατ. ευρώ, που θα εκτελεστεί ως δημόσιο, λαμβάνει χρηματοδότηση και από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οπότε πέραν της αυτονόητης ωφέλειας για τις μετακινήσεις στην Κρήτη, η έναρξή του σχετίζεται και με την ανάγκη πλήρωσης των προθεσμιών εκταμίευσης των συγκεκριμένων κονδυλίων.

Τα εμπόδια

Ο ανάδοχος επικαλέστηκε σειρά προβλημάτων εκτέλεσης του έργου όπως:

  • η καθυστέρηση στην απόδοση των απαλλοτριούμενων εκτάσεων,
  • η αργή ανταπόκριση των φορέων ΟΚΩ (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΥΑ) στα αιτήματα του αναδόχου, η οποία δημιούργησε ιδιαίτερες δυσκολίες και καθυστερήσεις στη εκτέλεση των εργασιών, και
  • η καθυστέρηση έγκρισης της ΑΕΠΟ που αφορά στην ΜΠΕ Τροποποίησης Περιβαλλοντικών Όρων, για να συμπεριληφθούν τα έργα διευθέτησης στον ποταμό Ξηροπόταμο και των προβλεπόμενων οδικών έργων για την εξυπηρέτηση των οικισμών και των προσβάσεων σε γειτονικές του ΒΟΑΚ ιδιοκτησιών.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Μετατροπή σε αυτοκινητόδρομο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης τμήμα: Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος στη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου» αφορά στη μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του τμήματος Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος του ΒΟΑΚ, με την κατασκευή τετράιχνης αρτηρίας, με δυο λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση, συνολικού μήκους 14,5 χλμ., και τη μετατροπή του σε αυτοκινητόδρομο.

Η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για διάρκεια εργασιών 36 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης (Σεπτέμβριος 2022).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v