Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι ανατιμήσεις φέρνουν ρεκόρ παραγωγής

Προβληματίζουν τα στοιχεία από την πορεία της αγοράς τους πρώτους επτά μήνες του έτους. Η αύξηση της παραγωγής και γιατί δεν αποτελεί λόγο... πανηγυρισμού. Οι προσδοκίες από τα κυβερνητικά μέτρα.

Ασφαλιστικές εταιρείες: Οι ανατιμήσεις φέρνουν ρεκόρ παραγωγής

Παρά το γεγονός ότι το πρωθυπουργικό «καλάθι» της ΔΕΘ σκόρπισε αισιοδοξία στους παράγοντες της ιδιωτικής ασφάλισης σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου, η μέχρι τώρα πορεία της φετινής παραγωγής συνεχίζει να κινείται σε μέτρια επίπεδα και να αυξάνεται σχεδόν αποκλειστικά λόγω της ανόδου των τιμολογίων στις οποίες προχώρησαν οι εταιρείες.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κατά το πρώτο φετινό επτάμηνο η συνολική παραγωγή εμφανίστηκε υψηλότερη κατά 8,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, επίδοση ωστόσο που δεν αφήνει ικανοποιημένους τους παράγοντες της αγοράς, καθώς όπως επισημάνθηκε:

  • Η παραγωγή στον κλάδο υγείας διαμορφώθηκε στο +10,3%, όπου όμως σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έχει παρατηρηθεί φέτος αύξηση τιμολογίων κατά 14%. Όπως υποστηρίζεται, φέτος είναι η πρώτη χρονιά όπου τα νοικοκυριά αντιδρούν τόσο έντονα στα ετησίως αυξανόμενα τιμολόγια των εταιρειών, με ορισμένα εξ αυτών να διακόπτουν την ασφάλισή τους και κάποια άλλα να κατευθύνονται προς συμβόλαια χαμηλότερου τιμήματος και λιγότερων καλύψεων.
  • Ούτε οι περυσινές καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας, αλλά ούτε και το κυβερνητικό μέτρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε όσες κατοικίες ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών, οδήγησε σε μια αξιοσημείωτη υποχώρηση του μεγάλου ασφαλιστικού κενού στη συγκεκριμένη κατηγορία. Χαρακτηριστικό είναι πως -σύμφωνα με την ΕΑΕΕ- το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών τής χώρας διαμορφώθηκε στα τέλη τού φετινού Μαρτίου σε 18,3% (έναντι 18,2% στην έρευνα των συμβολαίων σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2023), ενώ δεν αυξήθηκε ουσιαστικά το πλήθος των ασφαλισμένων κτιρίων κατοικιών, αλλά διευρύνθηκε κατά 6,3% το ποσοστό αυτών που εμπίπτουν στις καλύψεις για την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ.
  • Η παραγωγή των ομαδικών προϊόντων συνταξιοδοτικής ασφάλισης (DAF) υποχώρησε το πρώτο επτάμηνο του 2024 κατά 16,7%. Η εξέλιξη αυτή πιθανολογείται πως είναι αποτέλεσμα του νέου θεσμικού πλαισίου, το οποίο ισχύει από την αρχή της χρονιάς και -μεταξύ άλλων- επέβαλε αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και των DAF (έντονος προβληματισμός υπάρχει και στο μέτωπο των ΤΕΑ).
  • Ο κλάδος οχημάτων είδε στο επτάμηνο την παραγωγή του να διευρύνεται κατά 3,9%, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των σχετικών τιμολογίων. Η αγορά ίσως να περίμενε «κάτι παραπάνω» από την ψήφιση του νόμου για τον ηλεκτρονικό εντοπισμό των ανασφάλιστων οχημάτων, καθώς η πρώτη ηλεκτρική διασταύρωση ήταν προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο (δεν έγινε). Κύκλοι της αγοράς μίλησαν για κάποια αυξημένη κινητικότητα κατά το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου (ορισμένοι οδηγοί έσπευσαν να ασφαλίσουν τα ακάλυπτα οχήματά τους προκειμένου να αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου), το μέγεθος της οποίας αναμένεται να αποτυπωθεί με αριθμούς τους επόμενους μήνες.
  • Τέλος, ο κλάδος ζωής «έτρεξε» στο φετινό επτάμηνο με +7,9%, με την παραγωγή προϊόντων που είναι συνδεδεμένα με επενδύσεις να καταγράφει άνοδο 16,2%. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν -μεταξύ άλλων- τα πολύ χαμηλά καταθετικά επιτόκια των τραπεζών (στρέφουν μέρος των αποταμιευτών σε εναλλακτικές επιλογές) και οι φετινές θετικές αποδόσεις των αγορών σε μετοχές και ομόλογα.

Σε επίπεδο πάντως τρεχουσών τιμών, το 2024 πιθανολογείται βάσιμα πως η ασφαλιστική παραγωγή θα σημειώσει ιστορικά υψηλή επίδοση, υπερβαίνοντας τις προ κρίσης επιδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v