«Μηχανή» παραγωγής οργανικών κεφαλαίων η Εθνική Τράπεζα

Ως το τέλος 2026 θα παράγει οργανικά κεφάλαια 2 δισ. ευρώ. Διαθέτει ήδη κεφαλαιακό «πλεόνασμα» 1,76 δισ. ευρώ. Η δυνατότητα υψηλών payouts ακόμη και αν «κάψει» εποπτικό κεφάλαιο για DTC και το απόθεμα για εξαγορές/στρατηγικές κινήσεις.

«Μηχανή» παραγωγής οργανικών κεφαλαίων η Εθνική Τράπεζα

Ισχυρή παραγωγή οργανικού κεφαλαίου υπόσχεται για τις επόμενες δύο χρήσεις η Εθνική, εξέλιξη που θα της επιτρέψει να αυξήσει το payout ratio στο 50% των καθαρών κερδών χρήσης 2025, ακόμη και αν χρειαστεί να «κάψει» εποπτικό κεφάλαιο για ταχύτερη αποαναγνώριση του DTC και να αξιοποιήσει τυχόν ευκαιρίες εξαγορών ή/και στρατηγικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το οποίο εκδόθηκε για τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών κυριότητας ΤΧΣ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης και δημόσιας προσφοράς, η Εθνική αναμένει ότι το κεφαλαιακό της «πλεόνασμα» θα ξεπεράσει στις 31/12/2026 τις 900 μονάδες βάσης (σ.σ. άνω των 3,7 δισ. ευρώ). Αν, δηλαδή, δεν μοιράσει μερίσματα, θα διαθέτει, στο τέλος του 2026, δείκτη CET1 άνω του 23%, με ελάχιστη εποπτική απαίτηση 14%.

Στις 30 Ιουνίου φέτος, ο CET 1 (σ.σ. Fully Loaded) της Εθνικής διαμορφώθηκε σε 18,3%, αφαιρούμενου του 40% των κερδών χρήσης που επιδιώκεται να διανεμηθούν. Διατηρεί, δηλαδή, κεφαλαιακό «πλεόνασμα» 430 μονάδων βάσης (1,76 δισ. ευρώ), το οποίο στη συντριπτική του πλειονότητα δημιουργήθηκε στο 18μηνο 1/1/2023 με 30/6/2024. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια του 2023, η τράπεζα παρήγαγε οργανικό κεφάλαιο 290 μ.β. και κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο 125 μ.β.

Η Εθνική ξεχωρίζει για την κεφαλαιακή της «υπεροπλία» όχι μόνο μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών (σ.σ. μεσοσταθμικός CET1 15,1% στις 30/6/2024) αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στις 30 Ιουνίου, ο μέσος σταθμισμένος σε ενεργητικό (RWAs) όρος CET1 σε δείγμα 71 ευρωπαϊκών τραπεζών ανερχόταν σε 16,1%.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, η τρέχουσα κεφαλαιακή θέση, σε συνδυασμό με την αποδεδειγμένη ικανότητα παραγωγής οργανικού κεφαλαίου, παρέχει στην τράπεζα την ευελιξία κινήσεων που προσθέτουν αξία. Μεταξύ αυτών, πιθανές εξαγορές και στρατηγικές επενδύσεις, υπό το πρίσμα πάντα της συνετούς διαχείρισης.

Ελκυστικά payouts...

Ταυτόχρονα, επιτρέπει την παροχή ελκυστικών ανταμοιβών στους μετόχους. Η Εθνική προτίθεται να διανείμει φέτος, μέσω μερίσματος ή/και επαναγοράς, το 40% των καθαρών κερδών χρήσης και το payout ratio να ανέλθει στο 50% των κερδών χρήσης 2025. Πάντα υπό την αίρεση λήψης των σχετικών εγκρίσεων από τον επόπτη.

Η βελτίωση του payout δύσκολα θα επηρεασθεί από τυχόν επιτάχυνση απόσβεσης οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων, ώστε να ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός τους εντός του πρώτου μισού της δεκαετίας 2030.

Στις 30 Ιουνίου, η Εθνική διατηρούσε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (Deferred Tax Credits - DTCs) ύψους 3,6 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 51,6% του CET1. Ποσό ελαφρώς χαμηλότερο από την υποσχόμενη (κατά ένα μέρος) παραγωγή οργανικών κεφαλαίων της τετραετίας 1/1/2023 με 31/12/2026.

… ακόμη και αν «καίει» εποπτικό κεφάλαιο για DTC

Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να διαγράφει ετησίως μέρος της απαίτησης από τα εποπτικά της κεφάλαια, πέραν του συμψηφισμού με φόρους, χωρίς αυτό να επηρεάσει το payout ratio. Σύμφωνα με αναλυτές, με έναν τέτοιο ρυθμό, θα μπορούσε σε βάθος δεκαετίας να μηδενίσει τη συμμετοχή του DTC στα εποπτικά της κεφάλαια.

Δεν είναι απίθανο ο SSM να ζητήσει από τις εγχώριες συστημικές τράπεζες να εντείνουν τον βηματισμό τους για την αποαναγνώριση του DTC από τους ισολογισμούς. Ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) διατύπωσε ενστάσεις επί της τελευταίας τροποποίησης του νόμου Χαρδούβελη για το DTC, που επήλθε με το νόμο 4831/2021, σημειώνοντας ότι αφενός θα καθυστερήσουν την αποαναγνώριση DTC από τους ισολογισμούς, αφετέρου δεν αποκλείουν τον κίνδυνο να μείνουν αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις που δεν έχουν αποσβεστεί.

Εξ ου και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να εξετάσει την επίδραση από εφάπαξ διαγραφή μη συμψηφισμένων DTCs στις κεφαλαιακές θέσεις τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v