Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες stratup με ελληνικό DNA σήκωσαν φρέσκο χρήμα

Με επιτυχημένους γύρους χρηματοδότησης νεοφυείς επιχειρήσεις με ελληνικό ενδιαφέρον συνεχίζουν να σηκώνουν κεφάλαια. Τελευταίο παράδειγμα η Simpler με 9 εκατ. ευρώ.

Ποιες stratup με ελληνικό DNA σήκωσαν φρέσκο χρήμα

Παρά τη γενικότερη κάμψη των χρηματοδοτήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο το ελληνικό startup οικοσύστημα δείχνει σημαντική αντοχή και συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια.

Σε μια περίοδο που επικρατεί ευρύτερο μούδιασμα στην παγκόσμια αγορά αυξάνονται τα επενδυτικά fund που παρέχουν χρηματοδοτική υποστήριξη στο οικοσύστημα. Εχουν φτάσει τα 30, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν αυξηθεί σε 35.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Marathon Venture Capital, από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, το σύνολο των startups με ελληνικό… DNA, δηλαδή startups που έχουν έδρα στη χώρα μας ή έχουν Έλληνες ιδρυτές, έχουν «σηκώσει» πάνω από ένα δισ. δολάρια σε 93 γύρους χρηματοδότησης από 77 διεθνείς επενδυτές.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πλατφόρμα Τhe Recursive καταγράφοντας την πορεία των χρηματοδοτήσεων νεοφυών επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2024, σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη σε συγκέντρωση κεφαλαίων μετά την Τσεχία. Συγκεκριμένα οι startups της Τσεχίας συγκέντρωσαν 445,3 εκατ. ευρώ και οι αντίστοιχες ελληνικές εξασφάλισαν 170 εκατ. ευρώ.

Μόλις μια ανάσα μετά την Ελλάδα στη σχετική κατάταξη βρίσκονται οι χρηματοδοτήσεις εταιρειών από την Πολωνία (161,3 εκατ.) και ακολουθούν η Κροατία (123,6 εκατ.), η Σλοβακία (89,5 εκατ.), η Ρουμανία (78 εκατ.), η Βουλγαρία (38,7 εκατ.), η Ουγγαρία (32 εκατ.), ενώ την κατάταξη ολοκληρώνουν χώρες των ∆υτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Σερβία, Β. Μακεδονία κ.ά.) και η Σλοβενία.

Η Simpler

Η τελευταία χρηματοδότηση  αφορά την Simpler που συγκέντρωσε κεφάλαια €9 εκατ. για να επαναπροσδιορίσει την εμπειρία του checkout και να επεκταθεί στην Ευρώπη Η Simpler, είναι η πλατφόρμα που μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι έμποροι διαχειρίζονται το checkout, προσφέροντας μια ενοποιημένη εμπειρία αγοράς με ένα κλικ σε όλα τα κανάλια.

Τα κονδύλια τα συγκέντρωσε από νέους και υφιστάμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων οι VentureFriends, MMC Ventures, Lamda Development, Vassilakis Group (lead investor undisclosed).

Αυτή η χρηματοδότηση θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση της Simpler σε κύριες ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη του προϊόντος για να γίνει η διαδικασία του checkout πιο γρήγορη, ομαλή και εύκολη για τους καταναλωτές. Μέχρι τώρα, η Simpler προσέφερε στους καταναλωτές μια λύση express checkout / γρήγορης αγοράς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να πραγματοποιούν αγορές με ένα μόνο κλικ. Παράλληλα προσφέρει το Checkout as a Service, μια πλήρη λύση που ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες υλοποιήσεις σε ένα ενιαίο σύστημα.

Η Axelera AI

Άλλο ένα παράδειγμα εταιρείας με ελληνικές ρίζες που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού είναι η Axelera AI που δραστηριοποιείται στον τομέα των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα πρόσφατα συγκέντρωσε 65 εκατομμύρια ευρώ σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series B. Τα νέα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας, καθώς και για την εξέλιξη της επόμενης γενιάς της τεχνολογίας της, με έμφαση τον χώρο του generative AI και των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Axelera AI συμπεριλαμβανόταν στη λίστα με τις 10 καλύτερα χρηματοδοτούμενες ελληνικές startups για το 2023, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Found.ation. Στον προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης Series A, η εταιρεία είχε "σηκώσει” 50 εκατομμύρια ευρώ.

Η Axelera AI ιδρύθηκε το 2021 από τον Ευάγγελο Ελευθερίου και τον Fabrizio Del Maffeo. Η εταιρεία έχει έδρα το Αϊντχόβεν της Ολλανδίας, ενώ διαθέτει γραφεία επίσης σε Ελβετία, Βέλγιο, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Αθήνα. Η Axelera AI απασχολεί συνολικά 180 εργαζομένους, εκ των οποίων οι 60 είναι κάτοχοι διδακτορικών τίτλων.

Με το τσιπ METIS και το λογισμικό Voyager SDK που το συνοδεύει, η Axelera AI ενισχύει την αποτελεσματικότητα και τη βιωσιμότητα των τρεχουσών εφαρμογών Tεχνητής Nοημοσύνης, ανοίγοντας επίσης τον δρόμο για ευρύτερες εφαρμογές σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη και η αυτόνομη οδήγηση.

Η Caroo

Αγορές κυρίως του εξωτερικού "κοιτάζει” ως επόμενο βήμα επέκτασης η Caroo, η πρώτη υπηρεσία car sharing στην Ελλάδα που αποτελεί τη δεύτερη επένδυση του Loggerhead Ventures Fund. Το fund από τη Βόρεια Ελλάδα, που στοχεύει σε startups με προσανατολισμό στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό, ηγήθηκε του seed γύρου χρηματοδότησης της Caroo, στον οποίο συμμετείχαν επίσης επενδυτές από το HEBAN και το LBAN, το Anthology Ventures και το Starttech Ventures.

Τα νέα κεφάλαια θα διοχετευτούν κατά κύριο λόγο στη μεγέθυνση του στόλου των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Αθήνα, ενώ ένα μεγάλο μέρος θα κατευθυνθεί και στο κομμάτι του μάρκετινγκ. Σημειωτέον ότι τα οχήματα που διαχειρίζεται η Caroo ανήκουν σε εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, με την ελληνική startup να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση της εποχικότητας που πλήττει τις εν λόγω εταιρείες.

Όσον αφορά τα σχέδια επέκτασης, η Caroo στοχεύει κυρίως στο εξωτερικό και ιδιαίτερα σε πόλεις με μεγάλη εποχικότητα, με πιθανούς στόχους να αποτελούν το Πόρτο, το Βουκουρέστι και η Σόφια.

Η Caroo ξεκίνησε τη λειτουργία της στην Αθήνα πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν είχε εξασφαλίσει και τον πρώτο της, pre seed γύρο χρηματοδότησης. Έναν χρόνο αργότερα, η εταιρεία είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη με την ανταπόκριση του κόσμου, κάτι που την οδήγησε και στην απόφαση να προχωρήσει σε έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης.

Σήμερα, η πλατφόρμα της Caroo μετρά πάνω από 10.000 εγγεγραμμένους χρήστες, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε οχήματα on demand, τα οποία μπορούν να μισθώσουν για χρονικό διάστημα λίγων λεπτών έως και μίας ημέρας.

Η Petchef

Η Petchef, η πρωτοποριακή direct-to-consumer πλατφόρμα φρεσκομαγειρεμένου φαγητού για κατοικίδια, ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης από το SPOROS Platform, το πρώτο circular economy impact fund στην Ελλάδα, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Η petchef έχει προσφέρει ήδη πάνω από 350.000 εξατομικευμένα υγιεινά γεύματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατοικιδίων. Μέσα από τις εξατομικευμένες προτάσεις που δημιουργεί ο αλγόριθμος του petchef,οι κηδεμόνες των κατοικίδιων, βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αισθητή βελτίωση στην υγεία και την ευεξία των μικρών τους φίλων.

Μέχρι σήμερα η petchef έχει αναπτύξει 5 συνταγές μαγειρευτού φαγητού για σκύλους και πέραν της online πλατφόρμας, έχει παρουσία και σε επιλεγμένα pet shops σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αυτή η χρηματοδότηση θα της επιτρέψει να αναπτύξει τις δραστηριότητές της με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Ο CEO Τόλης Πασχάλης τόνισε ότι με αυτήν τη χρηματοδότηση, θα μπορέσουν να προσφέρουν σημαντικά οφέλη σε ακόμη περισσότερα κατοικίδια, καθιστώντας την ποιοτική, human-grade τροφή μας προσιτή σε όλους.

Σημαντικά στελέχη του ελληνικού Startup οικοσυστήματος, όπως ο Αντώνης Σαμοθράκης (CEO και ιδρυτής του Instacar) και ο Χαρίλαος Τάκας (GM – Quick Commerce – efood), είναι μερικοί από τους αρχικούς μετόχους.

Η Proxy Foods

Στην περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας της στοχεύει μετά την ολοκλήρωση του πρώτου της γύρου χρηματοδότησης ύψους 2,5 εκατομμύρια δολάρια η startup με έδρα στις ΗΠΑ αλλά Έλληνες στην ιδρυτική της ομάδα, Proxy Foods.

Στον γύρο χρηματοδότησης ηγήθηκε ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας ελληνικής καταγωγής Ted Leonsis, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της αμερικάνικης Monumental Sport & Entertainment. Παράλληλα συμμετείχαν angels επενδυτές, όπως οι Ted Xenochristos, Ike Grigoropoulos και Dimitri Moshovitis, συν-ιδρυτές της CAVA Group, οι Evee και Αλέξανδρος Γεωργιάδης της Krinos Foods Canada και άλλοι επιχειρηματίες από τον κλάδο τροφίμων και ποτών.

H Proxy Foods ιδρύθηκε το 2022 στην Ουάσιγκτον, από τους Πάνο Κωστόπουλο, Πέτρο Μάνδαλη, Δημήτρη Ζήση, Sid Mitroo και Ted Leonsis, ενώ κατά τη διαδικασία του 1ου γύρου χρηματοδότησης προστέθηκε στο σχήμα και ο Richard Ware, πρώην Global Vice President of Supply, R&D and Procurement της Mars.

Η εταιρεία παρέχει την πρώτη ολοκληρωμένη λύση λογισμικού (SaaS) διαμόρφωσης συνταγών, διεθνώς, βασισμένη σε αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (ML), ειδικά σχεδιασμένη για τα τμήματα Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών παραγωγής Τροφίμων και Ποτών.

Η πλατφόρμα της Proxy Foods, εμπλουτισμένη με δεδομένα που αφορούν σε χαρακτηριστικά δεκάδων χιλιάδων συστατικών τροφίμων και συνταγών, καθώς και features που καλύπτουν όλο το εύρος των αναγκών των τμημάτων R&D, επιτρέπει στις εταιρείες να επιταχύνουν τη διάθεση νέων προϊόντων στην αγορά ή την αναδιαμόρφωση της συνταγής ήδη διατεθειμένων, μειώνοντας τον χρόνο διάθεσης.

Η έδρα της Proxy Foods βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, ωστόσο η εταιρεία διατηρεί, ήδη, θυγατρική στην Ελλάδα. Στην Αμερική λειτουργεί το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος του τεχνικού τμήματος.

H Acumino

Η Acumino, μια startup ρομποτικής με έδρα τις Η.Π.Α. και Έλληνα co-founder, πέτυχε χρηματοδότηση Seed 6,5 εκατ. δολαρίων με την συμμετοχή της Big Pi VC από την Ελλάδα αλλά και άλλων μεγάλων Venture Capital (LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures και Fremont Robotics).

Co-Founder και Chief Technology Officer της εταιρείας είναι ο Μηνάς Λιαροκάπης ο οποίος αναπτύσσει το όραμα της εταιρείας για τη δημιουργία ρομπότ επόμενης γενιάς τα οποία μπορούν να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες αφού εκπαιδευτούν μέσω τεράστιων όγκων δεδομένων και φυσικά με ΑΙ.

Η εταιρεία ολοκλήρωσε το διάσημο πρόγραμμα MassRobotics Healthcare Catalyst, όπου η εταιρεία παρουσίασε την εξαιρετική ικανότητά της να εκπαιδεύει ρομπότ για πολύπλοκες εργασίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι εργασίες περιελάμβαναν σάρωση εγκεφάλου TMS, απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και αυτοματοποίηση εργασιών μικροβιολογικών εργαστηρίων σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του χώρου Mitsubishi Electric και Festo.

H Big Pi V ATRIDE

Η ATRIDE, μια startup με έδρα την Αθήνα, βγήκε από το stealth mode ανακοινώνοντας ένα σημαντικό ευρωπαϊκό βραβείο χρηματοδότησης από το Interregional Innovation Investments Instrument (I3) και το European Innovation Council & SMEs Executive Agency. Η ATRIDE έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν στην επέκταση, επικύρωση και εμπορευματοποίηση της τελευταίας καινοτομίας τους στα έξυπνα ρούχα: το πουκάμισο «Digilung».

Έχει σχεδιαστεί για άτομα που πάσχουν από χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως η ΧΑΠ και το άσθμα, καθώς και ελίτ αθλητές που ενδιαφέρονται για ακριβείς αναλύσεις φυσιολογικών επιδόσεων.

Το πουκάμισο Digilung χρησιμοποιεί ενσωματωμένους υφασμάτινους και μικροηλεκτρονικούς αισθητήρες για να παρέχει εξατομικευμένη φροντίδα στο σημείο ανάγκης. Αυτό βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών και δημιουργεί νέες κλινικές γνώσεις για καλύτερη διαχείριση της νόσου. Το πουκάμισο χρησιμοποιεί ιδιόκτητους αλγόριθμους AI / ML και σχέδια αισθητήρων, προηγμένα νανοϋλικά και έξυπνα ρούχα – όλα ενσωματωμένα σε ένα κομψό μπλουζάκι. Η ATRIDE στοχεύει να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της στις διεθνείς αγορές και να εγκαινιάσει μια νέα εποχή εμπορικής επιτυχίας ηλεκτρονικών υφασμάτων.

Η ATRIDE εδρεύει στην Αθήνα και είναι πρωτοπόρος στον σχεδιασμό και τη μηχανική έξυπνων ενδυμάτων χρησιμοποιώντας ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό, ανάλυση απόδοσης, πολυδιάστατες λύσεις που βασίζονται σε δεδομένα και νανοϋλικά. Έχει δεσμευτεί να μεταμορφώσει το τοπίο της υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας.

H Terra Robotics

Την πρώτη της pre-seed χρηματοδότηση εξασφάλισε η ελληνική agritech Startup, Terra Robotics. Η εταιρεία θέλει να φέρει την Τεχνητή Νοημοσύνη στο χωράφι, αναπτύσσοντας ένα αυτόνομο ηλεκτροκίνητο ρομπότ για να βοηθά τους αγρότες στις καθημερινές τους εργασίες.

Στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης για την Terra Robotics ηγήθηκε η Genesis Ventures και η Zeno Capital, ενώ συμμετείχαν και angel investors από το HeBAN – Hellenic Business Angels Network. Η Terra Robotics ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανδύλα και τον Πέτρο Κατσιλέρο, οι οποίοι γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ενώ αργότερα στην ομάδα τους προστέθηκε και ο Γιάννης Μπακατσής.

Έχοντας την πεποίθηση ότι η αυτοματοποίηση θα είναι το μέλλον της γεωργίας, η ομάδα της Terra Robotics αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό τετράτροχο ρομπότ που μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα μέσα στο χωράφι. Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα γεωργικών εργασιών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών, την ανάλυση ποιότητας των καλλιεργειών και την ακριβή συλλογή δεδομένων γεωργίας.

Ερχεται νέα ελληνική startup

Την ίδια στιγμή προετοιμάζεται η πρώτη ελληνική startup που στοχεύει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από Κινέζους επενδυτές, αξιοποιώντας το νέο πλαίσιο που επεξεργάζεται η ελληνική κυβέρνηση για την Golden Visa, με ελάχιστο κεφάλαιο επένδυσης τις 250.000€.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “China Daily Voice”, οι δημιουργοί της ελληνικής startup έχουν ήδη διαμορφώσει το project και ετοιμάζονται να το παρουσιάσουν επίσημα στην Κίνα στο πλαίσιο ενός μεγάλου οικονομικού και επιχειρηματικού φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Cangzhou, κατά το διάστημα 7-8 Νοεμβρίου 2024.

Με την καθοδήγηση της Επιτροπής Ελληνοκινεζικής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, φιλοδοξούν να προσελκύσουν αρχική χρηματοδότηση από Κινέζους επενδυτές, οι οποίοι, μέσω αυτής της επένδυσης, θα μπορέσουν να διεκδικήσουν την πολυπόθητη Golden Visa και παράλληλα να αποκτήσουν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά και σε πολλές άλλες χώρες.

Η συγκεκριμένη startup φέρνει στη χώρα μας μια πρωτοποριακή ψηφιακή εφαρμογή, η οποία αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και συνεργάζονται οι επιχειρήσεις, δημιουργώντας ένα ασφαλές και αποτελεσματικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η εφαρμογή αυτή είναι σχεδιασμένη να παρέχει λύσεις συνεργασίας και επικοινωνίας σε επιχειρήσεις, εστιάζοντας στην ασφάλεια των δεδομένων και στην απρόσκοπτη συνεργασία μεταξύ εταιρειών διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών. Αυτό το στοιχείο είναι εξαιρετικά ελκυστικό τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις κινεζικές επιχειρήσεις, καθώς παρέχει μια πλατφόρμα που μπορεί να ενισχύσει τη διεθνή συνεργασία και να επιταχύνει την αλληλεπίδραση μεταξύ των δυο χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v