Εμπαιγμό από την κυβέρνηση καταγγέλλει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Στα «κάγκελα» οι εκπρόσωποι του κλάδου για την αποζημίωση που αφορά το επιπλέον ενεργειακό κόστος. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση, παραβιάζοντας τις οδηγίες της Κομισιόν, «ψαλίδισε» αυτά που πρέπει να εισπράξουν.

Εμπαιγμό από την κυβέρνηση καταγγέλλει η ελληνική κλωστοϋφαντουργία

Εντονες διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα των αποζημιώσεων λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους, εκφράζουν παράγοντες της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας.

«Πρόκειται για εμπαιγμό. Αμφιβάλλουμε αν θα υπάρξει κλωστοϋφαντουργία που θα λάβει έστω ένα ευρώ ενίσχυση και όπως αντιλαμβανόμαστε, το θέμα δεν αφορά μόνο τον δικό μας κλάδο αλλά και άλλες παραγωγικές δραστηριότητες που χρησιμοποιούν ρεύμα μέσης τάσης».

Αυτά δηλώνουν στο Euro2day.gr στελέχη της αγοράς, συμπληρώνοντας πως οι κυβερνητικοί χειρισμοί έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψει στα κράτη-μέλη να στηρίξουν τις βιομηχανίες εκείνες που επλήγησαν έντονα από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους κατά την περίοδο 1/1/2022-30/6/2024.

Η υπόθεση ξεκινά το 2022, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άνοιξε το ζήτημα της ενίσχυσης των βιομηχανιών μέσα από ένα «πλαίσιο κρίσης», προκειμένου να μην καταρρεύσουν οι βιομηχανίες της Γηραιάς Ηπείρου.

Η ουσία είναι ότι μετά και από τις παρατηρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τον Δεκέμβριο του 2023 η Κομισιόν έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να αποζημιώσει συγκεκριμένες κατηγορίες βιομηχανιών (ΚΑΔ) και κάτω από προϋποθέσεις (π.χ. πτώση EBITDA άνω του 40%, σημαντικό ποσοστό ενεργειακού κόστους στο συνολικό), προκειμένου αυτές να αντισταθμίσουν τμήμα έστω των μεγάλων απωλειών που είχαν υποστεί κατά τη διετία 2022-2023, εξαιτίας της εκτόξευσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρώτο κυβερνητικό «φάουλ» ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ εκδόθηκε στις 10/9/2024 και ζητούσε από τις επιλέξιμες βιομηχανίες να υποβάλλουν αιτήσεις μέσα σε μόλις τρεις ημέρες(!), οι οποίες μάλιστα θα έπρεπε να είχαν υπογραφεί από τον Ορκωτό Ελεγκτή. «Πόσο εύκολο ήταν να τηρηθούν αυτές οι προθεσμίες; Πόσες εταιρείες είχαν προλάβει στις 12/9/2024 να συντάξουν τις λογιστικές τους καταστάσεις για το πρώτο φετινό εξάμηνο;» αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς.

Η μεγαλύτερη ωστόσο αρνητική έκπληξη για τις εταιρείες του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου ήρθε όταν άρχισαν να κατανοούν το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ΚΥΑ. Κατάλαβαν για παράδειγμα ότι ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλούσε για χρονική περίοδο επιλέξιμης επιδότησης από 1/1/2022 έως 30/6/2024, η Ελλάδα εξαίρεσε από το χρονικό αυτό διάστημα ολόκληρο το 2022 και το πρώτο τετράμηνο του 2023!

Με άλλα λόγια, εξαίρεσε ολόκληρη την περίοδο κατά την οποία η τιμή του ρεύματος είχε… εκτοξευθεί στον Θεό. Για παράδειγμα, η μεσοσταθμική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κρατική επιδότηση ήταν το 2022 186,49 ευρώ/MWh, δηλαδή ήταν υψηλότερη κατά 100,13 ευρώ/Mwh σε σύγκριση με το 2021. Επίσης, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 (εξαιρέθηκε και αυτή η περίοδος), η μεσοσταθμική χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας μετά την κρατική επιδότηση ήταν υψηλότερη κατά 42,65 ευρώ/Mwh σε σύγκριση με το 2021.

Επίσης, με βάση την ΚΥΑ, η όποια ενίσχυση δεν υπολογίζεται με βάση την πραγματική χρέωση με την οποία επιβαρύνεται η βιομηχανία, αλλά με χαμηλότερη, καθώς δεν λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως π.χ. οι όποιες απώλειες και το mark up προμηθευτή.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η προβλεπόμενη «ενίσχυση» αποτελεί συνάρτηση του πόσο αυξήθηκαν ποσοστιαία οι τιμές ρεύματος από το 2022 και μετά, όταν όμως οι ελληνικές εταιρείες είχαν να αντιμετωπίσουν πολύ υψηλότερο κόστος ρεύματος σε σύγκριση με την Ευρώπη πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, περίοδος που λαμβάνεται ως βάση αναφοράς της επιδότησης.

Με άλλα λόγια, οι ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα:

  • Πλήρωναν πολύ ακριβότερα το ρεύμα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πριν το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
  • Επιβαρύνθηκαν πολύ περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα το κόστος του ρεύματος διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο 100%, όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ του 20% και του 60%.
  • Δεν θα εισπράξουν ούτε ένα ευρώ ενίσχυση, σε αντίθεση με τους ανταγωνιστές τους σε μια σειρά χωρών του εξωτερικού.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, όταν οι λίγες βιομηχανίες που εξακολουθούν να λειτουργούν είναι ζημιογόνες και οι περισσότερες εξ αυτών αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα βιωσιμότητας. Ενδεικτικό είναι το ότι μέσα στο 2024 διέκοψαν τη λειτουργία τους δύο εισηγμένες εταιρείες (Βαρβαρέσος, Fieratex).

ΥΓ. Να σημειωθεί ότι η Κροατία τροποποίησε τον τύπο υπολογισμού της επιδότησης και αντί για ετήσιο υπολογισμό, αναφέρει ότι οι επιλέξιμες δαπάνες υπολογίζονται σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v