ΕΨΑ: Ανεβάζει στροφές σε πωλήσεις αλλά επιμένουν οι ζημιές

Τι επίπτωση είχε η συνεργασία με την Pepsico στα αποτελέσματα του 2023. Ολοκληρώθηκε η κεφαλαιακή ενίσχυση. Επιτυχημένη κρίνεται η επέκταση της εταιρείας στους χυμούς.

ΕΨΑ: Ανεβάζει στροφές σε πωλήσεις αλλά επιμένουν οι ζημιές

Στην καρδιά της Αγριάς στον Βόλο, η ΕΨΑ, μια από τις παλαιότερες και πιο εμβληματικές ελληνικές εταιρείες αναψυκτικών, συνεχίζει να παράγει τα προϊόντα της.

Γνωστή για τη θρυλική λεμονάδα της, η εταιρεία βρίσκεται τώρα στο κατώφλι ενός νέου κεφαλαίου στην εκατοντάχρονη ιστορία της. Η επένδυση του Νίκου Καραμούζη, μαζί με τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού των λειτουργιών και την αντιμετώπιση οικονομικών προκλήσεων, σηματοδοτεί μια κρίσιμη στιγμή για την ΕΨΑ, καθώς στοχεύει να διασφαλίσει το μέλλον της σε μια ολοένα και πιο ανταγωνιστική αγορά.

Το 2023 ήταν ένα έτος σημαντικών αλλαγών στην ΕΨΑ, τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις, οι συνολικές πωλήσεις ανήλθαν στα 13,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση από τα 10,7 εκατ. ευρώ του 2022 – μια αύξηση της τάξεως του 28,8%. Αυτή η άνοδος στα έσοδα οφείλεται κυρίως στην επέκταση της παραγωγικής ικανότητας της βιομηχανίας αναψυκτικών, ιδιαίτερα με τη νέα σύμβαση παραγωγής συσκευασιών αλουμινίου για την Pepsico, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2023.

Ωστόσο, παράλληλα με αυτήν την αύξηση των πωλήσεων, η ΕΨΑ αντιμετώπισε αυξανόμενα κόστη. Η εταιρεία ανέφερε μια αύξηση του κόστους πωλήσεων κατά 31,97%, από τα 6,75 εκατ. ευρώ το 2022 στα 8,91 εκατ. ευρώ το 2023. Αυτές οι πιέσεις επιδεινώθηκαν από πρόσθετα διοικητικά και λειτουργικά έξοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 63,63% και 10,88% αντίστοιχα.

Η ηγεσία της ΕΨΑ αποδίδει τις αυξήσεις αυτές κυρίως στο κόστος της εταιρικής αναδιοργάνωσης που ξεκίνησε στα μέσα του 2023, με στόχο την αναδιάρθρωση των λειτουργιών της εταιρείας σε επίπεδο διοίκησης, παραγωγής, πωλήσεων, marketing και logistics.

Αν και αυτές οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης είναι απαραίτητες για τη μακροπρόθεσμη υγεία της εταιρείας, οδήγησαν σε καθαρές ζημίες ύψους 1,3 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ακόμα πιο χαρακτηριστική ήταν η επίδοση EBITDA (Κέρδη Προ Τόκων, Φόρων, Αποσβέσεων και Χρηματοδοτικών Εξόδων), που ήταν αρνητικά στα 81.525 ευρώ.

Παρά τους αρνητικούς αυτούς δείκτες, υπάρχουν σημάδια αισιοδοξίας. Όπως η κεφαλαιακή ενίσχυση που ξεκίνησε το 2023 και συνεχίσθηκε και εφέτος, με την ολοκλήρωση της ολικής καταβολής ποσού 5.099.995,39 ευρώ από τον μοναδικό πλέον μέτοχο της εταιρείας και ένα ομολογιακό δάνειο από την Alpha Bank, ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της αισιοδοξίας είναι η στρατηγική μεταστροφή της εταιρείας προς την καινοτομία και την επέκταση. Εκτός από τη συνεργασία της με την Pepsico, η ΕΨΑ έχει αυξήσει σταδιακά την παραγωγή χυμών και άλλων προϊόντων.

Ο όγκος πωλήσεων αναψυκτικών αυξήθηκε κατά 24,21% το 2023, ενώ ο όγκος των χυμών και των λοιπών εμπορευμάτων αυξήθηκε εντυπωσιακά κατά 55,32%. Σε αξία οι πωλήσεις αναψυκτικών αυξήθηκαν 26,98%, ενώ των εμπορευμάτων μειώθηκαν 12,41%. Αυτή η διαφοροποίηση είναι απαραίτητη για μια εταιρεία όπως η ΕΨΑ, η οποία λειτουργεί σε μια αγορά που κυριαρχείται από παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Coca Cola.

Ωστόσο, η πορεία προς την ανάκαμψη δεν θα είναι εύκολη. Η ΕΨΑ πρέπει να διαχειριστεί ένα σύνθετο τοπίο με ασταθείς τιμές πρώτων υλών, σκληρό ανταγωνισμό και τον διαρκή κίνδυνο οικονομικής αστάθειας λόγω των παγκόσμιων γεωπολιτικών εξελίξεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v