Austriacard: Βάζει στόχο διψήφιο growth εντός τριετίας

Επέκταση στην αγορά των ΗΠΑ και νέες υπηρεσίες στα σχέδια της εισηγμένης. Η είσοδος στην Αφρική και η επιτυχημένη διεκπεραίωση των εκλογών στην Κένυα. Μετοχική εξωστρέφεια και διερεύνηση πιθανών εξαγορών.

Austriacard: Βάζει στόχο διψήφιο growth εντός τριετίας

«Είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία που ξεκίνησε από την Ελλάδα, έχει παγκόσμια παρουσία και προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο διευθύνων σύμβουλος της Austriacard Εμμανουήλ Κόντος κατά τη χθεσινή παρουσίαση της εισηγμένης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, με τη διοίκηση του ομίλου να αναφέρεται σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν τόσο τη στρατηγική που θα ακολουθήσει όσο και τις μετοχές της, οι οποίες διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Αθήνας και της Βιέννης.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την πορεία της εταιρείας, η διοίκηση της Austriacard ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

  1. Επιβεβαιώνεται μέχρι σήμερα η εκτίμηση (guidance) για φετινή αύξηση των προσαρμοσμένων εσόδων κατά 10% και του προσαρμοσμένου EBITDA κατά 10%-12%. Αν και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως guidance, εσωτερικός στόχος της διοίκησης είναι η επίτευξη διψήφιων ρυθμών ανάπτυξης σε πωλήσεις και EBITDA κατά την επόμενη τριετία. «Αυτό δεν αποτελεί απλά μια επιθυμία, καθώς έχουμε ήδη πλάνα προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο Εμμανουήλ Κόντος, προσθέτοντας πως «δεν θέλουμε να μας βλέπετε ως μια εταιρεία που απλά θα εισπράττετε ένα ετήσιο μέρισμα (το 20%-25% των κερδών), αλλά και που θα μπορούσατε να αποκομίσετε οφέλη από την περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών της».
  2. Η ανάπτυξη μπορεί να προέλθει τόσο από τη γεωγραφική επέκταση (εστίαση σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Μέση-Ανατολική Ασία) όσο και από την προσφορά αναβαθμισμένων προϊόντων και υπηρεσιών (π.χ. νέες υπηρεσίες στον τραπεζικό κλάδο, βιομετρικές και μεταλλικές κάρτες, ψηφιακές τεχνολογίες και έργα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα).

Μεγάλες προσδοκίες σε ΗΠΑ

Μεταξύ άλλων, η διοίκηση της Austriacard αναφέρθηκε στα μεγάλα προσδοκώμενα οφέλη στις ΗΠΑ τόσο λόγω της ανάπτυξης των challenger-neo banks (κατέχει ηγετική θέση στην Ευρώπη στη συγκεκριμένη αγορά, η οποία συνεχίζει να διευρύνεται), όσο και εξαιτίας της δυνατότητάς της να απευθυνθεί και στις περιφερειακές τράπεζες της Αμερικής.

Ειδικότερα, για το κομμάτι των έργων ψηφιοποίησης (το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεών της στην Ελλάδα για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης υπολογίζεται στα 70 εκατ. ευρώ), τονίστηκε η πολύ μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτήσει ο όμιλος από την παρουσία του στη ρουμανική αγορά, με αποτέλεσμα να ζητείται από την Austriacard η υποστήριξη από άλλες εταιρείες ακόμη και σε διαγωνισμούς στους οποίους η ίδια δεν συμμετείχε.

Τέλος, ο όμιλος επιδιώκει να αποκτήσει συστηματική παρουσία στην Αφρική, έχοντας ως «σημείο εισόδου» το έργο των εκλογών στην Κένυα που υλοποίησε με επιτυχία. «Στόχος μας ήταν να γίνουμε γνωστοί στην αγορά. Το έργο των εκλογών μάς έκανε γνωστούς ως έναν αξιόπιστο πάροχο λύσεων. Φέτος αναμένονται κάποια έσοδα από την περιοχή και θα προσπαθήσουμε να έχουμε μονιμότερη θέση στην τοπική αγορά από το να αναλαμβάνουμε κατά καιρούς κάποια έργα».

Διερεύνηση πιθανών εξαγορών

Η εισηγμένη βρίσκεται σε συνεχή διερεύνηση πιθανών εξαγορών, οι οποίες δεν θα αποσκοπούν τόσο στη διεύρυνση της γεωγραφικής παρουσίας, αλλά δίνεται έμφαση σε τεχνολογία και δυνατότητες που θα μπορούσε να αποκτήσει. «Όμως, δεν χρειαζόμαστε κάτι άμεσα και επιπλέον έχουμε ήδη επενδύσει σημαντικά σ’ αυτό το πεδίο, περιμένοντας να αποκομίσουμε οφέλη στο μέλλον» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Μετοχική εξωστρέφεια

Η διοίκηση της εισηγμένης τόνισε την πρόθεσή της να εντείνει τις προσπάθειες ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού σχετικά με το αντικείμενο δραστηριότητας και τις προοπτικές της Austriacard.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε δουλειά ακόμη να κάνουμε στο μέτωπο της επενδυτικής ενημέρωσης. Πέραν αυτού, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα είμαστε συνεπείς απέναντι σ’ αυτά που λέμε στην επενδυτική κοινότητα και φυσικά στο πώς θα βελτιώνουμε τις επιδόσεις της εταιρείας. Θέλω να ελπίζω ότι ο συνδυασμός αυτών θα φανεί και στο ταμπλό του χρηματιστηρίου», ανέφερε ο Εμμανουήλ Κόντος.

Ειδικότερα για το θέμα του πώς έχει υποδεχτεί η αυστριακή χρηματιστηριακή αγορά τη μετοχή της Austriacard, οι Εμμανουήλ Κόντος και Δημήτρης Τζελέπης (διευθυντής θεμάτων κεφαλαιαγοράς, εξαγορών-συγχωνεύσεων και επενδυτικών σχέσεων) σημείωσαν πως παρά τη σειρά των ενημερώσεων και παρουσιάσεων που έχουν γίνει, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι περιορισμένα.

Πρόκειται για μια όχι τόσο ζωηρή αγορά, που επικεντρώνεται σε εταιρείες πολύ μεγάλου μεγέθους. «Δεν είχαμε υψηλές προσδοκίες από την αρχή. Στη χώρα είμαστε πολύ γνωστοί στις τράπεζες και στο δημόσιο, αλλά όχι στους θεσμικούς επενδυτές. Προχωρήσαμε σε πολλές ενημερώσεις. Επιλέξαμε τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Βιέννης, προκειμένου να δείξουμε πως δραστηριοποιούμαστε στη χώρα από το 2007 και θέλουμε να παραμείνουμε συνδεδεμένοι με αυτή. Πιθανόν το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον να τονωθεί, όταν εμείς καταφέρουμε να αυξήσουμε το μέγεθός μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v