Χρηματιστήριο: Ολα τα αποτελέσματα εξαμήνου, κερδισμένοι και χαμένοι

Διψήφια ποσοστιαία αύξηση για τα αθροιστικά κέρδη 137 εισηγμένων εταιρειών. Η εικόνα στις τράπεζες και τα εξάμηνα ισχυρών ομίλων που ξεχώρισαν. Ευχάριστες εκπλήξεις στην περιφέρεια.

Χρηματιστήριο: Ολα τα αποτελέσματα εξαμήνου, κερδισμένοι και χαμένοι

Διψήφια ποσοστιαία αύξηση σημείωσαν σε αθροιστική βάση τα εξαμηνιαία κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, διαψεύδοντας όλους εκείνους που προέβλεπαν πέρυσι πως θα ακολουθήσουν πορεία αποκλιμάκωσης μετά την εξαιρετική τους επίδοση το 2023.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι αθροιστικές επιδόσεις δεν λένε ολόκληρη την αλήθεια, καθώς κάτι λιγότερο από τις μισές μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες εμφάνισαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο χαμηλότερα κέρδη σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Από τη μια πλευρά, οι τράπεζες και τα περισσότερα «γερά χαρτιά» της αγοράς κατάφεραν σε γενικές γραμμές να ανεβάσουν για μια ακόμη φορά την κερδοφορία τους, χωρίς επίσης να απουσιάζουν και κάμποσες θετικές εκπλήξεις από την «περιφέρεια». 

Από την άλλη πλευρά, όμως, η χαμηλή ζήτηση σε μια σειρά από κλάδους, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της κρίσης στη Μέση Ανατολή (δραστική άνοδος μεταφορικών), έπληξαν πολλές εταιρείες, κυρίως από τη μεσαία και τη μικρή κεφαλαιοποίηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων μικροεπενδυτών.

Αποτελέσματα 137 εταιρειών

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τα αθροιστικά αποτελέσματα 137 εισηγμένων εταιρειών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα):

  • Ο κύκλος εργασιών τους αυξήθηκε κατά 7%, το EBITDA κατά 11,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 20,7%. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 5,79 δισ. ευρώ και σε συνδυασμό με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ (κλείσιμο 30/9/2024) στα 101,7 δισ. ευρώ, φαίνεται πως στο τέλος της χρονιάς είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούμε σε μέσο μονοψήφιο δείκτη P/E.
  • Από τις 130 μη τραπεζικές εισηγμένες εταιρείες, οι 104 εμφάνισαν κέρδη και οι 26 υποχρεώθηκαν σε ζημίες. Επίσης, οι 69 βελτίωσαν τις επιδόσεις τους σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (αύξηση κερδών ή συρρίκνωση ζημιών) και οι 61 τα επιδείνωσαν (υποχώρηση κερδών ή διεύρυνση ζημιών).
  • Τρεις εταιρείες έκλεισαν το πρώτο φετινό εξάμηνο με αρνητικά ίδια κεφάλαια (Yalco, Βιoτέρ, Μπήτρος).
  • 31 εμφάνισαν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα συν χρηματοοικονομικό χαρτοφυλάκιο υψηλότερα από δανεισμό και υποχρεώσεις μισθώσεων). Πρόκειται για τις Alpha Real Estate Services, Alpha Trust, Centric, Frigoglass, DotSoft, Jumbo, Ideal, Interlife, Intracom, Mermeren Kombinat, Mevaco, Optronics, Profile, Softweb, Vidavo, ΑΔΜΗΕ, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Ευρωσύμβουλοι, Ίλυδα, Καρέλιας, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Πλαστικά Κρήτης, Performance Technology και Τεχνική Ολυμπιακή.
  • Τέσσερις κατάφεραν να περάσουν από τις ζημίες στα κέρδη (Δάιος Πλαστικά, Μαθιός Πυρίμαχα, Κλουκίνας-Λάππας, Δρομέας).
  • Οι τράπεζες (συμπεριλαμβανομένης και της Τράπεζας Κύπρου που διαπραγματεύεται ήδη στο ΧΑ) εξέπληξαν θετικά την αγορά, καθώς διέψευσαν εκείνους που προέβλεπαν για φέτος μείωση της κερδοφορίας τους (σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι η ΕΚΤ άργησε να ξεκινήσει τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων) και σε συνδυασμό με την πολύ καλή επίδοσή τους στο μέτωπο των προμηθειών, παρουσίασαν αύξηση κερδών κατά 25,7%.
  • Οι μη τραπεζικές εισηγμένες σημείωσαν και αυτές σημαντική άνοδο κερδοφορίας (+16,8%).

Πορεία δύο ταχυτήτων

Τα αποτελέσματα των εταιρειών δεν μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, όπου παρατηρήθηκε πορεία δύο ταχυτήτων, με ορισμένους κλάδους να βλέπουν τη ζήτηση να ανεβαίνει (π.χ. τουρισμός, κατασκευές, πληροφορική) και άλλους να κινούνται στα όρια της στασιμότητας ή και της πτώσης (π.χ. λιανικό εμπόριο, κλωστοϋφαντουργία, εξαγωγικές εταιρείες, ενώ οι περισσότερες μεταλλουργικές εταιρείες επηρεάστηκαν αρνητικά από την πτωτική πορεία των τιμών των μετάλλων).

Πέραν αυτών, παράγοντες που επηρέασαν τα κέρδη ήταν το αυξημένο μεταφορικό κόστος, τα υψηλότερα μέσα επιτόκια χορηγήσεων, η πορεία της αγοράς ακινήτων (αυξήσεις στις εύλογες αξίες), κ.λπ.

Σε επίπεδο εταιρειών, πέρα από τις τράπεζες ξεχώρισαν:

  1. Για μια ακόμη φορά τα «σίγουρα χαρτιά» του ΧΑ, όπως Metlen, Coca-Cola HBC, Titan, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Motor Oil, Hellenic Energy, Cenergy, Sarantis, ΚΡΙ ΚΡΙ.
  2. Οι ΑΕΕΑΠ κατάφεραν για ένα ακόμη εξάμηνο να βελτιώσουν τις λειτουργικές τους επιδόσεις, να ανεβάσουν το ενεργητικό τους και να αυξήσουν το NAV ανά μετοχή.
  3. Οι εταιρείες πληροφορικής (Profile, Austriacard, Real Consulting, Ίλυδα, DotSoft) ανέβασαν τις επιδόσεις τους, αλλά και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεών τους. Σε αρκετές εταιρείες του κλάδου (π.χ. Performance Technology), τα αποτελέσματα έχουν επηρεαστεί αρνητικά λόγω της υλοποίησης προγραμμάτων stock options, χωρίς όμως αυτό να επιβαρύνει ούτε τη ρευστότητα ούτε και την καθαρή θέση των εταιρειών.
  4. Ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει και φέτος να αναπτύσσεται, με υψηλό όγκο εργασιών και βελτιωμένες επιδόσεις, πλην όμως σε κάποιες εισηγμένες παρατηρήθηκε προσωρινή «κοιλιά» εργασιών.
  5. Οι εταιρείες ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) που πέρυσι είχαν δεινοπαθήσει από το ακριβό ενεργειακό κόστος, φέτος εμφάνισαν αρκετά καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.
  6. Σαφώς ικανοποιητικές ήταν οι επιδόσεις εταιρειών όπως π.χ. της Fourlis, της ΕΧΑΕ, των λιμανιών ΟΛΘ και ΟΛΠ, του Καρέλια, της Lavipharm, των Πλαστικών Κρήτης, της Κτήμα Λαζαρίδη, κ.λπ.

Αναμφίβολα, σε πολλές περιπτώσεις εταιρειών ρόλο έπαιξαν και τα έκτακτα (θετικά ή αρνητικά) αποτελέσματα, που επηρέασαν τις κερδοφορίες είτε κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο είτε κατά το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, στις ElvalHalcor και Viohalco δεν επαναλήφθηκαν φέτος οι αρνητικές λογιστικές επιπτώσεις από την πορεία των τιμών των μετάλλων. Στην Ακρίτας, στην Έλαστρον και στους Μύλους Λούλη δεν επαναλήφθηκαν φέτος τα περυσινά έκτακτα κέρδη (από διαγραφή δανείων στην πρώτη και από πώληση παράγωγου προϊόντος στις άλλες δύο).

Έκτακτη επιβάρυνση είχαμε φέτος σε εταιρείες όπως π.χ. η Αεροπορία Αιγαίου, η ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και η Unibios (λογιστική απομείωση διακοπείσας δραστηριότητας) ενώ θετικές έκτακτες επιδράσεις σε εισηγμένες όπως η Jumbo και η ΚΡΙ ΚΡΙ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v