Eτοιμο το placement για το 10% της ΕΤΕ, εγκρίθηκε το ενημερωτικό

(upd) Η τελευταία συνεδρίαση του ΤΧΣ πριν ανοίξει το βιβλίο για τη διάθεση των μετοχών. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το Ενημερωτικό Δελτίο. Το άνοιγμα στο Λονδίνο και το εύρος της τιμής. Πόσες μετοχές θα διατεθούν στην ελληνική αγορά.

Eτοιμο το placement για το 10% της ΕΤΕ, εγκρίθηκε το ενημερωτικό

Ώρες μετρά το άνοιγμα της διαδικασίας του accelerated book building για τη διάθεση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να τρέξει άμεσα η διαδικασία του placement, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο για τη διαδικασία: 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 1035η/30.9.2024 συνεδρίασή του ενέκρινε το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου για τη δημόσια προσφορά στην Ελλάδα υφισταμένων και εισηγμένων στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου άυλων μετοχών της εταιρίας «ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» από τον πωλητή μέτοχο «Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», με δημόσια προσφορά σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτές», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση.

Το βιβλίο προσφορών αναμένεται ότι θα ανοίξει στο Λονδίνο και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τυπικά σε τρεις ημέρες συμπεριλαμβανομένης και της διάθεσης μετοχών στην ελληνική αγορά. Το ποσοστό της διάθεσης στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί από την ζήτηση και οι πληροφορίες το προσδιορίζουν στην περιοχή του 15%-20% της συνολικής συναλλαγής.

Από την πλευρά της, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήταν έτοιμη για την εκκίνηση της διαδικασίας από το βράδυ του Σαββάτου.

Το εύρος τιμής αναμένεται να γίνει δημοσίως γνωστό μέσω τω σχετικών ανακοινώσεων από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Πηγές με γνώση της διαδικασίας αναφέρουν ότι η τιμή διάθεσης θα κινηθεί στην τιμή που έκλεισε η μετοχή της Εθνικής στην χρηματιστηριακή συνεδρίαση της Παρασκευής (7,8440 ευρώ).  Ωστόσο, το κλείδωμά της θα καθοριστεί από την ζήτηση.

Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές όπως μεταδίδεται από αρμόδιες πηγές, αλλά και με βάση τα όσα μετέφερε η JP Morgan στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΧΣ το Σάββατο, είναι ιδιαίτερα αυξημένο και σταθερό μετά την διευκρίνηση από την κυβέρνηση ότι το δημόσιο που θα διατηρήσει το 8% δεν θα ασκήσει τη δυνατότητα βέτο, καθώς η συμμετοχή του θα είναι καθαρά επενδυτική.

Το εν λόγω ποσοστό θα μεταφερθεί στο Υπερταμείο το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους όταν θα ενσωματωθεί σε αυτό το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v