Σχέδια και σενάρια για τους Ευρωσυμβούλους

Μετά την εξαγορά τής Diadikasia φημολογείται μια ακόμη στον χώρο των εταιρειών του κλάδου. Οι Ευρωσύμβουλοι με υψηλό ανεκτέλεστο και θετικό καθαρό ταμείο εξετάζουν επιλογές.

Σχέδια και σενάρια για τους Ευρωσυμβούλους

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο χώρο των συμβούλων, με τα ανεκτέλεστα υπόλοιπα των εταιρειών να φουσκώνουν από μήνα σε μήνα και με τις επιχειρήσεις του κλάδου να συγκεντρώνουν τα βλέμματα της αγοράς.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση της πρόσφατης συμφωνίας εξαγοράς της πλειοψηφίας της DBC Diadikasia από την Bright Business Solutions, ενώ ακούγεται πως τουλάχιστον μία ακόμη γνωστή εταιρεία του κλάδου συζητά το ενδεχόμενο πώλησής της.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η μεγάλη πρόκληση των εταιρειών δεν είναι το πώς θα αναλάβουν νέες συμβάσεις, αλλά το πώς θα καταφέρουν να τις εκτελέσουν έγκαιρα (έως το τέλος του 2026) και με επάρκεια, δεδομένης της έλλειψης έμπειρων στελεχών. Στις προκλήσεις συγκαταλέγεται και το ότι συχνά οι εταιρείες προχωρούν σε προσλήψεις προσωπικού ενόψει συμβάσεων που τελικά αρχίζουν να τρέχουν έξι ή οκτώ μήνες αργότερα (λόγω καθυστερήσεων στις τελικές αναθέσεις) με αποτέλεσμα να προκαλείται στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αυξημένο λειτουργικό κόστος.

Ειδικότερα σε ότι αφορά τους Ευρωσυμβούλους, η εισηγμένη εταιρεία έχει ήδη υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων αρκετά υψηλότερο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο 2024 λόγω μιας σειράς διαγωνισμών που είτε έχει συμμετάσχει, είτε πρόκειται να διεκδικήσει.

Η «επόμενη μέρα»

Η διοίκηση των Ευρωσυμβούλων έχει ανακοινώσει κατά το παρελθόν την πρόθεσή της να προχωρήσει σε εξαγορές άλλων επιχειρήσεων, προκειμένου να επεκταθεί είτε στον ίδιο, είτε κυρίως σε συμπληρωματικούς χώρους (εκμετάλλευση συνεργειών) όπως είναι αυτοί του ESG (εξειδικευμένες υπηρεσίες για την υιοθέτηση των βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης), του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, της καθαρής πράσινης μετάβασης, των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και της διαχείρισης ενέργειας.

Ο στόχος αυτός εξακολουθεί να ισχύει και από τον αριθμό και το ύψος αυτών των ενδεχόμενων εξαγορών θα κριθεί τελικά και ο τρόπος με τον οποίον θα χειριστεί η εισηγμένη το ιδιόκτητο ακίνητο που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωσύμβουλοι διαθέτουν ήδη θετικό καθαρό ταμείο και σε συνδυασμό με μια ενδεχόμενη πώληση του ακινήτου (οι γραφειοκρατικές εκκρεμότητες έχουν ήδη τακτοποιηθεί) θα μπορούσε να προκύψει ένα πολύ σημαντικό «καύσιμο» για εξαγορές, πέραν της λήψης ενός ενδεχόμενου τραπεζικού δανεισμού. Ωστόσο, η εταιρεία φαίνεται διατεθειμένη να πουλήσει το ακίνητό της, μόνο στην περίπτωση που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί ένα deal.

«Δεν έχει νόημα να πουλήσουμε το ακίνητο προκειμένου να αυξήσουμε το ήδη υπάρχον θετικό καθαρό μας ταμείο, χωρίς να ξέρουμε το αν και πού θα διαθέσουμε τα πλεονάζοντα κεφάλαια» φέρεται να έχουν διαμηνύσει κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη εταιρεία.

Πέραν αυτών, ακούγεται έντονα πως -στα πλαίσια της γενικότερης κινητικότητας που επικρατεί στην αγορά των συμβουλευτικών υπηρεσιών και γενικότερα στο χώρο του επιχειρείν- οι Ευρωσύμβουλοι έχουν δεχτεί κρούσεις για πιθανές συμπράξεις με άλλα σχήματα του ευρύτερου χώρου, χωρίς φυσικά να υπάρχει μέχρι σήμερα οποιαδήποτε συμφωνία.

Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων (πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το παρελθόν) δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πολύ σημαντική κερδοφορία μέσα στη διετία 2025-2026.

Οι Ευρωσύμβουλοι (θα δημοσιεύσουν την εξαμηνιαία λογιστική τους κατάσταση στις 26 Σεπτεμβρίου) σημείωσαν πέρυσι κύκλο εργασιών 5,07 εκατ. ευρώ, EBITDA 2,697 εκατ., καθαρά κέρδη 2,055 εκατ. ευρώ, ενώ έκλεισαν τη χρήση με θετικό καθαρό ταμείο 553 χιλ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v