Lamda: Στόχος έσοδα 900 εκατ. φέτος από το Ελληνικό, που κινείται το NAV

Πάνω από τις προσδοκίες η εμπορευματοποίηση των οικιστικών αναπτύξεων στο Ελληνικό. Επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2024. Πιθανή εκταμίευση δανεισμού για ανάπτυξη των malls. Ενεργή διαχείριση για τις μισθώσεις στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα.

Lamda: Στόχος έσοδα 900 εκατ. φέτος από το Ελληνικό, που κινείται το NAV

Για κρυμμένη υπεραξία της μετοχής της εταιρείας, τόσο σε σχέση με το εν εξελίξει έργο του Ελληνικού, όσο και με τις προοπτικές των υφιστάμενων και νέων εμπορικών κέντρων μίλησε η διοίκηση της Lamda Development στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της χρήσης του 2024.

Σύμφωνα με τον Χ. Γκορίτσα το discount έναντι του NAV της εταιρείας είναι μεγάλο και δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή εικόνα της εταιρείας και κατ’ επέκταση τις προοπτικές της. Σημειώνεται πως το NAV της εταιρείας διαμορφώθηκε στο 1,398 δισ .ευρώ (NAV ανά μετοχή στα 7,94 ευρώ ), ενώ ειδικότερα το NAV του Ελληνικού στο τέλος του α’ εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 398 εκατ. ευρώ (NAV ανά μετοχή 2,26 ευρώ).

Η διοίκηση της εταιρείας επανέλαβε ότι στο τέλος της χρήσης του 2024 θα έχει ενδεχομένως ξεπεράσει τον στόχο των 900 εκατ. ευρώ σε ό,τι αφορά τα έσοδα από την εμπορευματοποίηση του Ελληνικού, καθώς θα συνεχίσει να συνάπτει προσύμφωνα πώλησης για τις οικιστικές αναπτύξεις, πέραν των εσόδων από πωλήσεις οικοπέδων.

Οι πωλήσεις των κατοικιών παραμένουν, όπως αναφέρθηκε, πάνω από τις προσδοκίες της διοίκησης με τα έσοδα να εξασφαλίζουν μηδενικό δανεισμό για το έργο του 2024, χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν οι ανοικτές γραμμές χρηματοδότησης. Παρόλα αυτά η διοίκηση της εταιρείας επιβεβαίωσε πως θα αξιοποιήσει προς το τέλος της χρήσης τις συμφωνημένες δανειακές γραμμές για την ανέγερση των malls στην έκταση του Ελληνικού.

Σημειώνεται πως οι επενδύσεις στο α’ εξάμηνο του 2024 διαμορφώθηκαν στα 104 εκατ. ευρώ και αναμένεται να αγγίξουν τα 200 εκατ. ευρώ έως το τέλος της χρονιάς, ενώ αναμένεται να αυξηθούν από το 2025 αναλογικά, όσο προχωρούν οι εργασίες ανάπτυξης του Ελληνικού.

Τα εμπορικά κέντρα

Η διοίκηση της εταιρείας, πέρα από την ανάλυση των ισχυρών επιδόσεων των τεσσάρων υφιστάμενων εμπορικών κέντρων του ομίλου στο α’ εξάμηνο της χρήσης, ανάφερε πως στο πλαίσιο ανανέωσης συμβάσεων μίσθωσης έχει ήδη εξασφαλίσει αυξημένα κατά 16% ετησιοποιημένα έσοδα.

Υπενθυμίζεται πως για το σύνολο του 2023 τα έσοδα από ενοίκια και τα έσοδα επί των πωλήσεων σε μισθωτές ανήλθαν συνολικά στα 91 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται δε πως εντός της προσεχούς 5ετίας η εταιρεία θα επαναδιαπραγματευθεί σημαντικό μέρος των υφιστάμενων μισθώσεων, που πλησιάζουν στη λήξη τους, έχοντας έτσι τη δυνατότητα ενεργούς διαχείρισης και αύξησης της απόδοσης των υπαρχουσών εμπορικών αναπτύξεων.

Σε ό,τι αφορά δε τα υπό ανάπτυξη malls στο Ελληνικό, η εταιρεία έχει ήδη ενημερώσει πως οι μισθωτικές αξίες στα προσύμφωνα που συνάπτει είναι σημαντικά υψηλότερες εκείνων σε The Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos και Designer Outlet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v