Πόσο πωλούνται το τετραγωνικό οι νέες κατοικίες στο Ελληνικό

Επιταχύνεται ο ρυθμός διάθεσης οικιστικών projects και των προσυμφώνων εμπορικών μισθώσεων για τα malls. Από την έναρξη του project, οι ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων είναι 776 εκατ. ευρώ.

Πόσο πωλούνται το τετραγωνικό οι νέες κατοικίες στο Ελληνικό

Εικόνα για την εξέλιξη των πωλήσεων οικοπέδων, των προπωλήσεων κατοικιών, τα προσύμφωνα μίσθωσης στις εμπορικές της αναπτύξεις στο Ελληνικό στο β’ εξάμηνο του 2024 έδωσε η Lamda Development, σε συνέχεια των αποτελεσμάτων που έγραψε στο πρώτο μισό της τρέχουσας χρήσης. 

Τρία χρόνια μετά την έναρξη του project έως τα τέλη Αυγούστου 2024, η εταιρεία έχει συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων 776 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ήδη έχει εκτιμήσει η διοίκηση του ομίλου, έως το τέλος της τρέχουσας χρήσης αναμένει τα συνολικά έσοδα να ανέλθουν σε 900 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εταιρεία ενημέρωσε ότι επιταχύνθηκε η διάθεση επιλεγμένων διαμερισμάτων στη Γειτονιά Little Athens, με τις κρατήσεις από ενδιαφερόμενους αγοραστές να ανέρχονται πλέον για 318 διαμερίσματα ή περίπου 72% αυτών των επιλεγμένων διαμερισμάτων.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των εργασιών για την ανέγερση των εν λόγω mainstream διαμερισμάτων, στα συγκροτήματα Promenade Heights και Atrium Gardens/Trinity Gardens έχουν ολοκληρωθεί οι εκσκαφές, ενώ στο έργο Promenade Heights έχουν προχωρήσει και οι εργασίες θεμελίωσης. Στο έργο Pavilion Terraces έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες κατεδαφίσεις και έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εκσκαφών.

Σημειώνεται ότι στο οκτάμηνο του 2024 οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν στα 297 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 32 εκατ. αφορά στις πωλήσεις οικοπέδων για οικιστικές αναπτύξεις που ολοκλήρωσε τον Ιούλιο του 2024, με αγοραστές τους Brook Lane, TENBRINKE, Hellenic Ergon και Daedalus.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής για τα οικόπεδα ανέρχεται σε 106 εκατ. ευρώ, και μέσα στο 2024 αναμένεται η είσπραξη ακόμη 54 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό, ύψους 20 εκατ. ευρώ, εντός του 2025.

Σημειώνεται ότι στα οικόπεδα προβλέπεται η δημιουργία 51 χιλ. τ.μ. ανωδομής, γεγονός που καταδεικνύει πως το μέσο τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου 2.100 ευρώ ανά τ.μ. οικοδομήσιμης επιφάνειας, ποσό τετραπλάσιο του λογιστικού κόστους που είχε εγγράψει η Lamda στα βιβλία της στις 31-12-2023.

Ως εκ τούτου, μετά την ολοκλήρωση όλων των επιμέρους συναλλαγών, θα αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 76 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί σε 5,4% της Καθαρής Αξίας Ενεργητικού (NAV) την 30.06.2024.

Πέρα από τις πωλήσεις οικιστικών ακινήτων και οικοπέδων, η εταιρεία προχωρά και στην εμπορευματοποίηση των δύο malls που θα δημιουργήσει στο Ελληνικό.

Συγκεκριμένα, έχει προσύμφωνα με μισθωτές για το 63% της Συνολικής Μεικτής Εκμισθώσιμης Επιφάνειας (GLA) στο The Ellinikon Mall (το οποίο υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται να έχει επιφάνεια 100 χιλ. τ.μ., από 90.000 τ.μ. που αρχικώς προβλεπόταν) και για το 69% του GLA στο mall Riviera Galleria.

Η εταιρεία, αν και δεν κοινοποίησε το μέσο τίμημα μίσθωσης, σημειώνει ότι αφορά σε υψηλότερες τιμές έναντι των ήδη μισθωμένων χώρων στα υπόλοιπα τέσσερα μεγάλα εμπορικά κέντρα που λειτουργεί. Στόχος είναι δε έως το τέλος να έχουν ολοκληρωθεί συμφωνίες για το 70% του The Ellinikon Mall και για το 80% του Riviera Galleria.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v