Πώς θα υπερασπιστεί τα περιθώρια κέρδους η Fourlis

Έμφαση στην ανάπτυξη της λιανικής αθλητικών μέσω της Foot Locker δίνει η διοίκηση του ομίλου. Θεαματική μεταβολή στα περιθώρια κέρδους το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς. Τα επόμενα βήματα.

Πώς θα υπερασπιστεί τα περιθώρια κέρδους η Fourlis
Ο πρόεδρος της Fourlis Group, Βασίλης Φουρλής

Με διπλάσιο ρυθμό αύξησης πωλήσεων σε σχέση με το α’ εξάμηνο (+2,2%) κινούνται οι πωλήσεις του γ’ τριμήνου της χρήσης στα λιανικά concept του ομίλου Φoυρλή, όπως ανάφερε ο διευθύνων σύμβουλος, Δ. Βαλαχής στο πλαίσιο ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου της χρήσης, υπογραμμίζοντας πως όλα τα μεγέθη κινούνται με ασφάλεια προς την επίτευξη του guidance για το σύνολο της χρήσης.

Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος περιμένει το περιθώριο EBITDA να ανέλθει στο 7,5% από 6,9% το 2023 (και 6% το 2022) και το περιθώριο EBIT στο 4,7% από 4% το 2023 (και 3,1% το 2022). Ήδη στο α’ εξάμηνο του 2024, η εταιρεία (εξαιρώντας την ενοποίηση της Trade Estates ΑΕΕΑΠ), εμφάνισε περιθώριο κέρδους EBITDA αυξημένο στο 9,6% από 5,6% το αντίστοιχο διάστημα του 2023, και περιθώριο κέρδους EBIT βελτιωμένο στο 7,3% από 3,3% το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Σύμφωνα δε με τον κ. Βαλαχή το επίπεδο περιθωρίων κέρδους είναι διατηρήσιμο και για τις προσεχείς χρήσεις, αποτυπώνοντας την αποτελεσματικότητα του ομίλου και τη διαχείριση κόστους λειτουργίας.

Σε ότι αφορά τους επιχειρησιακούς στόχους, η διοίκηση του ομίλου επαναβεβαίωσε την πρόοδο των βασικών πλάνων ανάπτυξης της, ήτοι την έναρξη λειτουργίας του νέου μεσαίου μεγέθους ΙΚΕΑ στην Πάτρα το Νοέμβριο του 2024, την προώθηση του logistics center της InterIkea, την προσθήκη καταστημάτων στο δίκτυο Intersport και Holland & Barret. Επικεντρώθηκε ωστόσο στον προγραμματισμό της για το πλάνο ανάπτυξης του δικτύου Foot Locker μετά τη στρατηγική συμφωνία με τον αμερικανικό κολοσσό λιανικής αθλητικών. 

Ειδικότερα, ο κ. Βαλαχής ανάφερε ότι το 2025 αναμένεται η δημιουργία 10-15 καταστημάτων υπό το brand της Foot Locker σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία. Η πρώτη φάση δημιουργίας δικτύου δε αναμένεται να επιβεβαιωθεί στη Βουλγαρία, όπου ο όμιλος βρίσκεται κοντά στην εξαγορά υφιστάμενου δικτύου 5 καταστημάτων με σκοπό την αξιοποίηση ως Foot Locker, ενώ τον Απρίλιο του 2024 αναμένεται η μεταβίβαση τριών καταστημάτων στην Ελλάδα και τριών στη Ρουμανία, δημιουργώντας έτσι την πρώτη κρίσιμη μάζα.

Σύμφωνα με τις προβολές του ομίλου το 2025, ο τζίρος της Foot Locker θα ανέλθει στα 30 εκατ. ευρώ, στην τριετία (με την υπόθεση ότι θα διαθέτει 40 καταστήματα στις οκτώ αγορές δραστηριοποίησης) στα 100 εκατ. ευρώ. και στην 5ετία με δίκτυο 80 καταστημάτων αναμένει τζίρο 250 εκατ. ευρώ (συν τα ηλεκτρονικά καταστήματα).

Η προβολή του ομίλου τοποθετεί τη νέα επένδυση για το δίκτυο της Foot Locker στα 40+80 εκατ. ευρώ στην 5ετία, εκτιμώντας το μέσο κόστος ανάπτυξης καταστημάτων στις 500 χιλ. ευρώ. Εκτιμά δε ότι θα χρηματοδοτηθεί από τα υφιστάμενα διαθέσιμα και τις ταμειακές ροές του μέλλοντος.

Χαρακτηριστική δε ήταν η αναφορά στην αξιοποίηση ρευστότητας για το νέο επενδυτικό σχέδιο από την προβλεπόμενη αποεπένδυση από την Trade Estates, (δέσμευση έως το τέλος του 2024). Σε ότι αφορά το ομοειδές αλλά και διαφοροποιημένο δίκτυο λιανικής της Intersport, η διοίκηση της εταιρείας επέμεινε, πως δεν θα υπάρξει κανιβαλισμός, χωρίς ωστόσο να αποκλείει την ενεργή διαχείριση δικτύου καταστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v