Τέλος στην εξαήμερη απασχόληση βάζει η Σκλαβενίτης

Καταργεί από την 1η Νοεμβρίου το εξαήμερο η αλυσίδα σούπερ μάρκετ, κερδίζουν εβδομαδιαίο ρεπό οι εργαζόμενοι. Ποια είναι τα δεδομένα για τις συμβάσεις μερικής και πλήρους απασχόλησης.

Τέλος στην εξαήμερη απασχόληση βάζει η Σκλαβενίτης

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης καταργεί από την 1η Νοεμβρίου την εξαήμερη απασχόληση, όπως έγινε γνωστό από το Πανελλαδικό Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της επιχείρησης. 

Οπως αναφέρει το συνδικάτο, «στο πλαίσιο αυτό, οι συνάδελφοι που έχουν εξαήμερη σύμβαση, είτε εργάζονται έξι ώρες ημερησίως είτε έξι ώρες και σαράντα λεπτά, θα έχουν πλέον εβδομαδιαίο ρεπό. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης (6x6) θα εργάζονται τέσσερα επτάωρα και ένα οκτάωρο και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης (6x6,40) πέντε οκτάωρα». 

Το Σωματείο σημειώνει ότι η εξέλιξη μπορεί να έχει θετικές συνέπειες για τον κόσμο της μισθωτής εργασίας συνολικότερα, καθώς αποτελεί ένα ξεκάθαρα θετικό παράδειγμα. «Ως γεγονός, στέλνει στην κοινωνία μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα αντίστοιχο με αυτό που εξέπεμψε η επιχειρησιακή σύμβαση εργασίας που υπογράψαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο, η οποία ήταν η πρώτη στην πατρίδα μας που αναγνώρισε τις χαμένες - με βάση τη νομοθεσία - τριετίες της περιόδου 2012 - 2023», καταλήγει η ανακοίνωση.  

Τι επισημαίνουν πηγές της αλυσίδας

«Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην κατάργηση της 6ήμερης εργασίας γιατί αυτό είναι σωστό για τους εργαζόμενους μας» αναφέρει στο Euro2day.gr πηγή κοντά στην αλυσίδα Σκλαβενίτης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η αλλαγή αυτή αφορά λίγο πάνω από 5.700 εργαζόμενους. Σήμερα η αλυσίδα απασχολεί 32.000 εργαζόμενοι η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης.

«Ήταν θέμα αρχής για εμάς, οπότε δεν είπαμε ποια είναι η κοστολογική βάση για να δούμε αν θα το κάνουμε. Πολλές φορές λαμβάνουμε αποφάσεις που δεν στηρίζονται σε οικονομικά κριτήρια. Η λογική μας ήταν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για τους ανθρώπους μας και αυτό είναι το σωστό», ανέφερε η ίδια πηγή απαντώντας στην ερώτηση του Euro2day.gr για το ποιο είναι το κόστος αυτής της απόφασης.

Η αλλαγή του μοντέλου εργασίας για τους parttime εργαζόμενους της Σκλαβενίτης θα οδηγήσει σε νέες προσλήψεις παραδέχεται η ίδια πηγή η οποία ωστόσο δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει ποιες είναι ακριβώς οι ανάγκες που θα δημιουργηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v