Εως 30 εκατ. ευρώ οι φετινές επενδύσεις της Quest

Οι απαντήσεις της διοίκησης της εταιρείας holding στο conference call με τους αναλυτές. Οι εξελίξεις στους κλάδους πληροφορικής και ταχυμεταφορών (ACS). «Παγώνει» η εξαγορά φωτοβολταϊκών.

Εως 30 εκατ. ευρώ οι φετινές επενδύσεις της Quest

To δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς εξελίχθηκε για τον όμιλο Quest καλύτερα από το πρώτο και όπως δείχνουν τα πράγματα, το β’ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο σε ό,τι αφορά το προ φόρων αποτέλεσμα.

Αυτό προκύπτει μετά και από το χθεσινό conference call της εισηγμένης προς τους αναλυτές, όπου ενώ ο όμιλος σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο άνοδο προ φόρων κερδών μόλις κατά 1% (από μείωση στο πρώτο τρίμηνο) για το σύνολο της χρήσης επανέλαβε την εκτίμησή του για ήπιους ρυθμούς βελτίωσης σε ό,τι αφορά τον κύκλο εργασιών, το EBITDA και το προ φόρων αποτέλεσμα.

Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις αναλυτών, η διοίκηση της Quest Holdings ανάφερε μεταξύ άλλων:

  • Στο κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας, η φετινή καλοκαιρινή περίοδος δεν χαρακτηρίζεται μεν ως εκρηκτική, πλην όμως ο όμιλος κινείται καλύτερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, διευρύνοντας επιπλέον μερίδια αγοράς.
  • Δεν θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο το περιθώριο EBITDA στη δραστηριότητα της πληροφορικής συρρικνώθηκε (+17% κύκλος εργασιών, +7% EBITDA). Τα περιθώρια κέρδους στη συγκεκριμένη δραστηριότητα θα πρέπει να αξιολογούνται σε ευρύτερη χρονική βάση και όχι μέσα σε εξάμηνο, καθώς αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα και με τη σύνθεση των έργων που κάθε φορά υλοποιούνται (κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο εκτελέστηκαν κάποιες συμβάσεις που περιελάμβαναν περισσότερο hardware).
  • Στο μέτωπο των ταχυμεταφορών, προβλέπεται πως η ACS θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ήπιους ρυθμούς που σημειώνει η αγορά, ή και κάπως υψηλότερους (μακροπρόθεσμα η εταιρεία είναι σε θέση να εκμεταλλευθεί σημαντικές οικονομίες κλίμακας, καθώς έχει προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις επέκτασης και εκσυγχρονισμού).
  • Δεν υπάρχει ενδιαφέρον για νέες εξαγορές στο πεδίο των φωτοβολταϊκών πάρκων, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα της σύνδεσης των πάρκων με το κεντρικό δίκτυο (ο όμιλος θα παραμείνει επί του παρόντος στα 24 φωτοβολταϊκάκά πάρκα  που διαθέτει, συνολικής ισχύος 40 MW).
  • Οι επενδύσεις του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκαν στα 11,2 εκατ. ευρώ και στο σύνολο της χρήσης εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ των 25 και των 30 εκατ. ευρώ (ο αρχικός στόχος για το 2024 ήταν τα 40 εκατ. ευρώ, πλην όμως στο ποσό αυτό περιλαμβάνονταν και σημαντικές εξαγορές φωτοβολταϊκών πάρκων, οι οποίες «πάγωσαν»).
  • • Στο τέλος της χρονιάς, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ των 40 και των 50 εκατ. ευρώ, κάτω από κανονικές συνθήκες και στον βαθμό που δεν υλοποιηθεί από τον όμιλο κάποια εξαγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v