Βρεττού: Μονόδρομος η συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτια

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank. Στόχος χαρτοφυλάκιο δανείων 6 δισ. ευρώ το 2027. Η ένταξη στον «Ηρακλή ΙΙΙ».

Βρεττού: Μονόδρομος η συγχώνευση Attica Bank-Παγκρήτια

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα η διευθύνουσα σύμβουλος της Attica Bank Ελένη Βρεττού καθώς, όπως τόνισε, η σημασία της συγχώνευσης με την Παγκρήτια είναι πολυδιάστατη και ήταν μονόδρομος. Και αυτό γιατί και οι δυο τράπεζες κατά μόνας, λόγω των προβλημάτων που έφεραν από το παρελθόν, κυρίως στον ισολογισμό, δεν θα μπορούσαν να είναι ανταγωνιστικές την επόμενη ημέρα.

«Η συγχώνευση αποτελεί μια οριστική αλλαγή που θα δημιουργήσει ένα νέο, υγιή και ανταγωνιστικό τραπεζικό οργανισμό, ο οποίος θα στοχεύει στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και όλων των φυσικών προσώπων», τόνισε η κα Βρεττού κατά τη Γενική Συνέλευση της Attica Βank και προσέθεσε ότι στόχος του νέου ομίλου είναι να επαναφέρει στο προσκήνιο την παραδοσιακή τραπεζική. Να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση υπερψηφίστηκαν όλα τα θέματα.

Μετά τη συγχώνευση, η νέα τράπεζα θα είναι ανταγωνιστική, θα έχει δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και η επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, πέραν της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, θα συμβάλει και στην αναπτυξιακή προοπτική της έτσι ώστε το 2027 το χαρτοφυλάκιο των δανείων της να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ και οι νέες εκταμιεύσεις να κινηθούν στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ ετησίως.

Επίσης η ΑΜΚ θα συμβάλει στην επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ενώ η αναπτυξιακή πολιτική με νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις στην τεχνολογία και το asset management θα εξυπηρετηθεί τόσο από κεφάλαια της ΑΜΚ όσο και από την παραγωγή εσόδων τα επόμενα χρόνια.

Κεντρικό βάρος της αναπτυξιακής δυναμικής της τράπεζας θα αποτελέσει η Κρήτη, η Αττική και η Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η τράπεζα δεν θα εξυπηρετεί όλους τους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά τον Ηρακλή ΙΙΙ, η κα Βρεττού ανέφερε ότι το επόμενο βήμα είναι η ένταξη των τιτλοποιήσεων στον μηχανισμό στήριξης, όπου θα κοστίσει περίπου 800 εκατ. ευρώ και τόνισε πως αν οι δύο τράπεζες προχωρούσαν στην πώληση δανείων και όχι στην τιτλοποίηση, θα υπήρχε πρόσθετη ζημιά 400 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του προέδρου της Attica Βank Ιωάννη Ζωγραφάκη, ο οποίος σημείωσε ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών είναι ιστορική, αποτελεί ορόσημο για όλο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, καθώς θα παγιώσει τον 5ο μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο, ο οποίος θα είναι ισχυρός και ανταγωνιστικός, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω του 3% και διευρυμένες δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της οικονομίας.

* Διαβάστε αναλυτικά τις ομιλίες και δείτε την παρουσίαση στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v