Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από την προωθούμενη ΑΜΚ

Πού στοχεύει η διοίκηση με την προωθούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Οι νέες επενδύσεις και οι καταλύτες για τα οικονομικά μεγέθη. Οι μετοχικές ισορροπίες.

Cenergy: Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη από την προωθούμενη ΑΜΚ

Τον στόχο για σχεδόν διπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας του ομίλου σε μεσοπρόθεσμη βάση έθεσε χθες η διοίκηση της Cenergy. Και αυτό γιατί ενώ πέρυσι σημείωσε προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 213,8 εκατ. ευρώ, για φέτος η διοίκηση ανέβασε την εκτίμησή της για το συγκεκριμένο μέγεθος στα 245-265 εκατ. ευρώ και αναφέρθηκε σε μεσοπρόθεσμη επιδίωξη μεταξύ 380 και 420 εκατ. ευρώ!

Στην εκτίναξη των μεγεθών αυτών δεν φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται οι επιδόσεις της σχεδιαζόμενης παραγωγικής μονάδας χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ (ΗΠΑ), καθώς το συγκεκριμένο project σχεδιάζεται να ξεκινήσει να λειτουργεί γύρω στα τέλη του 2027.

Αντίθετα, βασικοί καταλύτες του φιλόδοξου αυτού στόχου αποτελούν οι υπάρχουσες δραστηριότητες στους κλάδους των καλωδίων και των σωλήνων χάλυβα, ιδιαίτερα λόγω του ιστορικά υψηλού ανεκτέλεστου υπόλοιπου συμβάσεων (3,38 δισ. στις 30/6/2024, έναντι 3,15 δισ. στο τέλος του 2023) και εξαιτίας των υλοποιούμενων σημαντικών επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα:

  • Μέσα στο 2024 θα ολοκληρωθεί η επένδυση στη μονάδα υποβρύχιων καλωδίων στην Κορινθία, της οποίας η παραγωγική δυναμικότητα θα διπλασιαστεί από το επόμενο έτος (υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις προς εκτέλεση).
  • Στο εργοστάσιο της Θήβας (πρώην Πετζετάκις) εγκαθίστανται νέες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμός, ώστε να δημιουργηθεί μια ιδιαίτερα σύγχρονη μονάδα παραγωγής επίγειων και υπόγειων καλωδίων μέσης, υψηλής και υπερυψηλής τάσης. Η ολοκλήρωση αναμένεται μέχρι το τέλος του 2025.
  • Προχωρούν οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα (Βοιωτία), ώστε να μετατραπεί σε κέντρο αριστείας παραγωγής καλωδίων χαμηλής τάσης μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.
  • «Τρέχουν» οι επενδύσεις στη μονάδα των Σωληνουργείων Κορίνθου (Θίσβη Βοιωτίας).

Πέραν αυτών, οι αναλυτές είδαν θετικά την απόφαση της εισηγμένης να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 200 εκατ. ευρώ, έκδοση στην οποία θα έχουν προτεραιότητα οι υπάρχοντες μέτοχοι μειοψηφίας, ενώ για τους εκτός Ελλάδας και Βελγίου επενδυτές, οι νέοι τίτλοι θα διατεθούν με τη μέθοδο του book building.

To πρώτο όφελος μιας τέτοιας κίνησης είναι η άνετη χρηματοδότηση της επένδυσης στις ΗΠΑ, την οποία η διοίκηση της Cenergy θεωρεί πολλά υποσχόμενη. Συγκεκριμένα, η δρομολογούμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 200 εκατ. ευρώ υπερκαλύπτει με χαρακτηριστική άνεση τις ανάγκες χρηματοδότησης του πρώτου σταδίου της επένδυσης στις ΗΠΑ (χερσαία καλώδια, με το project να αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2027). Και αυτό, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση στις ΗΠΑ είναι της τάξεως των 200 εκατ. δολαρίων που θα καταβληθούν σταδιακά, από τα οποία θα πρέπει να αφαιρεθούν τα 29,4 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη καταβληθεί για την απόκτηση του οικοπέδου.

Άρα θα περισσέψει ρευστότητα και για τη χρηματοδότηση άλλων επενδυτικών σχεδίων. Πέραν αυτού, επιτυγχάνοντας η Cenergy τόσο υψηλές λειτουργικές κερδοφορίες κατά τα επόμενα χρόνια, θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί με άνεση νέες ενδεχόμενες μεγάλες επενδύσεις από ίδιους πόρους, πέρα από τη δυνατότητα άντλησης σαφώς υψηλότερου δανεισμού από μια εταιρεία που σε κάποια χρόνια έχει θέσει ως στόχο ένα προσαρμοσμένο EBITDA της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε και με βάση τα τρέχοντα δεδομένα (καθαρός δανεισμός 494 εκατ. ευρώ και φετινό προσαρμοσμένο EBITDA μεταξύ 245 και 265 εκατ. ευρώ), ο δείκτης καθαρού χρέους προς EBITDA διαμορφώνεται γύρω ή κάτω από το δύο.

Φαίνεται όμως να προκύπτουν και έμμεσα οφέλη από τη δρομολογούμενη ΑΜΚ της Cenergy. Η συγκεκριμένη κίνηση όχι μόνο θα ανεβάσει τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης, αλλά και θα διευρύνει το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς του τίτλου (το μερίδιο της Viohalco θα μειωθεί από το τρέχον 79,78%, αλλά θα παραμείνει πλειοψηφικό). Η αύξηση του free float σε μια μετοχή που συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ αποτελεί θετικό γεγονός τόσο για την ίδια όσο και για την εγχώρια κεφαλαιαγορά.

Επίσης, ένα έμμεσο όφελος θα προκύψει και για τη μητρική Viohalcο, της οποίας βέβαια το ποσοστό συμμετοχής θα μειωθεί, αλλά η διάχυση (dilution) θα γίνει σε τιμή πολλαπλάσια σε σχέση με το παρελθόν (π.χ. τον Αύγουστο του 2022 ο τίτλος διαπραγματευόταν κάτω από τα τρία ευρώ).

ΥΓ: Στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου συμμετέχει η Goldhman Sachs ως Global Bookrunner, η HSBC και η Alpha Bank ως Joint BookRunners και οι Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Πειραιώς, Optima, ING, Pantelakis και Euroxx ως co-leads.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v