Το χρονοδιάγραμμα για το mega logistics hub της HIG στον Ασπρόπυργο

Ξεκινά η επένδυση 300 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αποθηκευτικού κόμβου στο πρώην ακίνητο της Χαλυβουργίας Ελλάδας. Συνολικά 3.900 θέσεις εργασίας στην κατασκευή.

Το χρονοδιάγραμμα για το mega logistics hub της HIG στον Ασπρόπυργο

Με στόχο έναρξης εργασιών στις αρχές του 2025 για τη δημιουργία σύγχρονου κέντρου logistics στον Ασπρόπυργο επί των εγκαταστάσεων της Χαλυβουργίας Ελλάδος κινείται η Streem Development, βραχίονας του αμερικανικού επενδυτικού fund HIG Capital στην Ελλάδα.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας εξυγίανσης και τη μεταβίβαση του οικοπέδου 291 στρεμμάτων της Χαλυβουργίας Ελλάδος προς τον επενδυτή το Φεβρουάριο του 2024, σήμερα έχουν πλέον ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες και αναμένεται έως το τέλος του 2024 η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Κατά πληροφορίες η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί το 2026, ώστε να υποδεχθεί τους πρώτους μισθωτές αποθηκευτικών χώρων, ενώ η πλήρης ολοκλήρωση αναμένεται το 2027. Ήδη η Streem Development πραγματοποιεί επαφές για τη μίσθωση των χώρων, καθώς και για τις συμβάσεις εκμετάλλευσης συμπληρωματικών χρήσεων επί του ακινήτου όπως ξενοδοχεία, κλινική και χώροι εστίασης.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο δημιουργίας υπερσύγχρονου κέντρου Logistics έχει υπαχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων μετά τη σχετική απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής, με  αρχικό προϋπολογισμό στα 250 εκατ. ευρώ, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να έχει ξεπεραστεί και να αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ.

Στη φάση κατασκευής – η οποία κατά πληροφορίες θα ανατεθεί σε εταιρεία development- αναμένεται να δημιουργηθούν 3.900 θέσεις εργασίας και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας.

Αναλυτικότερα, στην έκταση, η Streem Development θα κατασκευάσει ένα πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης μέσω τρένου, πλοίου και φορτηγών (trimodal). Οι γραμμές του τρένου περνούν από το οικόπεδο το οποίο έχει και άδεια λιμανιού (προβλήτα), ενώ η έκταση εξυπηρετείται από την Εθνική Οδό.

Προβλέπεται να δημιουργηθούν 120.000 τ.μ. αποθηκών, εμπορικά γραφεία επιφάνειας 14.000 τ.μ., τέσσερα γραφεία αποθηκών έκτασης 10.700 τ.μ., χώροι φιλοξενίας οδηγών (1.400 τ.μ.), χώρος εστιατορίου (1.000 τ.μ.), 2.416 θέσεις στάθμευσης αλλά και η εγκατάσταση Φ/Β μονάδων στις οροφές των αποθηκών καθώς και ο λιμένας πρόσδεσης πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Σημειώνεται πως η  επένδυση αυτή είναι νευραλγικής σημασίας για τον επενδυτικό σχεδιασμό της Streem Development. Σύμφωνα με παλαιότερες αναφορές του Κωνσταντίνου Μπήτρου, επικεφαλής του fund στην ελληνική αγορά, ο προσανατολισμός επενδύσεων είναι η εξαγορά και νέων υποδομών σε Βαλκάνια και Κεντρική Ευρώπη ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά τη διασύνδεση της ελληνικής βάσης που έχει δημιουργήσει με την κεντρική Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v