Εκλεισε ντιλ 1 δισ. δολαρίων ο Ευ. Μαρινάκης για πώληση εννέα VLCC

Αγοραστής ο εθνικός ναυτιλιακός οργανισμός της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ. Τα σκάφη έχουν κατασκευαστεί στη Νότια Κορέα και η μέση ηλικία τους είναι 5,9 χρόνια.

Εκλεισε ντιλ 1 δισ. δολαρίων ο Ευ. Μαρινάκης για πώληση εννέα VLCC

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης έκλεισε συμφωνία 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων με την Bahri για την πώληση στόλου εννέα πλοίων VLCC, γράφει το Tradewinds. 

Ο εθνικός ναυτιλιακός οργανισμός της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι η συναλλαγή, η δεύτερη σημαντική μέσα σε τέσσερις μήνες, προωθεί σημαντικά τα σχέδια εκσυγχρονισμού του στόλου της.

«Ο κύριος σκοπός αυτής της εξαγοράς είναι να επιτρέψει στην Bahri να εξορθολογίσει τη διαδικασία σταδιακής απόσυρσης παλαιότερων σκαφών», ανέφερε στους επενδυτές. Θα χρησιμοποιήσει τραπεζικό δανεισμό και τα ταμειακά της αποθέματα για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία, συμπλήρωσε.

Η Bahri είναι ήδη ισχυρός παίκτης στην αγορά VLCC, με 40 τάνκερ και θα γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο γκρουπ στο χώρο των μεγάλων δεξαμενόπλοιων όταν παραδοθούν τα νέα πλοία, δείχνουν τα στοιχεία της Clarksons.

Τα δεξαμενόπλοια που εμπλέκονται στη συναλλαγή δεν κατονομάστηκαν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι είναι σκάφη εξοπλισμένα με scrubber, κατασκευάστηκαν στη Νότια Κορέα και έχουν μέση ηλικία 5,9 ετών.

Η Capital Maritime & Trading παραθέτει στον ιστότοπό της έναν στόλο 11 VLCC που ταξιδεύουν, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ 2010 και 2022. Διαθέτει παραγγελίες για επιπλέον τέσσερα που παραδίδονται το 2027.

Τα στελέχη της Capital αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη συναλλαγή ή το πώς η πώληση θα μπορούσε να ταιριάζει με τα ευρύτερα σχέδιά της. Ο Ευάγγελος Μαρινάκης υπήρξε σημαντικός επενδυτής σε πολλούς ναυτιλιακούς τομείς, έχοντας ένα πλάνο ναυπήγησης σκαφών που ξεπερνά τα 8 δισ. δολάρια για περίπου 90 πλοία τα τελευταία χρόνια, σημειώνει το Tradewinds. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v