Η αναταραχή στην αγορά κακάο μεγάλη πρόκληση για την ION

Συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του προϊόντος. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της ιστορικής σοκολατοβιομηχανίας που πέρασε στον έλεγχο της Bespoke, συμφερόντων του Σπύρου Θεοδωρόπουλου.

Η αναταραχή στην αγορά κακάο μεγάλη πρόκληση για την ION

Η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ καλείται να αντιμετωπίσει τη διπλή πρόκληση της ραγδαίας αύξησης των τιμών του κακάο και των ευρύτερων πιέσεων του πληθωρισμού, που επιβαρύνουν το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Από τις αρχές του 2024, οι τιμές του κακάο έχουν εκτοξευθεί κατά το ιλιγγιώδες 111,21%, λόγω των περιορισμένων προμηθειών και των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Δυτική Αφρική, την κορυφαία περιοχή παραγωγής κακάο στον κόσμο. Αυτή η απότομη άνοδος ώθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κακάο να ξεπεράσουν τα 9.919 δολάρια/MT, σηματοδοτώντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 εβδομάδων.

Εν μέσω αυτής της παγκόσμιας αβεβαιότητας, η διοίκηση της ION επιχειρεί τον μετριασμό αυτών των προκλήσεων. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις της, η εταιρεία εφαρμόζει ενεργά μια σειρά μέτρων βελτιστοποίησης του κόστους, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς και την ενίσχυση των ταμειακών ροών.

Μια σημαντική κίνηση στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής ήταν η ανακοίνωση, τον Ιούνιο, της συμφωνίας απόκτησης του 74,99% των καραμελοποιίας Λάβδας και Olympic Hermes. Η εξαγορά αυτή, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του έτους, θα ενισχύσει το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της ΙΟΝ, και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας και θα ενισχύσει τη θέση της εταιρείας στην αγορά.

Πέρυσι η εταιρεία πέτυχε πωλήσεις 114,381 εκατ. ευρώ, ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με τα 112,954 εκατ. ευρώ του 2022. Εξαιρουμένης της απώλειας των πωλήσεων σοκοπάστας, ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε 12,1% έναντι του 2022.

Αντίστοιχα τα δημοσιευμένα κέρδη προ φόρων υποχώρησαν στα 7,473 εκατ. ευρώ από 11,452 εκατ. ευρώ το 2022 - μια μείωση σχεδόν 35%- ενώ εξαιρουμένων των κερδών από την πώληση της συμμετοχής στον κλάδο της σοκολατόπαστας, τα κέρδη προ φόρων του 2022 θα διαμορφώνονταν σε 6,057 εκατ. ευρώ. Με τα κέρδη μετά από φόρους να ακολουθούν την ίδια πορεία και να διαμορφώνονται στα 5,698 εκατ. ευρώ από 9,985 εκατ. ευρώ το 2022 (σ.σ. εξαιρουμένης της συναλλαγής από την πώληση της συμμετοχής τα αποτελέσματα του 2022 θα ήταν 4,279 εκατ. ευρώ).

Σε ότι αφορά τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού της, αυτός μειώθηκε στα 735 άτομα από 815 το 2022.

Εν τω μεταξύ, τα χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν κατακόρυφα, ξεπερνώντας τα 2,386 εκατ. ευρώ έναντι 1,453 εκατ. ευρώ το 2022. Την περασμένη χρονιά, η ΙΟΝ προχώρησε, στην απορρόφηση της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε., η οποία επί σειρά ετών αποτελούσε τον εμπορικό βραχίονα της Εταιρείας στην Ελληνική αγορά, ενώ πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 16,8 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε υποδομές.

Εφέτος, οι πρωτοβουλίες της έχουν εστιάσει στη βελτίωση των χρηματοοικονομικών της. Στις 6 Μαρτίου εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 27,5 εκατ. ευρώ, με σκοπό, την ισόποση αποπληρωμή του από 14 Ιουλίου 2020 κοινού ομολογιακού δανείου αρχικής εκδόσεως ύψους 38 εκατ. ευρώ, και την άρση των σχετικών εξασφαλίσεων των τραπεζών – ομολογιούχων δανειστών.

Το εν λόγω δάνειο καλύφθηκε από την Bespoke SGA Holdings. Το δάνειο είναι πληρωτέο σε επτά δόσεις, το περιθώριο του επιτοκίου δανεισμού είναι 2,05%, ενώ για το εν λόγω δάνειο δεν υπάρχουν εξασφαλίσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v