Υπερδιπλάσια κέρδη για Θεοδωρόπουλο – Ταμβακάκη από τους χυμούς

Ισχυρές οικονομικές επιδόσεις παρά το δύσκολο τοπίο. Πόσο αυξήθηκε το κόστος δανεισμού, ποιο το περιθώριο κέρδους και ποιες οι προκλήσεις.

Υπερδιπλάσια κέρδη για Θεοδωρόπουλο – Ταμβακάκη από τους χυμούς

Οι Ελληνικοί Χυμοί, βασικός παίκτης στην ελληνική αγορά χυμών που ελέγχεται από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Σπύρο Θεοδωρόπουλο και την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη, συνέχισε την ανοδική της πορεία το 2023, επιτυγχάνοντας ισχυρές οικονομικές επιδόσεις παρά το δύσκολο τοπίο.

Οι πωλήσεις εκτινάχθηκαν στα 35,1 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ανάπτυξη 17,9% σε σχέση με το 2022. Τα μικτά κέρδη σημείωσαν αξιοσημείωτη αύξηση, φθάνοντας τα 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 5,96 εκατ. ευρώ (+32,6%), το περιθώριο μικτού κέρδους διευρύνθηκε στο 22,5% από 20% το 2022, ενώ το προσαρμοσμένο EBITDA σκαρφάλωσε στα 4,3 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 40,6%.

Παρά το γεγονός ότι τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στο 1,12 εκατ. ευρώ από 277.819 ευρώ το 2022 -σ.σ. το μεσοσταθμικό επιτόκιο ήταν 5,6% από 2,7% το 2022-, η εταιρεία χυμών, κατάφερε να επιτύχει ένα ισχυρό τελικό αποτέλεσμα, με τα καθαρά κέρδη να εκτοξεύονται στα 3,5 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσια σε σχέση με το 2022 που ήταν στα 1,45 εκατ. ευρώ.

Σε οργανωτικό επίπεδο, η αναβάθμιση του συστήματος ERP σε SAP S/4HANA, αναμένεται να εξορθολογίσει τις διαδικασίες, να βελτιώσει τον εταιρικό σχεδιασμό και να διευκολύνει την ταχύτερη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων - ένα κρίσιμο βήμα καθώς η εταιρεία επιδιώκει να ενισχύσει τη θέση της στην αγορά.

Όμως η εταιρεία αντιμετωπίζει τη διπλή πρόκληση, να διατηρήσει την ανάπτυξή της σε μια ανταγωνιστική αγορά και ταυτόχρονα, να διαχειριστεί τις οικονομικές πιέσεις που συνοδεύονται από την αύξηση του κόστους των πρώτων υλών και των οικονομικών υποχρεώσεων.

Η πρόσφατη αποπληρωμή χρέους, η οποία μείωσε το μακροπρόθεσμο χρέος της από 13,5 εκατ. ευρώ σε 11,5 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με το άνοιγμα αλληλόχρεου λογαριασμού ύψους 1 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης, υποδηλώνει μια συνετή προσέγγιση στη χρηματοοικονομική διαχείριση.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί, ενισχυμένη από τις εισροές επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από το Ταμείο Ανάκαμψης, και έναν εύρωστο τουριστικό τομέα.

Ωστόσο, οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να επικρατούν, επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και το κόστος πρώτων υλών. Η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει έλλειψη αποθεμάτων σε βασικά εσπεριδοειδή και συνεπώς, αύξηση των τιμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προκειμένου να ανταπεξέλθει σε αυτές τις προκλήσεις η εταιρεία, όπως αναφέρει η διοίκησή της στις οικονομικές καταστάσεις, εστιάζει στη διαχείριση του κόστους, την ορθολογική τιμολόγηση και την συνεχιζόμενη ανανέωση του χαρτοφυλακίου της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v