Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο πελατολόγιο στοχεύει η ΔΕΗ μπαίνοντας στη τεχνητή νοημοσύνη

Πώς σχεδιάζει η Επιχείρηση να «κουμπώσει» την είσοδο στην τεχνητή νοημοσύνη με τα νέα data centers που σχεδιάζει. Ποιοι θα είναι οι πρώτοι πελάτες της. Τι υπηρεσίες software θα πουλάει η νέα της θυγατρική.

Ποιο πελατολόγιο στοχεύει η ΔΕΗ μπαίνοντας στη τεχνητή νοημοσύνη

Στην ανάπτυξη και πώληση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης μέσω των νέων data centers που σχεδιάζει, με πρώτους πελάτες νοσοκομεία, τράπεζες, πανεπιστήμια και ενεργειακούς ομίλους σε Ελλάδα και εξωτερικό, μπαίνει η ΔΕΗ.

Σε ένα στρατηγικό τομέα και μια εξαιρετικά ανερχόμενη αγορά όπου οι ανάγκες είναι τεράστιες και οι τεχνολογικοί κολοσσοί επενδύουν κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ, η ΔΕΗ κάνει πρεμιέρα, μέσω της νέας της θυγατρικής Olympus AI, βάζοντας στο κάδρο επιχειρήσεις από την υγεία, την ενέργεια, τις τράπεζες, την εκπαίδευση και τις μεταφορές, όπως περιγράφει και η σχετική ανάρτηση στο ΓΕΜΗ.

Είναι πέντε τομείς που παράγουν ασύλληπτα μεγάλους όγκους δεδομένων, των οποίων η επεξεργασία απαιτεί τεράστια υπολογιστική ισχύ και μεγάλα data centers, όπως το πρώτο που σχεδιάζει η επιχείρηση στην Αττική με την εταιρεία Damac από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και τα ακόμη μεγαλύτερα, σαν αυτά πρόκειται να αναπτύξει στα πρώην λιγνιτικά πεδία της Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Κεντρική θέση στο σχέδιο έχει η πρόσβαση του ομίλου σε κενές εκτάσεις και συγκεκριμένα στα πρώην λιγνιτορυχεία, και κυρίως η κάλυψη μέσω των νέων μεγάλων φωτοβολταϊκών και αιολικών του χαρτοφυλακίου της, των τεράστιων αναγκών σε φθηνή ενέργεια που απαιτούνται για τέτοιες εγκαταστάσεις και για τον κλιματισμό (cooling) των servers. Οσο για τη μεταφορά των δεδομένων, θα συμβάλει το δίκτυο οπτικών ινών Fiber-to-the-home που αναπτύσσει ο όμιλος.

Η ανάπτυξη του software

Η μια πτυχή του νέου business της ΔΕH αφορά την ανάπτυξη του software. Η ποικιλία αυτών των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ as a service) που πρόκειται να αναπτύξει η θυγατρική της, «φωτογραφίζει» και τη γκάμα του πελατολογίου στο οποίο πρόκειται να απευθυνθεί η ΔΕΗ με το νέο της business. Από ελληνικά και ξένα ΑΕΙ, μέχρι χρηματοοικονομικά ιδρύματα.

Κυρίως όμως δείχνει και κάτι ακόμη, ότι ο όμιλος ξεφεύγει πλέον από το στενό ενεργειακό αντικείμενο ενός καθετοποιημένου utility. Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον όγκο, τις πολυσχιδείς δραστηριότητες και τη γεωγραφική του επέκταση για να μπει σε τομείς που έχουν έμμεση μόνο ή και καθόλου σχέση με το ενεργειακό κομμάτι. Κι αυτό, καθώς η Olympus θα αναπτύσσει και θα πουλά υπηρεσίες ΑΙ που καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων της οικονομίας και του επιχειρείν: Από τη γενετική τεχνική νοημοσύνη (generative AI), τη μηχανική μάθηση (machine learning) και την επεξεργασία φυσικής γλώσσας (natural language processing), μέχρι την υπολογιστική όραση (computer vision), τη ρομποτική (robotics) και την ανάλυση δεδομένων (data analytics), δηλαδή θα επιχειρήσει να καλύψει ευρύτερες ανάγκες της οικονομίας και του επιχειρείν εντός και εκτός χώρας.

Τα data centers

Η μια πτυχή επομένως αφορά το software. Η δεύτερη, με πιο ενεργειακή διάσταση, εστιάζει στο απαραίτητο hardware για την αξιοποίηση των παραπάνω εφαρμογών, μέσω της εισόδου της ΔΕH στον τομέα των data centers για τη προσφορά υπηρεσιών δημοσίου και ιδιωτικού νέφους, πάντα με έμφαση στη τεχνητή νοημοσύνη.

Στηρίζεται στη λογική ότι ο όμιλος μπορεί πλέον να αξιοποιεί δικής του παραγωγής λογισμικό σε δικά του data center, μέσω των οποίων θα επεξεργάζεται τα δεδομένα που θα «ανεβάζουν» στο cloud οι πελάτες του. Και θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα προσφέροντάς τους μια φόρμουλα υπηρεσιών (Platform as a Service – PaaS) επικεντρωμένη σε δεδομένα και τεχνητή νοημοσύνη.

Στο νέο αυτό business της ΔΕΗ είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε αδρές γραμμές το περασμένο Μάιο, ο CEO, Γιώργος Στάσσης, στο περιθώριο του συνεδρίου Power Summit 2024 της Eurelectric. Είχε εξηγήσει ότι ναι μεν η επιχείρηση ετοιμάζεται να αναπτύξει πιλοτικά έργα τεχνητής νοημοσύνης για την εμπορία ηλεκτρισμού, ωστόσο η ΑΙ την ενδιαφέρει και ως υποδομή και γι’ αυτό εξετάζει την υλοποίηση data centers που θα «φιλοξενούν» παρόμοιες δραστηριότητες.

Ελάχιστες μέρες πριν, κατά την τότε ενημέρωση προς τους αναλυτές για τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα, ο επικεφαλής τους επιφύλασσε την είδηση ότι η ΔΕH έκλεισε τη πρώτη συμφωνία για ανάπτυξη data center στην Ελλάδα με την εμιρατινή εταιρεία Damac, με σκοπό αυτή να λειτουργήσει ως anchor tenant για τον όμιλο. Δηλαδή να διασφαλίσει καταρχήν τις δικές του ανάγκες, και κατά δεύτερο να αξιοποιήσει τη συνεργασία με την εταιρεία από το Αμπου Ντάμπι ως «μαγνήτη» για περαιτέρω συνεργασίες της ΔΕΗ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, με αντικείμενο τη τεχνητή νοημοσύνη και την ανάπτυξη mega data centers.

Πρόκειται για αυτά που «καταπίνουν» τεράστιες ποσότητες ενέργειας, άρα μόνο ένα μεγάλο πράσινο portfolio έργων ΑΠΕ σε Ελλάδα, Ρουμανία και γενικά στη Βαλκανική, όπως αυτό που αναπτύσσει η ΔΕΗ, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους.

Οι τρεις κρίκοι της αλυσίδας

Στο ερώτημα, «γιατί τώρα», η απάντηση, όπως εξηγούν πηγές της επιχείρησης, είναι επειδή ο όμιλος, από κοινού με διεθνείς cloud service providers, μπορεί πλέον να συμμετάσχει και στους τρεις κρίκους της αλυσίδας: Στην ανάπτυξη υπηρεσιών ΑΙ με τις λύσεις software που θα αναπτύξει η «Οlympus», στη δημιουργία των υποδομών στα πρώην λιγνιτικά πεδία και την τροφοδοσία τους με φθηνή πράσινη ενέργεια, και τρίτον στη μεταφορά της πληροφορίας με το δίκτυο οπτικών ινών που αναπτύσσει, το Fiber-to-the-home, με στόχο να φτάσει σε 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στα τέλη του 2024 και σε 1,7 εκατ. μέχρι τα τέλη του 2025.

Στην ουσία, τα τρία αυτά βήματα αφορούν το πλήρες σχέδιο του ομίλου για την ανάπτυξη τέτοιων προϊόντων AI, με τη μορφή μίας ολοκληρωμένης πλατφόρμας και με την επεξεργασία data, με ιδιαίτερα ανταγωνιστικούς όρους.

East To Med Data Corridor

Στο κάδρο μπαίνει και μια ακόμη επένδυση, το διεθνές έργο υποθαλάσσιας τηλεπικοινωνιακής σύνδεσης της Ασίας με την Ευρώπη, γνωστό ως «East To Med Data Corridor» (EMC). Ενα επίγειο και υποθαλάσσιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς δεδομένων που μέσα από ένα πολυμετοχικό σχήμα, στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΗ με 25% συζητείται εδώ και χρόνια με τους Σαουάδαραβες και για το οποίο το Μάιο υλοποιήθηκε ένα σημαντικό milestone: Κλείδωσε η συμφωνία χρηματοδότησης 340 εκατ. ευρώ (κοινοπρακτικό δάνειο τύπου Project Financing) με ελληνικές και ξένες τράπεζες για τη πρώτη φάση του EMC, μιας επένδυσης συνολικού ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Στον φορέα υλοποίησης του EMC συμμετέχουν με 72% η Saudi Telecom, δηλαδή ο σαουδαραβικός φορέας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ των μεγαλύτερων παρόχων στη Μέση Ανατολή. Η ΔΕΗ κατέχει το 25% και η Telecommunication Telephony Satellite Applications - TTSA (τηλεπικοινωνιακή εταιρεία με έδρα την Ελλάδα και γραφεία στην Κύπρο και την Ελβετία), ελέγχει το υπόλοιπο 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v