Ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ από Ελληνικό στη Lamda Development

Νέα επιστροφή κεφαλαίου 71,1 εκατ. ευρώ αποφάσισε η Ελληνικό ΑΕ. Έχει αποδώσει άλλα 231,3 εκατ. ευρώ σε Lamda το τελευταίο 12μηνο. Που και πως ανακατευθύνθηκε η παραπάνω ρευστότητα.

Ρευστότητα 300 εκατ. ευρώ από Ελληνικό στη Lamda Development

Σε νέα επιστροφή κεφαλαίου, ύψους 71,1 εκατ. ευρώ, προχώρησε η Ελληνικό ΑΕ, αποδίδοντας ισόποση ρευστότητα στον απώτερο μέτοχό της, Lamda Development. Η επιστροφή κεφαλαίου αποφασίστηκε, κατά την έκτακτη γενική συνέλευση της 23ης Ιουλίου και αποτελεί την τρίτη αντίστοιχη κίνηση, στην οποία προχωρά η Ελληνικό, το τελευταίο 12μηνο. Μέσω αυτών, η Lamda μετέφερε από την Ελληνικό ΑΕ στην ίδια και εν συνεχεία σε άλλες θυγατρικές της ρευστότητα 302,4 εκατ. ευρώ.

Στο δεύτερο μισό του 2023 η Ελληνικό ΑΕ διενήργησε δύο επιστροφές κεφαλαίου στη Hellinikon Global1 (100% θυγατρική της Lamda), αθροιστικού ύψους 231,3 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Δεκέμβριο τα 230 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στην Ελληνικό ΑΕ, μέσω, όμως, ενδοομιλικού δανεισμού.

Η Lamda Finance, θυγατρική της Lamda Development, δάνεισε την Ελληνικό, με «τσουχτερό» κυμαινόμενο επιτόκιο (Euribor 12μήνου πλέον περιθωρίου 4,24%), αν συνυπολογιστούν οι εξασφαλίσεις (σύσταση υποθήκης σε ακίνητα, περιορισμοί σε διανομή μερισμάτων, ενεχυρίαση μετοχών και απαιτήσεων από τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών).

Για τους μετόχους του ομίλου η παραπάνω κίνηση δεν αλλάζει κάτι. Η Lamda βρήκε έναν τρόπο να αντλεί έσοδα από τη θυγατρική της, ώστε η ίδια η σύμβαση δανεισμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Lamda Finance ως εξασφάλιση για να σηκώσει δικό της δανεισμό.

Μέρος της ρευστότητας των 71,1 εκατ. ευρώ από την τελευταία επιστροφή κεφαλαίου, πιθανώς ανακατευθύνθηκε στον υπο-όμιλο Lamda Malls. Η τελευταία κάλυψε αύξηση κεφαλαίου της θυγατρικής της Lamda Ellinikon Malls, ύψους 35,1 εκατ. ευρώ και αυτή, με τη σειρά της, έβαλε 30 εκατ. ευρώ σε ΑΜΚ της «κόρης» της Lamda Vouliagmenis Mall και άλλα 5 εκατ. ευρώ στις επίσης «θυγατέρα» της Lamda Riviera.

Υπενθυμίζεται ότι επίκειται η σύναψη οριστικής συμφωνίας με τράπεζες, για τη χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης δύο νέων malls σε Ελληνικό καθώς η Lamda κάλυψε ή είναι κοντά σε κάλυψη του ποσού που καλείται να βάλει ως ίδια συμμετοχή στην επένδυση.

Το ένα εκ των δύο πάρκων (Ellinikon Mall πρώην Vouliagmenis Mall), μεγάλωσε σε επιφάνεια, φθάνοντας σχεδόν τα 100 χιλ. τ.μ. καθώς ο αρχικός σχεδιασμός για ανάπτυξη γραφειακών χώρων πάνω και δίπλα από τις εγκαταστάσεις του δεν έδειχνε βιώσιμος (σ.σ. ανυπαρξία πρόθυμων αγοραστών) στην τρέχουσα συγκυρία υψηλών επιτοκίων και υψηλού κατασκευαστικού κόστους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v