Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δρομολογεί εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου

Κρίσιμες αποφάσεις στο αυριανό ΔΣ για delisting μετοχών από Λονδίνο (LSE) και παράλληλη διαπραγμάτευση σε ΧΑΚ και ΧΑ. Δεν αλλάζει η εταιρική δομή. Η πίεση από την πρόθεση αποεπένδυσης CarVal, Gaius και υπό εκκαθάριση Λαϊκή.

Δρομολογεί εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο η Τράπεζα Κύπρου

Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση των μετοχών Τράπεζας Κύπρου και εν γένει του τρόπου με τον οποίο θα αναδιαμορφωθούν οι μετοχικές ισορροπίες, τελεί το Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την αυριανή του συνεδρίαση, πέραν της έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων δεύτερου τριμήνου, αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της έναρξης διαδικασίας διαγραφής των μετοχών από την standard αγορά του London Stock Exchange (LSE) και εισαγωγής των μετοχών της Bank of Cyprus Holdings στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Εφόσον το ΔΣ ανάψει πράσινο φως, θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση περί τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να τοποθετηθούν οι μέτοχοι και να εγκρίνουν ή όχι την παραπάνω αναδιάταξη.

Σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την υπόθεση, η «φόρμουλα», που έχει βρεθεί, για το delisting από Λονδίνο και το listing σε Αθήνα, είναι η πιο γρήγορη καθώς δεν απαιτεί εταιρικό μετασχηματισμό. Μητρική του ομίλου θα παραμείνει η ιρλανδική Bank of Cyprus Holding (BoCH), ενώ η εκκαθάριση συναλλαγών θα διενεργείται, πιθανότατα, από τον όμιλο ΕΧΑΕ.

Σχετικό κλίμα προετοιμασίας εδάφους έχει, ήδη, καλλιεργηθεί, με σειρά δημοσιευμάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, τον περασμένο μήνα, τα οποία αναφερόταν σε πρόθεση της ανώτατης διοίκησης της Bank of Cyprus Holdings να κάνει το βήμα προς το ΧΑ. Το φλερτ μεταξύ διοίκησης ΧΑ και ΔΣ Κύπρου κρατά χρόνια, εξ ου και η ΒoCH ήταν παρούσα σε όλες τις παρουσιάσεις μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που (συν)διοργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια από την ΕΧΑE.

Στόχος η ενίσχυση εμπορευσιμότητας

Προφανής στόχος ενδεχόμενης απόφασης για delisting από Λονδίνο και εισαγωγή μετοχών σε ΧΑ αποτελεί η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας, καθώς θα διευρυνθεί η «βεντάλια» κάλυψης της τράπεζας από τα τμήματα ανάλυσης εγχώριων χρηματιστηριακών εταιρειών, αλλά και από ξένες επενδυτικές τράπεζες.

Η αύξηση της εμπορευσιμότητας ενδέχεται να λειτουργήσει ως «βαλβίδα εκτόνωσης» της πίεσης για αποεπένδυση από σειρά επενδυτών. Μετά τις CarVal και Gaius Capital, οι οποίες ανέθεσαν στη Jefferies το έργο συνδυαστικής πώλησης του 14,65% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής προανήγγειλε ότι θα αναθέσει διαδικασία πώλησης του 4,81% στην Τράπεζα Κύπρου. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαρροές περί σκέψεων της διοίκησης BoCH για παράλληλη διαπραγμάτευση των μετοχών της στο ΧΑ κυκλοφόρησαν μερικά 24ώρα, μετά τη σχετική προαναγγελία του εκκαθαριστή της Λαϊκής.

«Πρόκειται για ένα έμμεσο μήνυμα προς τους εν δυνάμει πωλητές, να μην προχωρήσουν σε «άτσαλες» κινήσεις, αλλά να περιμένουν ενδεχόμενη βελτίωση της εμπορευσιμότητας», εκτιμούν στελέχη επενδυτικής τραπεζικής, σημειώνοντας, πάντως, ότι η παράλληλη διαπραγμάτευση στο ΧΑ μπορεί να απαντήσει εν μέρει μόνο στα θέματα, που έχει πυροδοτήσει η εντυπωσιακή βελτίωση των μεγεθών της BoCH, σε συνδυασμό με την άνοδο της κεφαλαιοποίησης της και τη διάθεση σειράς μετόχων να αποεπενδυθούν, εγγράφοντας τις υπεραξίες τους. Κρίσιμος παράγοντας για να λειτουργήσει, δε, είναι ο χρόνος καθώς η έναρξη της παράλληλης διαπραγμάτευσης στο ΧΑ έχει ήδη καθυστερήσει, σε σχέση με την πίεση που ασκούν οι εν δυνάμει πωλητές.

Προς πώληση το 19,46% της BoCH

Στο… παζάρι, προς πώληση βρίσκεται, θεωρητικά, το 19,46% (αθροιστικά) του μετοχικού κεφαλαίου της BoCH (σ.σ. 9,07% η CarVal Investors, 5,58% η Gaius Capital, 4,81% η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή). Στην περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά καταλήξουν σε έναν αγοραστή, αποκτά ισχυρό προβάδισμα για να ελέγξει την τράπεζα, λόγω της πολυδιασπασμένης μετοχικής βάσης και της διάθεσης τρίτων μετόχων να πωλήσουν. Σήμερα, ουδείς μέτοχος ελέγχει ποσοστό άνω του 10% της Κύπρου, ενώ υπάρχουν εννέα με ποσοστό μεταξύ 3% με 9,3%.

Με χαμηλές τιμές κτήσης οι CarVal και Gaius

CarVal και Gaius άνοιξαν το χορό, επειδή διαθέτουν, σύμφωνα με αναλυτές, το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής κτήσης. Τον Απρίλιο του 2022 η CarVal κατείχε, ήδη, το 8,8% της Κύπρου, με μέση τιμή κτήσης περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την ίδια περίοδο η Gaius Capital εμφανιζόταν με υψηλότερο ποσοστό (7%) και μέση τιμή κτήσης περίπου 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή εκτιμάται ότι είχε κόστος κτήσης 4,8 ευρώ ανά μετοχή για το 9,6% της Κύπρου, που κατείχε αρχικά. Μέρος της παραπάνω θέσης πωλήθηκε τα προηγούμενα έτη, σε χαμηλότερες τιμές από την τρέχουσα. Αντίστοιχη τιμή κτήσης εκτιμάται ότι διαθέτει η EBRD (σ.σ. ελέγχει το 5,02% της Κύπρου), που επιτέλεσε τον καταστατικό σκοπό της και επομένως πρόκειται να αποεπενδυθεί, σε εύθετο χρόνο, από θέσεις σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

Τι θα κάνουν οι άλλοι μέτοχοι

Μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό 9,27%, παραμένει η Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Victor Vekselberg. Θέση που προήλθε από το bail - in του 2014 και επομένως δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί η μέση τιμή κτήσης. Το ίδιο ισχύει και για την Osome Investments, επίσης ρωσικών συμφερόντων, που κατέχει το 3,32% της Κύπρου.

Ερωτηματικό παραμένει η στάση των Helikon και Senvest Management. To ιταλικό fund εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου φέτος και τον Απρίλιο αύξησε τη θέση του από 2,04% σε 4,04%, μετατοπίζοντας μέρος των αξιοσημείωτων κερδών, τα όποια έγραψε από την επένδυση σε Πειραιώς (σ.σ. πώλησε πριν τη διάθεση του 27%). Παραδοσιακά, η θέση έχει αποκτηθεί μέσω χρηματοοικονομικών μέσων (cash settled equity swap).

Η Senvest κατέχει το 8,59% της Τράπεζας Κύπρου και σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές δηλώνει πρόθυμη να την ενισχύσει, λόγω των ισχυρών προοπτικών του ισολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Senvest αποεπενδύθηκε, πρόσφατα, με υψηλά κέρδη από τη μετοχή της Ελληνική Τράπεζα Κύπρου, πουλώντας το ποσοστό της στην Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v