Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Premia Properties: Η απόδοση των νέων επενδύσεων και η είσοδος στον τουρισμό

Σταθερή η ανάπτυξη της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ. Πλησιάζει τον στόχο για χαρτοφυλάκιο μισού δισ. ευρώ. Εκτίμηση για έσοδα της τάξης των 35 εκατ. ευρώ το 2025. Σταθερό το ενδιαφέρον για Τσάνταλη.

Premia Properties: Η απόδοση των νέων επενδύσεων και η είσοδος στον τουρισμό

Το στόχο δημιουργίας χαρτοφυλακίου εκμεταλλεύσιμων ακινήτων της τάξης του μισού δισ. ευρώ πλησιάζει πλέον η Premia Properties μετά τη δεσμευτική συμφωνία εξαγοράς δύο ξενοδοχειακών μονάδων.  Υπενθυμίζεται πως στο α’ τριμηνο του 2024 η εταιρεία διέθετε 53 ακίνητα, εύλογης αξίας της τάξης των 319 εκατ. ευρώ.

Η παραπάνω κίνηση σηματοδοτεί την επενδυτική επέκταση της εισηγμένης ΑΕΕΑΠ και σε τουριστικής χρήσης ακίνητα, τομέας που κερδίζει έδαφος στον εγχώριο κλάδο εκμετάλλευσης ακινήτων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Κ. Μαρκάζο στόχος της ΑΕΕΑΠ είναι η διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της και προς τον συγκεκριμένο υποκλάδο στο μέλλον, χωρίς ωστόσο να αναλαμβάνει τη διαχείριση των τουριστικών μονάδων, που εξάλλου δεν δικαιολογείται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΕΑΠ.

Η προαναφερθείσα συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός του 2024, ώστε να αποδώσει στα μεγέθη της εταιρείας από το 2025 και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 65% από δανεισμό (μέσω ομολογιακού από την Εθνική Τράπεζα) και κατά 35% από ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο τα ετησιοποιημένα έσοδα της συγκεκριμένης επένδυσης θα ανέρχονται σε 8,5 εκατ. ευρώ, οδηγώντας υψηλότερα το άθροισμα των ετήσιων εσόδων για τη χρήση του 2025, τα οποία εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 35 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2023 τα ετησιοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 19 εκατ. ευρώ ενώ στο β’ εξάμηνο του 2024 η εισηγμένη ΑΕΕΑΠ αναμένει σημαντική ενίσχυση μεγεθών από την έναρξη εκμετάλλευσης τόσο της μετατροπής του Athens Heart σε κτίριο σύγχρονων γραφείων πιστοποιημένων κατά Leed και μισθωμένων στην ΑΑΔΕ, όσο και από το συγκρότημα φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη, το οποίο πλησιάζει πλέον το 100% πληρότητας μισθώσεων.

Τα ετησιοποιημένα έσοδα από τις συγκεκριμένες επενδύσεις ανέρχονται στα 5 εκατ. ευρώ. Επίσης εντός της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να προστεθεί το νέο logistics Center της εταιρείας στον Ασπρόπυργο το οποίο διαθέτει προσύμφωνο μίσθωσης από την εταιρεία Iron Mountain.

Η εταιρεία αναμένει επίσης την ολοκλήρωση του Project Skyline και την οριστική μεταβίβαση 570 ακινήτων του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου καθώς συμμετέχει με 25% στην κοινοπραξία με Dimand, EBRD και Alpha Real Estate.

Τέλος, η εταιρεία αλλά και η Ελληνικά Οινοποιεία (σ.σ. συμφερόντων των βασικών μετόχων της ΑΕΕΑΠ, αδελφών Γεωργιάδη) διατηρούν το ενδιαφέρον τους για την εξυγίανση της Τσάνταλης, η οποία προσφάτως οδηγήθηκε σε αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκάζο, η εταιρεία θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας, ενώ παραμένει ανοικτή σε εξωδικαστική διαπραγμάτευση με τις πιστώτριες τράπεζες της ιστορικής οινοποιίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v