Η πρόσφατη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμπορίας για τη χρηματοδότηση με 390 εκατ. ευρώ, των πρώτων μεγάλων έργων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα, είναι σημαντικό ορόσημο στην ιστορία του ομίλου, ο οποίος υπό την ηγεσία του προέδρου Ιωάννη Παπαδόπουλου και του Διευθύνοντος Συμβούλου Κων/νου Ξιφαρά, η ΔΕΠΑ μετεξελίχθηκε σε μια ολοκληρωμένη εταιρεία ενέργειας, με σημαντική παρουσία σε όλη την αλυσίδα αξίας της ενέργειας.
Από την εμπορία φυσικού αερίου στην καθετοποίηση
Μετά την αποκρατικοποίηση των δικτύων μεταφοράς και διανομής, ο ρόλος της ΔΕΠΑ είχε περιοριστεί στη χονδρική εμπορία φυσικού αερίου. Με μια σειρά, ωστόσο, στρατηγικών κινήσεων και συνεργασιών, που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι κκ Παπαδόπουλος και Ξιφαράς, η εταιρεία δραστηριοποιείται πλέον σε όλο το φάσμα της ενέργειας: από την εμπορία μέχρι την παραγωγή, από τη χονδρική αγορά των μεγάλων πελατών μέχρι τη λιανική των εκατοντάδων χιλιάδων καταναλωτών και από τις ΑΠΕ μέχρι την ηλεκτροπαραγωγή με καύσιμο το φυσικό αέριο.
«Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το τιμόνι της εταιρείας», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΕΠΑ, «βάλαμε μπρος το σχέδιο μετασχηματισμού. Παρακολουθώντας στενά τις τάσεις στην αγορά ενέργειας, βλέπαμε ότι το προβάδισμα θα είχαν οι εταιρείες με υψηλή καθετοποίηση και σημαντική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων τους.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έντονη ρευστότητα, σφοδρό ανταγωνισμό και γεωπολιτική αβεβαιότητα, είναι κρίσιμο για μια εταιρεία ενέργειας να μην περιορίζεται σε μια και μόνο δραστηριότητα, αλλά να διαθέτει ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο που εξασφαλίζει ισορροπία και καλύτερη διαχείριση ρίσκου.
Χάρη σε αυτό το σχέδιο μπορέσαμε να ξεπεράσουμε με επιτυχία τη δοκιμασία της κρίσης, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα και παράλληλα να γνωρίσουμε ισχυρή ανάπτυξη. Σήμερα η ΔΕΠΑ είναι μια εντελώς διαφορετική εταιρεία, σε σχέση με το 2019. Υγιής, δυναμική, εξωστρεφής, συνδιαμορφώνει το ενεργειακό μέλλον της χώρας και της ΝΑ Ευρώπης».
Εξωστρέφεια
Η εταιρεία συνεχίζει, ασφαλώς, να διατηρεί πρωταγωνιστική θέση στη χονδρική εμπορία φυσικού αερίου. Χάρη στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας που διαθέτει και το οποίο συνδυάζει τόσο αέριο αγωγού, όσο και φορτία LNG στην spot αγορά, εξασφαλίζει στους πελάτες της ανταγωνιστικές τιμές, αλλά και ενεργειακή ασφάλεια στη χώρα, γεγονός που αποδείχτηκε καθοριστικό στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης.
Το 2022 και το 2023, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως η μόνη πλέον μεγάλη εταιρεία ενέργειας που παραμένει υπό τον έλεγχο του δημοσίου, εγγυήθηκε την αδιάλειπτη τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο, όταν δινόταν κυριολεκτικά μάχη για κάθε φορτίο LNG στις διεθνείς αγορές. Ταυτόχρονα απορρόφησε μεγάλο μέρος των ανατιμήσεων στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου. Παράλληλα, μέσω της θυγατρικής της στη λιανική, Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, προσφέρει μεσοσταθμικά τις χαμηλότερες τιμές στο ρεύμα και το φ.α. τα τελευταία χρόνια.
Συμμετοχή σε μεγάλα διεθνή έργα
Η εταιρεία πρωταγωνιστεί σε μεγάλα διεθνή έργα, όπως ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, IGB, και ο Τερματικός Σταθμός LNG Αλεξανδρούπολης, τα οποία ενισχύουν την εθνική και περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια, εξασφαλίζοντας διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων τροφοδοσίας και μετατρέπουν τη χώρα μας σε ευρωπαϊκό hub φυσικού αερίου, στο επίκεντρο του ενεργειακού σχεδιασμού της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, η ΔΕΠΑ, αξιοποιώντας τις διεθνείς διασυνδέσεις του προέδρου της, αύξησε κατακόρυφα τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό και διεύρυνε την παρουσία της σε όλες τις σημαντικές αγορές της ευρύτερης περιοχής (Ιταλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Μολδαβία, Σερβία κ.α.). Χάρη σε αυτή την «επιθετική» πολιτική εξωστρέφειας, η εταιρεία έχει καταστεί πλέον ένας ισχυρός περιφερειακός παίκτης, διπλασιάζοντας τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που πραγματοποιεί, σε σχέση με το 2019.
Είσοδο στις ΑΠΕ και την ηλεκτροπαραγωγή
Η εταιρεία αναπτύσσει ήδη ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο 800 MW, με άμεσο στόχο να ξεπεράσει το 1 GW. Τα έργα αυτά μάλιστα είναι σε προχωρημένο στάδιο ωριμότητας και με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς. Υπό την επίβλεψη του κ. Ι. Παπαδόπουλου η εταιρεία υπέβαλε έναν άρτιο φάκελο, εξασφαλίζοντας γενναία χρηματοδότηση 390 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα, για την κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων σε όλη τη χώρα.
Ταυτόχρονα, η εταιρεία εισέρχεται και στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, η οποία αποτελεί κρίσιμο παράγοντα της ενεργειακή μετάβασης, καθώς εξισορροπεί τις διακυμάνσεις στην παραγωγή των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, η ΔΕΠΑ συμμετέχει (μαζί με τη ΔΕΗ και την DAMCO) στη νέα μεγάλη θερμική μονάδα που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη. Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 840 MW, ικανό να υποκαταστήσει τρεις ρυπογόνες λιγνιτικές μονάδες. Συγχρόνως, συμμετέχει σε μια υπό κατασκευή μονάδα στην Αλβανία, ισχύος 174 MW, την οποία μάλιστα θα προμηθεύει και με φυσικό αέριο, στο πλαίσιο μακροχρόνιου συμβολαίου.