Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξαγορά εταιρείας στην κεντρική Ευρώπη κοιτάζει η Unibios

Πώς η κλιματική κρίση αναμένεται να δώσει ώθηση στην εισηγμένη. Τι είπε στη γενική συνέλευση ο πρόεδρος Αντώνης Σβορώνος. Η μείωση δανεισμού και οι δυο άξονες ανάπτυξης.

Εξαγορά εταιρείας στην κεντρική Ευρώπη κοιτάζει η Unibios

Σημαντική ώθηση στις εργασίες των εταιρειών που προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα έλλειψης νερού αναμένεται να δώσει η κλιματική κρίση, με την εισηγμένη Unibios να εντάσσεται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

«Το ζήτημα της λειψυδρίας δεν είναι μόνο ελληνικό, ούτε αφορά μόνο τα νησιά μας» δήλωσε στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Unibios, ο πρόεδρος της εισηγμένης εταιρείας Αντώνης Σβορώνος, συμπληρώνοντας:

«Πολύ σημαντικά προβλήματα παρουσιάζονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο φυσικά και στο εξωτερικό, όπου έχουμε υλοποιήσει έργα στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική. Θεωρούμε ότι η παρούσα κατάσταση με τον παρατεταμένο καύσωνα και τις επιπτώσεις του, θα κινητοποιήσει περαιτέρω τοπικούς φορείς, αλλά και επιχειρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στα κατάλληλα έργα και έτσι να διαχειριστούν τις δύσκολες καταστάσεις που ήδη είναι παρούσες και όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και στο μέλλον».

Από επιχειρηματικής άποψης, αυτή την περίοδο η Unibios κινείται σε δύο βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας αφορά την προσπάθεια εξαγοράς εταιρείας του κλάδου στην Κεντρική Ευρώπη, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η παρουσία της εισηγμένης σε μια σειρά μεγάλων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου. «Από προϊοντικής πλευράς, υπερτερούμε από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τη σχέση τιμής-ποιότητας και μια εξαγορά τοπικής εταιρείας θα μας βοηθούσε σημαντικά στο να εδραιώσουμε τα προϊόντα μας στις αγορές αυτές. Υπάρχουν συγκεκριμένοι στόχοι και ήδη προσπαθούμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία. Ελπίζουμε ότι μέσα στη φετινή χρονιά θα έχουμε ολοκληρώσει μια εξαγορά, πλην όμως σε αυτές τις περιπτώσεις οι προβλέψεις είναι επισφαλείς και ποτέ κάποιος δεν πρέπει να είναι σίγουρος, πριν τις τελικές υπογραφές».

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις συστηματικές (και μέσα από επίλεκτες συνεργασίες) προσπάθειες της εταιρείας στο μέτωπο της έρευνας και της ανάπτυξης (R&D). Έτσι, πέραν άλλων εγχειρημάτων, στόχος είναι μέσα στο 2025 η Unibios να λάβει από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών ευρωπαϊκή πατέντα στον τομέα της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων. Κάτι τέτοιο, θα μπορούσε να διευρύνει σημαντικά το πεδίο εργασιών της εισηγμένης.

Ψαλίδι στους τόκους

Η φετινή χρονιά εξελίσσεται από λειτουργικής πλευράς λίγο καλύτερα από το 2023. Επίσης, μετά την περυσινή πώληση του τμήματος του ακινήτου της Μαγνησίας που δεν χρησιμοποιείτο για λειτουργικούς σκοπούς, η Unibios έχει μειώσει δραστικά τις δανειακές της υποχρεώσεις.

Επιπλέον, η εισηγμένη εταιρεία έχει καταφέρει να περιορίσει και για άλλους λόγους το κόστος χρηματοδότησής της, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η μείωση του spread (αποτέλεσμα της υψηλότερης πιστοληπτικής ικανότητας), αλλά και η άντληση κεφαλαίων από προγράμματα χρηματοδότησης με ευνοϊκά επιτόκια.
Στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης, ψηφίστηκε μεταξύ άλλων και η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή, όταν με τον ίδιο τρόπο (επιστροφή κεφαλαίου) πέρυσι είχε διανεμηθεί 0,012 ευρώ ανά μετοχή και πρόπερσι 0,01 ευρώ ανά μετοχή.

Το 2023 ήταν μια χρονιά όπου η εισηγμένη εταιρεία συνέχισε τους υψηλούς ρυθμούς ανόδου των προηγούμενων ετών, αυξάνοντας τις πωλήσεις της κατά 15,4% (από τα 11,2 στα 12,997 εκατ. ευρώ) και διευρύνοντας το προσαρμοσμένο EBITDA από το 1,81 στα 2,1 εκατ. ευρώ.

Ο συνδυασμός της βελτίωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων σε λειτουργικό επίπεδο και της πώλησης μέρους του ακινήτου της (προέκυψαν έκτακτα κέρδη), είχε ως αποτέλεσμα την εκτίναξη της καθαρής κερδοφορίας της εταιρείας από τα 638 χιλ. στα 2,045 εκατ. ευρώ, την άνοδο των ιδίων κεφαλαίων στα 15,66 εκατ. και το ψαλίδισμα του καθαρού χρέους στα 3,3 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v