Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωρούν οι κατεδαφίσεις στο Coco-Mat Athens της Μπλε Κέδρος

Προκηρύσσεται ο διαγωνισμός εκπόνησης των απαραίτητων μελετών για την κατεδάφιση των αυθαίρετων τμημάτων του πεντάστερου ξενοδοχείου της ΑΕΕΑΠ στο Κουκάκι.

Προχωρούν οι κατεδαφίσεις στο Coco-Mat Athens της Μπλε Κέδρος

Στη σύσταση οκταμελούς ομάδας εργασίας που θα επιφορτιστεί με τη διαμόρφωση των όρων του διαγωνισμού για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών οι οποίες θα οδηγήσουν στην κατεδάφιση των αυθαίρετων τμημάτων του πεντάστερου ξενοδοχείου της Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της οικογένειας Ευμορφίδη, στο Κουκάκι, προχωρά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Τέσσερις μήνες μετά την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να σφραγίσει τους δύο τελευταίους ορόφους και το rooftop bar του ξενοδοχείου Coco-Mat Athens BC της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προχωρά τις διαδικασίες για τη μερική κατεδάφιση, σε συνέχεια της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η προετοιμασία και η διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς ανάδειξη μελετητή/τριας αναδόχου, προκειμένου να συνταχθεί η μελέτη κατεδάφισης αυθαίρετων τμημάτων του κτιρίου επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δήμο Αθηναίων, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ Α.Ε.Ε.Α.Π., μέχρι την υπογραφή της τελικής σύμβασης με τον ανάδοχο», επισημαίνεται στην αναρτημένη στο διαδίκτυο απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Ειδικό και δύσκολο έργο κοντά στην Ακρόπολη

Όπως αναφέρεται, δε, χαρακτηριστικά, η σύσταση ομάδας εργασίας κρίνεται αναγκαία, καθώς «πρόκειται για “Ειδικό Έργο” εξαιτίας του ότι η εν λόγω κατεδάφιση πρόκειται να υλοποιηθεί σε τμήμα κτηρίου μεγάλου ύψους, στο κέντρο της πόλης, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση, και «υψίστης προτεραιότητας», εξαιτίας της μεγάλης εγγύτητας του ακινήτου (επί της οδού Φαλήρου 5 στον Δ. Αθηναίων), στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς».
Μάλιστα, σύμφωνα με την απόφαση, το συγκεκριμένο εγχείρημα χαρακτηρίζεται «εξαιρετικά δυσχερές», δεδομένου ότι πρόκειται για μερική κατεδάφιση σε υπάρχον κτίριο. «Η υλοποίηση μιας τέτοιας κατεδάφισης (μερικής σε υπάρχον κτίριο) ουδέποτε έχει συντελεσθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα αυτό εξαιρετικά δυσχερές τόσο ως προς το σκέλος του προγραμματισμού της κατεδάφισης αυτής καθαυτής όσο και ως προς το σκέλος της υλοποίησής της, σε συνάρτηση με τη χωροθέτηση του υπό κατεδάφιση ακινήτου εντός του οικιστικού ιστού».

Στις συνεδριάσεις της ομάδας εργασίας δύνανται να παρίστανται, μετά από πρόσκληση, εκπρόσωποι του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) που έχουν ορισθεί από την υπογραφείσα προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΤΕΕ και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών τεχνικής υποστήριξης από το ΤΕΕ προς τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, και ιδίως την υποβοήθηση της συγκεκριμένης Διεύθυνσης στην προετοιμασία και στη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας προς την ανάδειξη μελετητή αναδόχου, που θα αναλάβει να συντάξει τη μελέτη κατεδάφισης αυθαίρετων τμημάτων του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου 5.

Η σφράγιση

Το πεντάστερο Coco-Mat Athens BC στο Κουκάκι είναι πλέον ένα από τα πιο πολυσυζητημένα ξενοδοχεία, λόγω του ύψους του, αφού υπερβαίνει τα όρια που έχουν τεθεί για την περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις, τον περασμένο Απρίλιο, το υπουργείο Τουρισμού προχώρησε στη σφράγιση τμήματος του ξενοδοχείου σε εκτέλεση του υπ' αριθ. 15/2023 πρακτικού του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τη Μπλε Κέδρος να έχει ασκήσει ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών αίτηση αναστολής κατά του υπουργείου Τουρισμού, η έκδοση απόφασης επί της οποίας εκκρεμεί.

Είχε προηγηθεί τον Αύγουστο του 2023 απόφαση από το υπουργείο Τουρισμού για τη σφράγιση όλου του ξενοδοχείου, με την εισηγμένη ΑΕΕΑΠ να προσφεύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, το οποίο αποφάσισε την αναστολή της σφράγισης.

Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ενώπιον του οποίου διαβιβάστηκαν οι σχετικές υποθέσεις λόγω αρμοδιότητας, ανακάλεσε τις προσωρινές διαταγές που είχαν προηγουμένως εκδοθεί και είχαν αναστείλει κάθε ενέργεια, και διέταξε τελικώς τη σφράγιση του τμήματος του ξενοδοχείου το οποίο είχε κηρυχθεί αυθαίρετο. Δηλαδή του τμήματος που υπερβαίνει τα 24 μέτρα ύψος.

Η αποτίμηση του ξενοδοχείου

Ως προς την αποτίμηση του ξενοδοχείου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης για το 2023, «η αξία του μειώθηκε από 32,598 εκατ. ευρώ σε 20,411 εκατ. ευρώ λόγω της μειωμένης δυναμικότητας και της μη λειτουργίας του ξενοδοχείου για ένα έτος προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναδιαμορφώσεις. Η αξία του ξενοδοχείου μειώθηκε περαιτέρω κατά τα κόστη αναδιαμόρφωσης και κατά τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για να προκύψει τελική αξία για το ακίνητο 14,502 εκατ. ευρώ».

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο επί της οδού Φαλήρου 5 περιήλθε στη Μπλε Κέδρος το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v