Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για ΜΟΔ ή ΑΜΚ

Δεν προτάσσεται επιλογή τραπεζικού δανεισμού καθώς το επιτόκιο θα ήταν δυσβάστακτο. Δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία του 50% στη Γενική Συνέλευση. Άκυρο για ίδιες μετοχές. Το ιστορικό και η επόμενη μέρα...

Μουζάκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για ΜΟΔ ή ΑΜΚ

Για την ετήσια τακτική γενική συνέλευση του προσεχούς Σεπτεμβρίου μεταφέρεται η αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει προκύψει με τη διαταγή πληρωμής ύψους 4,9 εκατ. ευρώ σε βάρος της Μουζάκης από την Εθνική Τράπεζα, καθώς κατά τη σημερινή έκτακτη Γ.Σ. δεν επετεύχθη η ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία του 50% (διαμορφώθηκε στο 39,08%).

Έτσι, τον προσεχή Σεπτέμβριο θα προταθούν εναλλακτικά στους μετόχους:

  1. Πρώτον, η έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου υπέρ των παλαιών μετόχων, ύψους έως 5 εκατ. ευρώ, επιτοκίου «ετήσιο ΕΓΕΔ μείον 10%», διάρκειας έως 31/12/2025 και με όρο μετατροπής 10 ομολογίες προς 9 μετοχές.
  2. Δεύτερον, η απευθείας αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέρ των παλαιών μετόχων της εισηγμένης, για τον ίδιο σκοπό.

Αντίθετα, δεν προτιμήθηκε η επιλογή του τραπεζικού δανεισμού καθώς το επιτόκιο θα ήταν δυσβάστακτο, ενώ το σενάριο της πώλησης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας δεν αποτελεί στρατηγική της εταιρείας και θα εξετασθεί μόνο σε περίπτωση που αποκλειστούν οι προαναφερθείσες δύο επιλογές.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί διαβούλευση με την Eθνική Τράπεζα για τη συζήτηση μιας σειράς επιμέρους θεμάτων, μεταξύ των οποίων και του ότι η Μουζάκης δεν είναι ο μόνος εγγυητής της εταιρείας Ήλιος.

Επίσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχου, η διοίκηση της Μουζάκης παραδέχτηκε πως υπάρχουν εδώ και καιρό συζητήσεις για την πώληση του ακινήτου της Ήλιος, οι οποίες αν καταλήξουν σε αποτέλεσμα, τότε θα μπορούσε ενδεχομένως να προκύψει κάποια μείωση του βάρους της Μουζάκης (υπάρχουν και υποχρεώσεις της Ήλιος προς δημόσιο και άλλους πιστωτές).

Το ιστορικό και η επόμενη μέρα...

Αναφερόμενος στο θέμα της εγγύησης υπέρ της Ήλιος, ο διευθύνων σύμβουλος της Μουζάκης Τζον-Πολ Μάγκνουμ τόνισε πως «η εταιρεία έχει διοίκηση που διαθέτει τις γνώσεις και είναι σε θέση να δώσει λύση με υπευθυνότητα στο θέμα που έχει προκύψει. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί γρήγορα, καθώς οι όποιες καθυστερήσεις επιβαρύνουν σημαντικά την εταιρεία».

Επίσης μέλη της οικογένειας Μουζάκη που παραβρέθηκαν στη γενική συνέλευση δήλωσαν πρόθυμα να εγκρίνουν τις προτάσεις της διοίκησης και να συμμετάσχουν με χρήματα είτε στο ΜΟΔ είτε στην ΑΜΚ, ενώ η διοίκηση της εταιρείας μίλησε επίσης για «συζητήσεις που γίνονται» και για εκδηλούμενες «σοβαρές προθέσεις» προκειμένου να μπουν χρήματα στην εταιρεία.

Δεν έμεινε ασχολίαστο από τη διοίκηση και το γεγονός ότι η πλευρά της Ελευθερίας Μουζάκη (συζύγου του αειμνήστου ιδρυτή της εισηγμένης) δεν έδωσε το παρών στη σημερινή γενική συνέλευση, εμποδίζοντας έτσι την επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας του 50%. «Κάποιοι δεν εμφανίζονται. Γιατί δεν εμφανίζονται;» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, χωρίς το ερώτημα αυτό να συνοδευτεί από ονομαστική αναφορά.

Οι εγγυήσεις υπέρ της Ήλιος είχαν δοθεί προ πολλών ετών από παλαιότερη διοίκηση της Μουζάκης, συνοδευόμενες μάλιστα από πολλαπλάσια προσημείωση στην ακίνητη περιουσία της εισηγμένης.

Άκυρο για ίδιες μετοχές

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απέσυρε προς συζήτηση το θέμα της δυνατότητας αγοράς ιδίων μετοχών, καθώς αυτό -όπως δήλωσε- ήταν συνδεδεμένο με το ζήτημα του «ανταλλάξιμου ομολόγου», επιλογή τελικά που δεν βρίσκεται σήμερα «στο τραπέζι».

ΥΓ: Στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, η διοίκηση μίλησε για τις δυσμενείς συνθήκες που χαρακτηρίζουν τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και σε μια αγορά που φέτος συρρικνώνεται, προσθέτοντας πως επιχειρούνται οργανωτικές παρεμβάσεις προκειμένου η παραγωγή να γίνει πιο ευέλικτη και προκειμένου να ανοίξουν νέες αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v