Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουριστική επένδυση €10 εκατ. στη Ρόδο από τον γιο του εφοπλιστή Λ. Κολλάκη

Τη δημιουργία μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο έχει δρομολογήσει η «ΑΚΤΑΙΑΛΙΑ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.», ιδρυτής της οποίας είναι ο Στέφανος-Παντελής Κολλάκης.

Τουριστική επένδυση €10 εκατ. στη Ρόδο από τον γιο του εφοπλιστή Λ. Κολλάκη

Δέκα περίπου χρόνια μετά τη δρομολόγηση της επένδυσης των 100 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος στις παλιές εγκαταστάσεις των Κεραμείων στη Χίο, ο Στέφανος-Παντελής Κολλάκης, γιος του εφοπλιστή Λου Κολλάκη, όπως έχει γίνει ευρέως γνωστός, προχωρά στη δημιουργία μιας πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στη Ρόδο.

Με όχημα την «ΑΚΤΑΙΑΛΙΑ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και σύμμαχο τον Γιώργο Μπιτσάκη, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην εταιρεία, ο γιος του Χιώτη εφοπλιστή, που έχει γράψει μακρά πορεία στον χώρο της ναυτιλίας, έχει στα σκαριά ένα νέο τουριστικό project, προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, σε μία έκταση 17 στρεμμάτων στην περιοχή Κιοτάρι στη Ρόδο.

Τι προβλέπει η επένδυση

Το project, που βρίσκεται στη φάση των αδειοδοτήσεων, προβλέπει την ανάπτυξη μιας ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων, δυναμικότητας 112 κλινών, τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, σύμφωνα με τη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία θα παραμείνει αναρτημένη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

Επιδίωξη της εταιρείας είναι η νέα μονάδα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις τουριστών, οι οποίοι πλέον απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές διαμονής, εστίασης και υπηρεσιών.
Βάσει σχεδιασμού, το συγκρότημα θα απαρτίζεται από ένα κεντρικό κτίριο και από 9 τυπολογίες διαμερισμάτων που θα αναπτυχθούν σε σύνθετα κτίρια με ιδιωτικές πισίνες. Το κεντρικό κτίριο θα είναι διώροφο και στο ισόγειο θα διαμορφωθούν ένας χώρος υποδοχής, reception, lobby με καθιστικό, γραφεία διοίκησης, pc room, W.C. ΑΜΕΑ, κουζίνα με χώρο εστιατορίου και μπαρ. «Το οικόπεδο χαρακτηρίζεται από το κεκλιμένο ανάγλυφο και βρίσκεται σε απόσταση 440 μέτρων από τη θάλασσα. Τα διαμερίσματα είναι στραμμένα προς τη θάλασσα ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους», επισημαίνεται στην ΜΠΕ.

Η ξενοδοχειακή μονάδα θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει σε διάστημα περίπου 20 μηνών από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. O συντελεστής δόμησης και ο συντελεστής κάλυψης είναι 18%, με την επιτρεπόμενη δόμηση να ανέρχεται σε 3.098,42 τ.μ. στο ακίνητο των περίπου 17 στρεμμάτων.

Στόχος είναι η δημιουργία μίας σύγχρονης και φιλο-περιβαλλοντικής ξενοδοχειακής μονάδας με παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών φιλοξενίας στους πελάτες. Όπως αναφέρεται, μάλιστα, στην ΜΠΕ, οι σημαντικότερες επιδράσεις της υπό ίδρυση τουριστικής μονάδας είναι η αύξηση της απασχόλησης με επακόλουθη τη μείωση της ανεργίας, η συγκράτηση κυρίως νέων και ντόπιων κατοίκων στην περιοχή και η εγκατάσταση στον τόπο νέων κατοίκων με υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τη λειτουργία του ξενοδοχείου, εκτιμάται ότι θα απασχολούνται περίπου 40 εργαζόμενοι.

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση της επένδυσης, όπως αναφέρεται στη σχετική ΜΠΕ, το σχήμα «θα αποτελείται από ίδια κεφάλαια κατά 40% περίπου, δανεισμό σε ποσοστό 30% και κρατική επιχορήγηση από αναπτυξιακό νόμο 21% σε συνδυασμό με επιπλέον φορολογική απαλλαγή 9% εφόσον αυτό καταστεί εφικτό».

Το project της Χίου

Η πρώτη επένδυση της εφοπλιστικής οικογένειας Κολλάκη στο κλάδο του τουρισμού αφορά την ανάπτυξη ενός 5άστερου συγκροτήματος στην έκταση των παλιών Κεραμείων της Χίου. Το project, το οποίο ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατασκευή ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος, ενός συγκροτήματος επιπλωμένων δωματίων 5 αστέρων, δύο συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων επίσης 5 αστέρων, ενός μουσείου και μιας μαρίνας ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, στην περιοχή του εργοστασίου των πρώην Κεραμείων.

Μάλιστα, για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, ο εφοπλιστής Λ. Κολλάκης είχε υποβάλει αίτηση στην Enterprise Greece για ένταξή του στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων (fast track).

Το προφίλ των δύο εφοπλιστών

Ιδρυτής της εταιρείας «ΑΚΤΑΙΑΛΙΑ Ξενοδοχειακές και Τουριστικές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη Α.Ε.» είναι ο Στέφανος-Παντελής Κολλάκης, ο οποίος και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Λου (Παντελής-Ελευθέριος) Κολλάκης θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Ελληνες εφοπλιστές. Ηγείται της ναυτιλιακής Chartworld Shipping Corporation, στην οποία συμμετέχει και ο Γ. Μπιτσάκης. Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Λ. Κολλάκης έλκει την καταγωγή του από τις Οινούσσες και σύμφωνα με τη λίστα της Vesselsvalue, είναι ο 10ος πιο ισχυρός Έλληνας εφοπλιστής με βάση την αξία του στόλου που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, διαχειρίζεται 81 πλοία, με την αξία τους να ανέρχεται σε 3.275,39 εκατ. δολάρια.

Η Chartworld, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της, είναι ένας εδραιωμένος όμιλος ιδιωτικών ναυτιλιακών εταιρειών που παρέχει τεχνικές και εμπορικές υπηρεσίες διαχείρισης πλοίων. Μάλιστα, έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες στον ναυτιλιακό χώρο, προσφέροντας υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v