Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μουζάκης: Η διαταγή πληρωμής και τα… περίεργα της γενικής συνέλευσης

Φημολογία για πρόταση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου από τη νυν διοίκηση. Εισήγηση για αγορά ιδίων μετοχών όταν το free float υπολείπεται του απαιτούμενου. Επαφές για πώληση του ακινήτου της «Ήλιος» στη Θεσσαλονίκη.

Μουζάκης: Η διαταγή πληρωμής και τα… περίεργα της γενικής συνέλευσης

Με ενδιαφέρον αναμένεται να διεξαχθεί αύριο η έκτακτη γενική συνέλευση της κλωστοβιομηχανίας Μουζάκης με κυριότερο θέμα τη «συζήτηση και λήψη απόφασης περί των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων και των όρων αξιοποίησης αυτών».

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της εταιρείας ότι προ ημερών της κοινοποιήθηκε διαταγή πληρωμής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από την Εθνική Τράπεζα για ποσό οφειλής 4,937 εκατ. ευρώ, από τη γνωστή υπόθεση εγγύησης που είχε δώσει για ληξιπρόθεσμα δάνεια της βιομηχανίας εσωρούχων Ήλιος (υπάρχει και προσημείωση επί των ακινήτων της εισηγμένης).

Η διοίκηση της Μουζάκης υποστηρίζει ότι «έχει ενεργοποιήσει τις απαραίτητες εξωδικαστικές και δικαστικές διαδικασίες προκειμένου να προστατεύσει τη φήμη και την περιουσία της καθώς και τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μετόχων, των προμηθευτών και των πελατών της», ενώ παράλληλα αυτή την περίοδο γίνονται συζητήσεις για την πώληση του ακινήτου της Ήλιος στη Θεσσαλονίκη, εξέλιξη που αν ολοκληρωθεί θεωρείται πολύ πιθανόν ότι θα ελαφρύνει το βάρος για την εισηγμένη από το συγκεκριμένο μέτωπο.

Το οξύμωρο πάντως είναι πως ενόψει της αυριανής έκτακτης γενικής συνέλευσης, στο «σχέδιο των προτεινόμενων αποφάσεων» που δημοσιεύτηκε, η διοίκηση της εισηγμένης δεν παρουσιάζει καμία πρόταση(!) για το συγκεκριμένο θέμα, αφήνοντας τόσο τις εισηγήσεις, όσο και τις αποφάσεις στο πλαίσιο της σημερινής γενικής συνέλευσης, ή έστω της επαναληπτικής της 23ης Ιουλίου, καθώς σήμερα απαιτείται η επίτευξη ελάχιστης απαρτίας 50,01%.

Σύμφωνα με τη φημολογία, η διοίκηση προσανατολίζεται στο να προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών και δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων.

Ανεξάρτητα πάντως, από το αν η προαναφερθείσα φημολογία ευσταθεί ή όχι, το βασικό ερώτημα εστιάζεται στο γιατί αυτή τη φορά η διοίκηση πιστεύει πως θα αντλήσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, όταν στις δύο προηγούμενες δεν τα κατάφερε. Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση του ίδιου προβλήματος, τόσο η γενική συνέλευση του Ιανουαρίου του 2023, όσο και εκείνη του Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους είχαν αποφασίσει την έκδοση μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, χωρίς όμως μια τέτοια απόφαση να υλοποιηθεί στην πράξη.

Μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο προκαλεί το δεύτερο θέμα της σημερινής έκτακτης γενικής συνέλευσης (ελάχιστη απαιτούμενη απαρτία το 20%), που αφορά στη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών από την ίδια την εταιρεία. Δηλαδή, την ίδια ώρα που η Μουζάκης αναζητεί τρόπους χρηματοδότησης, εξετάζει το ενδεχόμενο να «κάψει» ρευστότητα προκειμένου να αγοράσει μετοχές της!

Πέραν αυτού όμως, η πρόταση για δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών έρχεται σε μια περίοδο όπου η διοίκηση της Μουζάκης καλείται με βάση το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας να διευρύνει τη μετοχική διασπορά της εισηγμένης από το περίπου 18% που είναι σήμερα, πάνω από το 25%. Αντί δηλαδή η διοίκηση να μελετά τρόπους αύξησης του free float, φέρνει προς ψήφιση τη δυνατότητα απόκτησης ιδίων μετοχών, η οποία αν εφαρμοστεί στην πράξη θα εντείνει περαιτέρω το πρόβλημα(!).

Σε κάθε περίπτωση, εδώ και πολλά χρόνια η κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα της Μουζάκης παραμένει ζημιογόνος, με την «τρύπα» να καλύπτεται από έσοδα ενοικίων. Κατά την τελευταία διετία, πέρα από την «αλλαγή φρουράς» στη διοίκηση (εκτός διοικητικού συμβουλίου η Ελευθερία Μουζάκη, σύζυγος του αείμνηστου ιδρυτή της ιστορικής βιομηχανίας) έχουν αποχωρήσει δύο διευθύνοντες σύμβουλοι (στα τέλη του 2023 ο Εμμανουήλ Παυλάκης και φέτος ο Ευάγγελος Βασιλάκος). Σήμερα, χρέη διευθύνοντος συμβούλου εκτελεί ο John-Paul Gagnum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v