Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Alpha: Ενα βήμα πιο κοντά σε κεφαλαιακό πλεόνασμα €1,4 δισ.

Πώς το deal για το 90,1% της Alpha Bank Romania συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου τριετίας. Τα μετρητά, το αντάλλαγμα σε μετοχές (9,9% της τρίτης μεγαλύτερης ρουμανικής τράπεζας) και η ενίσχυση κεφαλαιακών δεικτών κατά 100 μ.β.

Alpha: Ενα βήμα πιο κοντά σε κεφαλαιακό πλεόνασμα €1,4 δισ.

Μετρητά 256 εκατ. ευρώ, έμμεση ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών, κατά περίπου 100μ.β., λόγω μείωσης του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού και διατήρηση του 9,9% μιας νέας μεγαλύτερης και αποδοτικότερης οντότητας, θα επιφέρει στον όμιλο Alpha η ολοκλήρωση της συναλλαγής με UniCredit σε Ρουμανία.

Χθες, ανακοινώθηκε ότι η Alpha Διεθνών Συμμετοχών, «εγγονή» εταιρεία της εισηγμένης Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία (SPA) με την UniCredit SpA, για τη μεταβίβαση του 90,1 της Αlpha Bank Romania και την εν συνεχεία συγχώνευσή της με τη θυγατρική της UniCredit στη Ρουμανία (UniCredit Romania).

Η ελαφρώς τροποποιημένη σύμβαση, σε σχέση με την ενδεικτική «δομή» συναλλαγής, που γνωστοποιήθηκε, κατά την ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας Alpha-UniCredit, προβλέπει ότι ο ιταλικός τραπεζικός όμιλος θα αποκτήσει το 90,1% της Αlpha Bank Romania, με αντάλλαγμα 256 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς (σ.σ. περί τα 300 εκατ. ευρώ προβλέπονταν αρχικώς) και το 9,9% του μετοχικού κεφαλαίου της UniCredit Romania.

Κατέχοντας το 9,9% των δύο προς συγχώνευση οντοτήτων (Αlpha Bank Romania, UniCredit Romania), η Alpha Διεθνών Συμμετοχών θα βρεθεί να ελέγχει, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, το 9,9% της τρίτης μεγαλύτερης, σε ενεργητικό, τράπεζας σε Ρουμανία. Το μερίδιο αγοράς της, με pro forma στοιχεία, θα ανέρχεται σε 12% και οι καταθέσεις σε 12,1 δισ. ευρώ. Θα απασχολεί 5,4 χιλιάδες εργαζόμενους και θα διαθέτει 297 καταστήματα.

Η Alpha ανταλλάσσει, σύμφωνα με αναλυτές, μια θυγατρική, με υψηλό cost to income και χαμηλή αποδοτικότητα, με το 9,9% ενός πολύ μεγαλύτερου και, βάσει των αναμενόμενων επιδόσεων, αποδοτικότερου σχήματος. Βάσει της παραπάνω παραδοχής, δεν αναμένεται να υποχωρήσει η συνεισφορά της Ρουμανίας (ως συμμετοχή πλέον) στα ενοποιημένα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, λόγω διατήρησης ποσοστού 9,9% στη νέα οντότητα, η Alpha δεν θα ενοποιεί. Έτσι, θα μειωθεί το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και θα ενισχυθούν οι κεφαλαιακοί δείκτες του ομίλου κατά τουλάχιστον 100 μ.β. Κίνηση που συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων. Υπενθυμίζεται ότι η Alpha στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 2,3 δισ. ευρώ κεφάλαια, ως το 2025, με στόχο κεφαλαιακό πλεόνασμα 1,4 δισ. ευρώ. Τέλος, η Alpha θα εισπράξει 256 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Οι επιδόσεις 2023 για Αlpha Bank Romania

Στις 31/12/23 το σύνολο του ενεργητικού των προς πώληση ρουμανικών δραστηριοτήτων της Alpha ανερχόταν σε 5,52 δισ. ευρώ, με δάνεια 3,2 δισ. ευρώ και επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 1,38 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις ανερχόταν σε 4,08 δισ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 4,78 δισ. ευρώ. Το σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό τους διαμορφωνόταν στο τέλος του 2023 σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η Αlpha Bank Romania έκλεισε το 2023 με καθαρά κέρδη 54,5 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέρχονται σε 58,7 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογισθεί το κέρδος από αποτίμηση ομολόγων σε εύλογη αξία. Σημειώνεται ότι το business plan της Alpha κατά την ΑΜΚ του 2021 προέβλεπε ότι η Αlpha Bank Romania θα συνεισέφερε κέρδη 60 εκατ. ευρώ το 2024.

Η ώθηση στην κερδοφορία ήρθε από την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους (159 εκατ. ευρώ από 128,2 εκατ. ευρώ το 2022), λόγω ανατιμολόγησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, μετά την άνοδο των επιτοκίων. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε 27,8 εκατ. ευρώ και τα συνολικά έσοδα σε 198,4 εκατ. ευρώ. Η Leasing έκλεισε το 2023 με κέρδη 2,2 εκατ. ευρώ και η Insurance Brokers με 41 χιλ. ευρώ.
Στις 31/12/2022 η Alpha Διεθνών Συμμετοχών αποτιμούσε το 99,92% της Αlpha Bank Romania έναντι 360,37 εκατ. ευρώ. Η Alpha Διεθνών Συμμετοχών προχώρησε εντός της περσινής χρονιάς σε αύξηση κεφαλαίου 217 εκατ. ευρώ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v