Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕπ: Η Ελλάδα μεταξύ των κυριότερων δικαιούχων για χρηματοδότηση συνοχής

Ο όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αφιερώνει σημαντικούς πόρους στη συνοχή. Εκτός από τη χρηματοδότηση, παρέχουμε ολοκληρωμένη υποστήριξη στις περιφέρειες συνοχής την οποία προσαρμόζουμε στις ανάγκες τους, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Κακούρης.

ΕΤΕπ: Η Ελλάδα μεταξύ των κυριότερων δικαιούχων για χρηματοδότηση συνοχής

Ο Όμιλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπερέβη τους στόχους του για τη χρηματοδότηση της συνοχής στην ΕΕ το 2023.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο Όμιλος ΕΤΕπ, ο οποίος περιλαμβάνει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), δέσμευσε 36,2 δισ. ευρώ το 2023 για έργα σε φτωχότερες περιοχές της ΕΕ, γνωστές ως περιφέρειες συνοχής.

Οι πέντε πρώτες δικαιούχοι χώρες πέρυσι ήταν η Γαλλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

"Ο Όμιλος ΕΤΕπ τηρεί τις δεσμεύσεις του και αφιερώνει σημαντικούς πόρους στη συνοχή. Εκτός από τη χρηματοδότηση, τα δύο τρίτα των συμβουλευτικών υπηρεσιών μας στοχεύουν στις περιφέρειες συνοχής, παρέχοντας ολοκληρωμένη υποστήριξη προσαρμοσμένη στις ανάγκες των δημόσιων αρχών, των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των φορέων υλοποίησης έργων", δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κυριάκος Κακούρης. "Η πολιτική συνοχής είναι το πιο ορατό πρόσωπο της αλληλεγγύης της ΕΕ και είναι όσο ποτέ άλλοτε σημαντική για την επιτάχυνση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης".

Οι χρηματοδοτήσεις της ΕΤΕπ για τη συνοχή το 2023 έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο στην 65χρονη ιστορία της τράπεζας, με αξιοσημείωτη αύξηση της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) και τις επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η στήριξη της δράσης για το κλίμα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ανήλθε στο 60% των συνολικών δεσμεύσεων στις περιφέρειες συνοχής.

Η τρίτη ετήσια έκθεση σχετικά με τις "Δραστηριότητες του Ομίλου ΕΤΕπ στις περιφέρειες συνοχής της ΕΕ" υπογραμμίζει πώς η στοχευμένη στήριξη ξεκλειδώνει τις προοπτικές των περιφερειών και έχει άμεσο αντίκτυπο στη βελτίωση της καθημερινότητας τον πολιτών.

Οι πράξεις που θα υπογράψει η ΕΤΕπ το 2023 αναμένεται να επιτρέψουν:

  • Περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα να έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας,
  • Την προμήθεια περισσότερων από 6 εκατομμυρίων νοικοκυριών με ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,
  • Να καταστεί δυνατή η πρόσβαση περισσότερων από 6 εκατομμυρίων νέων συνδρομητών σε υπηρεσίες 5G,
  • Σημαντική άμεση και έμμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ (σύνδεσμος σε pdf).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v