Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η ΑΑΔΕ «τράβηξε την πρίζα» από τη Betshop

Πώς φτάσαμε στην αιφνιδιαστική αναστολή λειτουργίας της στοιχηματικής εταιρείας. Τι υποστηρίζει η Betshop και τι επισημαίνουν πηγές της Αρχής Παιγνίων. Εξετάζονται τρόποι να αποσύρουν τα χρήματά τους οι πελάτες.

Γιατί η ΑΑΔΕ «τράβηξε την πρίζα» από τη Betshop

Σε βαθιά… νερά μπαίνει η ΑΑΔΕ,  η οποία με μία αιφνίδια απόφασή της, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί το τελευταίο διάστημα, μπήκε και στον χώρο των παιγνίων και προχώρησε σε κατάσχεση του λογαριασμού εξυπηρέτησης των παικτών της στοιχηματικής εταιρείας «B2B Gaming Services (Malta) Limited», Betshop, η οποία ανακοίνωσε ότι μετά την κίνηση αυτή αναστέλλει τη λειτουργία της.

«Η Εταιρεία μας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει ότι, λόγω αιφνίδιας και καταχρηστικής κατάσχεσης του τραπεζικού λογαριασμού εξυπηρέτησης πελατών της από τις φορολογικές αρχές, εξαναγκάζεται να αναστείλει τη λειτουργία της μέχρι να αποκατασταθεί το ζήτημα που προέκυψε» σημειώνει χαρακτηριστικά η εταιρεία η οποία έχει στη χώρα μας άδεια τύπου 1 και 2 για την διεξαγωγή διαδικτυακών παιγνίων. Κάτω από την μόνιμη άδεια της B2B Gaming, λειτουργεί η πλατφόρμα Betshop. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία δημιουργήθηκε από τον Γαβριήλ Χαλεπλή το 1997.

Δύο βδομάδες πριν, η εταιρεία πλήρωσε, μετά από καθυστέρηση, 1 εκατ. ευρώ που χρωστούσε στην Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων ως δόση για την άδεια διεξαγωγής διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, δηλώνοντας έμπρακτα την απόφαση της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της στην ελληνική αγορά.

Η φορολογική διαφορά, για την οποία οι αρχές επέβαλαν κατάσχεση του ανωτέρω λογαριασμού της εταιρείας, αφορά σε υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεών της για τις χρήσεις 2013 και 2014 και, κυρίως, τον προσδιορισμό του παρακρατούμενου φόρου επί των κερδών των παικτών.

Η εταιρεία αναφέρει: «η φορολογική διοίκηση έκρινε ότι έπρεπε να έχουμε παρακρατήσει από τους πελάτες μας μεγαλύτερο φόρο. Η αρμόδια αρχή, υπολόγισε τον εν λόγω φόρο αυθαίρετα, ενώ αγνόησε επιδεικτικά εσωτερική αλληλογραφία της ιδίας υπηρεσίας η οποία συμφωνούσε με τον τρόπο υπολογισμού που εφάρμοζε η Εταιρεία μας. Σε όλους τους μετέπειτα φορολογικούς ελέγχους (για τα έτη 2015, 2016, 2017, 2018, 2019), αυτός ο τρόπος υπολογισμού κρίθηκε απολύτως ορθός».

Η Εταιρεία προσέφυγε με αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αναμένει την έκδοση της απόφασης η οποία εκδικάστηκε τον Νοέμβριο του 2022. Ωστόσο η ΑΑΔΕ στο πλαίσιο των ελέγχων που έχει ξεκινήσει και επειδή η εταιρεία δεν είχε τη δυνατότητα έκδοσης φορολογικής ενημερότητας, προχώρησε στην κατάσχεση του λογαριασμού παικτών.

Οι παίκτες

Η εταιρεία κατά συνέπεια αποφάσισε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας της και διαβεβαιώνει: «σε κάθε περίπτωση, θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το εν λόγω ζήτημα να μην επηρεάσει στο παραμικρό τις όποιες συναλλαγές έχουν διενεργήσει οι πελάτες της εταιρείας έως σήμερα».

Εδώ να πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι πελάτες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να μπουν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς και να «τραβήξουν» τα χρήματα που έχουν καταθέσει.

Αυτή τη στιγμή η ΕΕΕΠ εξετάζει τι θα γίνει με τα χρήματα των παικτών και «θεωρείται» ως εναλλακτική λύση τα χρήματα της εγγυητικής των 500 χιλ. ευρώ να μπουν σε λογαριασμό και να επιστραφούν στους παίκτες με εκκρεμότητες. Ωστόσο όλο αυτό απαιτεί ενημέρωση για τα ονόματα και τα χρήματα που έχουν βάλει όλοι οι παίκτες.

Η λύση αναμένεται τα επόμενα 24ωρα ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τα χρήματα των παικτών.

Το πρόστιμο

Η εταιρεία B2B Gaming Services (Malta) Limited» (Betshop) αν και κατέβαλε, λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας που της είχε δώσει η ΕΕΕΠ τη δόση του ενός εκατομμυρίου ευρώ για την άδεια διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, ωστόσο άφησε σε εκκρεμότητα το πρόστιμο των 500 χιλ. ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχει βάλει η Ανεξάρτητη Αρχή μέσα στο 2023, καθώς η εταιρεία δεν είχε καταθέσει ως όφειλε φορολογική ενημερότητα.

Η B2B Gaming Services αδειοδοτήθηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2021 καταθέτοντας φορολογική ενημερότητα. Ωστόσο η δικαστική εκκρεμότητα φορολογικής αντιδικίας της B2B με το Δημόσιο δεν δίνει πλέον στην εταιρεία τη δυνατότητα να εκδώσει φορολογική ενημερότητα.

Μάλιστα, το πρόστιμο αυτό έχει προκαλέσει αυστηρές συστάσεις, ακροάσεις και ξανά συστάσεις. Σημειώνεται ότι η μη ύπαρξη φορολογικής ενημερότητας παρέχει τη διακριτική ευχέρεια στην ΕΕΕΠ ακόμη και να άρει την άδεια της στοιχηματικής εταιρείας.

Στελέχη της Επιτροπής διευκρινίζουν ότι «κεντρική πεποίθηση της διοίκησης της ΕΕΕΠ, πεποίθηση η οποία τελεί σε πλήρη αρμονία με τις κατευθύνσεις του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, είναι πως η καταστολή δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό».

Έρχονται και άλλες «καμπάνες»

Τον ασκό του Αιόλου φαίνεται ότι άνοιξε η απόφαση της ΑΑΔΕ για την Betshop καθώς ο χώρος των παιγνίων έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όλης της χώρας με τη ραγδαία ανάπτυξή του αλλά και τα προβλήματα που παρουσιάζει κυρίως στο χώρο των «επίγειων παιγνίων».

Αν και πρόκειται για την πρώτη απόφαση σε μια αγορά που αποφέρει πολλά κάθε χρόνο στα κρατικά ταμεία, αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η επόμενη κίνηση θα αφορά καζίνο τα οποία είναι προβληματικά με πολλά χρέη στο δημόσιο και την εφορία.

Η B2B και ο ιδρυτής της

Το 1997 ο Γ. Χαλεπλής κάνει το πρώτο επιχειρηματικό του άνοιγμα στο Λονδίνο, ενώ έναν χρόνο μετά παίρνει άδεια τυχερών παιχνιδιών. Εμφανίζεται στην εταιρεία Kingmaker Services Limited με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το 2007 απέκτησε άδεια από την Αρχή Παιγνίων και στην Μάλτα και το 2021 στην Ελλάδα με την Β2Β.

Η εταιρεία αναδείχθηκε εθνικός πρωταθλητής Μάλτας στα European Business Awards και μια από τις 10 καλύτερες επιχειρήσεις στην Ευρώπη το 2016, ενώ το 2017 απονεμήθηκε στον Γαβριήλ Χαλεπλή «η Διεθνής Διάκριση Αριστείας Ελλήνων Επιχειρηματιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v