Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Medicon Hellas: Γιατί πουλάει την «Πληροφορική Ελλάδος»

Προς έκτακτα λογιστικά κέρδη η εισηγμένη μετά τη ρευστοποίηση του 50,89%. Επικέντρωση στις βασικές δραστηριότητες. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα «ανταμοιβή» των μετόχων το φθινόπωρο.

Medicon Hellas: Γιατί πουλάει την «Πληροφορική Ελλάδος»

Την πώληση της συμμετοχής της (50,89%) στη θυγατρική της εταιρεία Πληροφορική Ελλάδος ανακοίνωσε χθες η Medicon Hellas έναντι τιμήματος που ξεπέρασε ελαφρά τα 356 χιλ. ευρώ (το σύνολο της Πληροφορική Ελλάδος αποτιμήθηκε στα 700 χιλ. ευρώ).

Η Πληροφορική Ελλάδος έκλεισε τη χρήση του 2022 με ίδια κεφάλαια 429 χιλ. ευρώ, έχοντας σημειώσει το 2023 κύκλο εργασιών 598 χιλ. ευρώ (586 χιλ. το 2022 και 577 χιλ. το 2021) και προ φόρων κέρδη 174 χιλ. (289 χιλ. το 2022 και 240 χιλ. το 2021).

Ο όμιλος της Medicon Hellas αντίστοιχα, σημείωσε το 2023 κύκλο εργασιών 18,7 εκατ. ευρώ και προ φόρων κέρδη 1,673 εκατ. ευρώ, άρα η συμμετοχή της Πληροφορικής Ελλάδος είχε διαμορφωθεί στο 3,2% των εσόδων και κοντά στο 10% των  προ φόρων κερδών του ομίλου (χαμηλότερο ποσοστό επί των καθαρών αποτελεσμάτων, αν συνυπολογιστούν τα δικαιώματα μειοψηφίας του 49,1%). Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα των εργασιών της πωληθείσας εταιρείας λέγεται ότι θα παραμείνει στην εισηγμένη, γεγονός που προφανώς επηρέασε το τίμημα της συναλλαγής.

Πέραν αυτού, το deal θα αποφέρει την εγγραφή κάποιων έκτακτων λογιστικών κερδών για την Medicon Hellas μέσα στην τρέχουσα χρήση.

Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας αποδίδει την πώληση της Πληροφορική Ελλάδος «στη στρατηγική της να επικεντρωθεί στους κύριους κλάδους τεχνογνωσίας και δραστηριότητάς της», ενώ παράλληλα με τη συναλλαγή αυτή:

  • Από τη μια πλευρά, η Medicon Hellas θα απωλέσει τμήμα των οικονομικών επιδόσεων του 50,9% της Πληροφορική Ελλάδος (μέθοδος πλήρους ενοποίησης).
  • Από την άλλη πλευρά, θα εισπράξει 356 χιλ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 50% της επένδυσης που ξεκίνησε να υλοποιείται σε όμορο -μακροπρόθεσμα ενοικιαζόμενο- οικόπεδο και αφορά την κατασκευή νέων αποθηκών, με στόχο: α) Τη μεταφορά των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων από το υπάρχον στο υπό κατασκευή κτίριο και β) Την απελευθέρωση χώρου στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις της εισηγμένης, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για έρευνα και ανάπτυξη (R&D) και παραγωγή.

Τέλος, η πώληση της Πληροφορική Ελλάδος θα οδηγήσει σε περαιτέρω απελευθέρωση χώρου στις εγκαταστάσεις της Medicon Hellas, προκειμένου αυτοί να χρησιμοποιηθούν για την επέκταση των δραστηριοτήτων της εισηγμένης στις βασικές της δραστηριότητες.

Φετινή πορεία και μέρισμα

Η πρόσφατη ετήσια τακτική γενική συνέλευση αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, με τη διοίκηση της Medicon Hellas να αφήνει  ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα «ανταμοιβή» των μετόχων το προσεχές φθινόπωρο, είτε μέσα από μια πρόσθετη χρηματική διανομή, είτε ενδεχομένως μέσα από τη διαδικασία αγοράς ιδίων μετοχών.

Σε ότι αφορά τη φετινή πορεία της Medicon Hellas, ο κύκλος εργασιών κινείται μέχρι τώρα αρκετά κοντά στα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα. Γενικότερα, η αγορά χαρακτηρίζεται από προκλήσεις, καθώς οι τιμές που καταβάλουν τα κρατικά νοσοκομεία είναι «παγωμένες» παρά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στο μέτωπο των δαπανών των εταιρειών του κλάδου.

Παράλληλα, ανησυχία στην αγορά έχουν προκαλέσει οι φήμες για επιβολή rebate και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, κάτι που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, τότε θα οδηγήσει σε περαιτέρω συρρίκνωση τα ήδη πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους των εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v