Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρ. Κύπρου: Τα αυξανόμενα πωλητήρια από μετόχους και οι ισορροπίες

Προς πώληση το 19,46% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Μετά τις CarVal και Gaius Capital, πωλητής και η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή. Οι χαμηλές τιμές κτήσης των CarVal, Gaius, οι «εγκλωβισμένοι» Ρώσοι και οι μετοχικές ισορροπίες.

Τρ. Κύπρου: Τα αυξανόμενα πωλητήρια από μετόχους και οι ισορροπίες

Αυξάνεται το ενδιαφέρον γύρω από τις μετοχικές εξελίξεις στην Τράπεζα Κύπρου καθώς «αβγατίζουν» οι -εν δυνάμει- πωλητές, δημιουργώντας συνθήκες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δραστική μεταβολή των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών.

Μετά τις CarVal και Gaius Capital, οι οποίες ανέθεσαν στην Jefferies το έργο συνδυαστικής πώλησης του 14,65% του μετοχικού κεφαλαίου της Κύπρου, ο εκκαθαριστής της Λαϊκής προανήγγειλε, την περασμένη Τρίτη, ότι θα αναθέσει διαδικασία πώλησης του ποσοστού της στην Τράπεζα Κύπρου (4,81%).

Μπροστά σε περίπου 500 πιστωτές της Λαϊκής, ο εκκαθαριστής της Αυγουστίνος Παπαθωμάς ανέφερε ότι οι 21.467.719 μετοχές Τράπεζας Κύπρου, τις οποίες κατέχει η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή, θα πωληθούν μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Για τον σκοπό αυτό θα προσληφθούν σύμβουλοι. Λεπτομέρειες ως προς τον χρονισμό της διαδικασίας δεν αναφέρθηκαν, ενώ ως ενδεικτικό τίμημα χρησιμοποιήθηκε η αποτίμηση της μετοχής κατά την τελευταία συνεδρίαση πρώτου εξαμήνου (4,10 ευρώ ανά μετοχή).

Αν η διαδικασία κινηθεί άμεσα από τον εκκαθαριστή, δημιουργείται η εξής ενδιαφέρουσα συνθήκη: θα βρίσκεται στο… παζάρι προς πώληση το 19,46% (αθροιστικά) του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας (σ.σ. 9,07% η CarVal Investors, 5,58% η Gaius Capital, 4,81% η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή).

Στην περίπτωση που τα παραπάνω ποσοστά καταλήξουν σε έναν αγοραστή, αποκτά ισχυρό προβάδισμα για να ελέγξει την τράπεζα, λόγω της πολυδιασπασμένης μετοχικής βάσης και της διάθεσης τρίτων μετόχων να πωλήσουν.

Σήμερα, ουδείς μέτοχος ελέγχει ποσοστό άνω του 10% της Κύπρου, ενώ υπάρχουν εννέα με ποσοστό μεταξύ 3% με 9,3%. Λόγω, δε, της χαμηλής -συγκριτικά- εμπορευσιμότητας, απαιτεί χρόνο η αποεπένδυση μέσω του ταμπλό.

Με χαμηλές τιμές κτήσης οι CarVal και Gaius

CarVal και Gaius άνοιξαν τον χορό, επειδή διαθέτουν, σύμφωνα με αναλυτές, το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής κτήσης. Τον Απρίλιο του 2022 η CarVal κατείχε ήδη το 8,8% της Κύπρου, με μέση τιμή κτήσης περίπου 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ την ίδια περίοδο η Gaius Capital εμφανιζόταν με υψηλότερο ποσοστό (7%) και μέση τιμή κτήσης περίπου 1,2 ευρώ ανά μετοχή.

Αντίθετα, η υπό ειδική εκκαθάριση Λαϊκή εκτιμάται ότι είχε κόστος κτήσης 4,8 ευρώ ανά μετοχή για το 9,6% της Κύπρου, που κατείχε αρχικά. Μέρος της παραπάνω θέσης πωλήθηκε τα προηγούμενα έτη, σε χαμηλότερες τιμές από την τρέχουσα. Αντίστοιχη τιμή κτήσης εκτιμάται ότι διαθέτει η EBRD (σ.σ. ελέγχει το 5,02% της Κύπρου), που επιτέλεσε τον καταστατικό σκοπό της και επομένως πρόκειται να αποεπενδυθεί, σε εύθετο χρόνο, από θέσεις σε ελληνικές και κυπριακές επιχειρήσεις.

Τι θα κάνουν οι άλλοι μέτοχοι

Μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, με ποσοστό 9,27%, παραμένει η Lamesa Investments, συμφερόντων του Ρώσου επιχειρηματία Victor Vekselberg. Θέση που προήλθε από το bail-in του 2014 και επομένως δεν μπορεί να χαρτογραφηθεί η μέση τιμή κτήσης. Το ίδιο ισχύει και για την Osome Investments, επίσης ρωσικών συμφερόντων, που κατέχει το 3,32% της Κύπρου.

Ερώτημα παραμένει η στάση των Helikon και Senvest Management. To ιταλικό fund εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Κύπρου φέτος και τον Απρίλιο αύξησε τη θέση του από 2,04% σε 4,04%, μετατοπίζοντας μέρος των αξιοσημείωτων κερδών, τα όποια έγραψε από την επένδυση σε Πειραιώς (σ.σ. πώλησε πριν τη διάθεση του 27%). Παραδοσιακά, η θέση έχει αποκτηθεί μέσω χρηματοοικονομικών μέσων (cash settled equity swap).

Η Senvest κατέχει το 8,59% της Τράπεζας Κύπρου και σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές δηλώνει πρόθυμη να την ενισχύσει, λόγω των ισχυρών προοπτικών του ισολογισμού. Υπενθυμίζεται ότι η Senvest αποεπενδύθηκε, πρόσφατα, με υψηλά κέρδη από τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, πουλώντας το ποσοστό της στη Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v