Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη επένδυση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από την Οινοποιία Μαλαματίνα

Το σύστημα τοποθέτησε η εταιρεία στις στέγες των εγκαταστάσεων του εμφιαλωτηρίου της στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Ο νέος σταθμός εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, καλύπτοντας το 60-70% των συνολικών της αναγκών.

Μεγάλη επένδυση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από την Οινοποιία Μαλαματίνα

Η Οινοποιία Μαλαματίνα, επενδύει στην πράσινη ενέργεια και μειώνει δραστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, αναδεικνύοντας τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα ως αναπόσπαστο κομμάτι του νέου παραγωγικού της μοντέλου.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η Οινοποιία Μαλαματίνα ολοκλήρωσε μεγάλη επένδυση κατασκευής και τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες των εγκαταστάσεων του εμφιαλωτηρίου της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, για ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 270,60 kWp, εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 60-70% των ετήσιων συνολικών αναγκών της Οινοποιίας.

Με δεδομένο ότι για κάθε κιλοβατώρα (kWh) που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα, εξοικονομείται ένα κιλό διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από την ατμόσφαιρα, η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου εκτιμάται ότι θα αποτρέψει την εκπομπή 350 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, μέσα σε έναν χρόνο. Σε αντίθετη περίπτωση, η δεδομένη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα θα χρειαζόταν περισσότερα από 26.000 δέντρα για να την απορροφήσουν, αφήνοντας την ατμόσφαιρα καθαρή από ρυπογόνους παράγοντες.

Παράλληλα, η Οινοποιία Μαλαματίνα προωθεί ενεργά την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας μέσα από το σύστημα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης γυάλινων φιαλών, με πολύ σημαντικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη. Επισημαίνεται ότι το 2023, το 59% των πωλήσεων της Οινοποιίας Μαλαματίνα στην Ελλάδα αφορούσε πωλήσεις οινικών προϊόντων με επαναχρησιμοποιούμενη γυάλινη φιάλη.

Επιπλέον, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και του ποιοτικού ελέγχου των αμπελοοινικών προϊόντων, η Οινοποιία επενδύει και σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής. Ήδη εφαρμόζει σε όλες τις μονάδες της ένα ολοκληρωμένο cloud-based SaaS (Software as a Service), το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά συστήματα παγκοσμίως και το οποίο ελέγχει την ποιότητα των σταφυλιών κατά την παραλαβή τους, επιβλέποντας παράλληλα όλα τα στάδια παραγωγής – από τον μούστο, τη δεξαμενή, τη ζύμωση, μέχρι και την εμφιάλωση. Ακολουθώντας σύγχρονες και βασισμένες σε διεθνή πρότυπα τεχνικές παραγωγής σε όλα τα προϊόντα της, η Οινοποιία Μαλαματίνα αναδεικνύει την υψηλή της τεχνογνωσία, συνώνυμη της υψηλής της ποιότητας, ενισχύοντας τα μεγέθη που μπορεί να παράγει. Πρόκειται για τη μοναδική οινοποιία στην Ελλάδα που λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα και από τις λίγες που το κατέχουν στην Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης του Ομίλου Mantis, ολοκληρώνεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος η υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ομίλου στον Ασπρόπυργο. Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 299,64 kWp και εκτιμάται ότι θα παράγει 392.000 kWh ετησίως, καλύπτοντας το 100% των ετήσιων συνολικών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και αποτρέποντας την εκπομπή περίπου 392 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Ο κ. Νικόλαος Κεράνης, Διευθύνων Σύμβουλος της Οινοποιίας Μαλαματίνα, δήλωσε σχετικά:

«Οι στοχευμένες στρατηγικές επενδύσεις, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη μετάβαση, αποτελούν πλέον το σήμα κατατεθέν της Οινοποιίας. Όραμά μας είναι καθημερινά να μπορούμε να υιοθετούμε τις πιο σύγχρονες παραγωγικές διαδικασίες και καινοτόμες πρακτικές που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την εμπορική μας δραστηριότητα στην ελληνική και διεθνή οινική αγορά με προϊόντα υψηλής ποιότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v