Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Netcompany-Intrasoft: Το «στοίχημα» για έσοδα 1,25 δισ. το 2026

H διοίκηση προβλέπει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη τριετία. Υψηλό ανεκτέλεστο 1 δισ. ευρώ. Προσλήψεις 700 ατόμων. Τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις και τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Netcompany-Intrasoft: Το «στοίχημα» για έσοδα 1,25 δισ. το 2026

«Το μεγάλο στοίχημα του ομίλου είναι τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Netcompany-Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος, στο περιθώριο ενημερωτικής συνάντησης δημοσιογράφων.

Το ανεκτέλεστο στα έργα του ελληνικού δημοσίου είναι στα 150 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος έχει συνολικό ανεκτέλεστο στο 1 δισ. Το μισό δισ. προέρχεται από ευρωπαϊκά έργα και το άλλο μισό κατά 50%-50% από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάνος, για τα ελληνικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης εντοπίζονται καθυστερήσεις από αγκυλώσεις του δημοσίου, εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία ότι θα προλάβουν να τα ολοκληρώσουν μέσα στο 2025. Άφησε παράλληλα ανοιχτό και το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση από την ΕΕ για την απορρόφηση των κονδυλίων και την ολοκλήρωση των έργων.

«Άργησαν να βγουν τα έργα, μεγάλη διαδικασία, πολλές καθυστερήσεις, ήρθαν και οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που είναι ανεξήγητες. Ακόμα και σε προκαταβολές έργων ή και σε ορόσημα. Είναι μεγάλο πρόβλημα ότι δεν πληρωνόμαστε από πελάτες που είναι στο Δημόσιο. Και οι δημόσιοι φορείς δεν έχουν το προσωπικό για να αντεπεξέλθουν στο "τσουνάμι" έργων που έρχεται. Μιλάμε καθημερινά με τους πελάτες μας, προσπαθούμε να βρούμε τη λύση για να εκταμιευτούν τα χρήματα. Οπότε κάπου εκεί κάτι δεν πάει καλά», είπε με νόημα.

Ο όμιλος έχει αναλάβει πολύ σημαντικά έργα του δημόσιου τομέα όπως στη Δικαιοσύνη, στον ΕΦΚΑ, στο ΤΕΕ και στον ψηφιακό χάρτη. «Έχουμε αναλάβει το έργο των νοσοκομείων, που είναι στο ελεγκτικό συνέδριο. Την επέκταση του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος των νοσοκομείων. Στα τελωνεία έχουμε τον "Ερμή" ενώ στη φορολογία έρχεται το Solon Tax, που είναι το απόσταγμα εμπειρίας 20 ετών στον χώρο. Συμμετέχουμε και σε άλλους τρεις διαγωνισμούς στη φορολογία», είπε ο κ. Μάνος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο CEO  της επιχείρησης και στο digital goverment, όπου παίζει κυρίαρχο ρόλο το wallet, το οποίο ο όμιλος αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Μέσα από αυτό έχουμε αποκτήσει μεγάλη τεχνογνωσία γύρω από τον χώρο του wallet. Οι Δανοί έχουν την Ami, που είναι ένα είδος wallet και λειτουργεί ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό», κατέληξε.

Βολιδοσκοπήσεις για συγχωνεύσεις και συνέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Αλέξανδρο Μάνο, ο όμιλος «βλέπει» το ζήτημα των συγχωνεύσεων και διερευνά πού υπάρχουν ευκαιρίες για συνέργειες. Μάλιστα ανέφερε ότι ο όμιλος θα έχει ανοιχτά τα ραντάρ του, ειδικά για ευκαιρίες στην καινοτομία.

«Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ως στρατηγικός επενδυτής σε κάποια startup αλλά δεν βασίζουμε το πλάνο μας στην εξαγορά κάποιας. Μπορεί να εξετάσουμε τη συμμετοχή μας σε κάποια νεοφυή επιχείρηση αλλά δεν είναι βασικός μας στόχος», διευκρίνισε ο κ. Μάνος και αναφέρθηκε στην εξαγορά του 20% της Festina από τη δανέζικη μητρική, που αποτελεί startup που εξειδικεύεται στις ασφάλειες και στον υπολογισμό του κινδύνου.

«Αν βρούμε κάτι που μας αρέσει ή το χρειαζόμαστε πολύ, τότε ναι, θα προχωρήσουμε», τόνισε.

Για το 2023 επεσήμανε ότι ήταν μια εξαιρετική χρονιά, με πολύ ισχυρή διψήφια ανάπτυξη που ξεπέρασε το 20%, τόσο σε έσοδα όσο και σε κερδοφορία. «Το 2023 ήταν ακόμα μια χρονιά την τελευταία τριετία που ήταν καλή για την εταιρεία. Η κερδοφορία συνεχίζει να ενισχύεται. Προσλάβαμε πάνω από 700 άτομα. Στον χώρο των τελωνείων είμαστε ξεκάθαρα ο leader στην Ευρώπη με δικό μας προϊόν. Στο φορολογικό μπαίνουμε σταδιακά», συνέχισε ο κ. Μάνος.

«Στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Αποτελεί πλέον το 25% του τζίρου της Netcompany-Intrasoft, σημειώνοντας αύξηση 23%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 283 εκατ. ευρώ, με μεγάλους πελάτες στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, σε δημόσιους οργανισμούς», υπογράμμισε.

«Ζούμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες που έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία, συνεχίζουμε να διατηρούμε τη θέση μας χάρη στον δημόσιο τομέα και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις συμμετοχές στον ιδιωτικό τομέα. Οι δυο εταιρείες μπορούν και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις χώρες τους», είπε χαρακτηριστικά.

Στις χώρες που ο όμιλος έχει θυγατρικές, όπως Αγγλία, Σουηδία, Νορβηγία και Βέλγιο, εντατικοποιείται η προσπάθεια να μεταφερθεί τεχνογνωσία προκειμένου να αναπτυχθούν, να βρεθούν στο τοπ 5 και να γίνουν leader στις αγορές τους.

«Στοχεύουμε οι θυγατρικές να "χτυπήσουν" έργα στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχες Nentcompany-Intrasoft» ολοκλήρωσε ο κ. Μάνος, ο οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι ο όμιλος έχει το βλέμμα στραμμένο και προς τη Γερμανία, στην οποία δεν έχουν ακόμα παρουσία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v