Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΕΤΚΑ: Στρατηγικός στόχος τα έργα μεγάλων υποδομών

Μεγέθυνση του αποτυπώματός της ως μιας εκ των μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών της χώρας διεκδικεί η εταιρεία του ομίλου Metlen. Το ανεκτέλεστο του 1 δισ. ευρώ, η συμμετοχή σε διαγωνισμούς άνω των 3,5 δισ. ευρώ. Τι δήλωσε ο CEO Ντ. Μπενρουμπή.

ΜΕΤΚΑ: Στρατηγικός στόχος τα έργα μεγάλων υποδομών

Νέα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, διεκδικεί η ΜΕΤΚΑ, η  θυγατρική του ομίλου Metlen, η οποία έχει ήδη σχηματίσει ανεκτέλεστο έργων 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της ΜΕΤΚΑ Ντίνο Μπενρουμπή -στο πλαίσιο χθεσινής δημοσιογραφικής ενημέρωσης-, η εταιρεία θέλει να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των μεγάλων υποδομών, διεκδικώντας υφιστάμενες αλλά και νέες δημοπρατήσεις, με επιλεκτική ωστόσο διάθεση ώστε «να διατηρούνται υγιή τα περιθώρια κέρδους, καθώς δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο ο σχηματισμός υψηλού ανεκτέλεστου».

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως δεδομένων των δημοσιονομικών περιθωρίων, τα αμιγώς δημόσια έργα (με πληρωμές από το ΠΔΕ ή τα ευρωπαϊκά κονδύλια) έχουν μικρή ζωή, εκτιμώντας πως στο προσκήνιο θα βρεθούν έργα ΣΔΙΤ και Παραχωρήσεων, όπου το ρίσκο αναλαμβάνει ο επενδυτής. Δεδομένης δε της ισχυρής ρευστότητας της εταιρείας (100 εκατ. ευρώ καθαρό ταμείο στο τέλος του 2023), διαθέτει και την οικονομική ισχύ για τη διεκδίκηση τέτοιων συμβάσεων.

Σήμερα η ΜΕΤΚΑ διαθέτει παρουσία σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα, σε λιμενικές εγκαταστάσεις, αλλά και σε κτιριακές εγκαταστάσεις μεγάλης κλίμακας ενώ διεκδικεί την παρουσία της και σε περιβαλλοντικά έργα, όπως η διαχείριση στερεών αποβλήτων. Στην παρούσα φάση διεκδικεί το ΚΕΛ Ραφήνας, το έργο ΟΕΔΑ Ύδρας, τη ΜΕΑ Καβάλας (σε κοινοπραξία με την Ηλέκτωρ) και τη ΜΕΑ Αγρινίου.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα υπό διεκδίκηση έργα, ο κ. Μπενρουμπή αναφέρθηκε στη διεκδίκηση των οδικών και σιδηροδρομικών έργων για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία, συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ, τα οποία εκτίμησε ότι θα δημοπρατηθούν μέσα στον Ιούλιο.

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης στους διαγωνισμούς για τα σιδηροδρομικά έργα του ανταγωνιστικού διαλόγου (συνολικού προϋπολογισμού 1,3 δισ. ευρώ), στον διαγωνισμό για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό (600 εκατ. ευρώ) αλλά και στους διαγωνισμούς για τα δύο οδικά ΣΔΙΤ στη Βόρεια Ελλάδα (Μαυροβούνι-Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη), προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διεκδικεί επίσης με κοινοπρακτικά σχήματα και αρδευτικά έργα με αναθέτουσα αρχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπενρουμπή εκτίμησε πως -μαζί με τα προς υπογραφή έργα- η ΜΕΤΚΑ αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά το μέγεθός της τη διετία 2024-2025. Ερωτηθείς δε σχετικά για το αν υπάρχουν βλέψεις επέκτασης σε έργα υποδομών στο εξωτερικό, δεδομένου ότι ο όμιλος Metlen διαθέτει ισχυρή παρουσία, με δίκτυα αλλά και έργα στο εξωτερικό, εκτίμησε ότι προς το παρόν η ΜΕΤΚΑ επικεντρώνεται στην εγχώρια αγορά και στον μεγάλο όγκο έργων που αναμένεται να δημοπρατηθούν.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ιδιωτικά έργα που αφορούν την κατασκευή του νέου ξενοδοχείου Sani/Ikos στην Κρήτη, συμμετοχή στην κατασκευή των αθλητικών εγκαταστάσεων στο Ελληνικό, ενώ έχει αναδειχθεί ανάδοχος για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Marina Galleria και πάλι στο Ελληνικό.

Η εταιρεία έχει επίσης αναλάβει το πρώτο οδικό ΣΔΙΤ του Flyover στη Θεσσαλονίκη (σε κοινοπραξία με την Άβαξ) ενώ αναμένει την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων για την έναρξη του οδικού έργου Παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών. Αναμένει επίσης την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του 6ου προβλήτα του OΛΘ (σε κοινοπραξία με την ΤΕΚΑΛ).

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επιβεβαίωσε επίσης το guidance για τη λειτουργική κερδοφορία του 2024 και του 2025, που είχε διατυπωθεί και κατά τη γ.σ. του ομίλου από τον ίδιο τον πρόεδρο της μητρικής κ. Ευάγγ. Μυτιληναίο. Υπενθυμίζεται πως η εταιρεία έκλεισε με κέρδη EBITDA της τάξης των 21 εκατ. ευρώ το 2023 και αναμένει διπλασιασμό αυτών το 2024 και επαναδιπλασιασμό το 2025 (πέριξ των 80 εκατ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το capacity της ΜΕΤΚΑ για την εκτέλεση έργων, ο κ. Μπενρουμπή ανέφερε πως η εταιρεία προσλαμβάνει διαρκώς στελέχη από την αγορά, ενώ έχει χτίσει στρατηγικές συνεργασίες με υπεργολάβους, δημιουργώντας έτσι την κατάλληλη τεχνικά δύναμη να ανταποκριθεί στον όγκο και στις ειδικές προδιαγραφές των έργων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v