Συζητήσεις έχει προκαλέσει στη χρηματιστηριακή αγορά το γεγονός ότι μέχρι και την 4η Ιουλίου το μετοχικό σχήμα που δρα συντονισμένα στην υλοποιούμενη δημόσια πρόταση στην Epsilon Net είχε συγκεντρώσει μόνο το 78,54%, ποσοστό που απέχει αρκετά από το ελάχιστα απαιτούμενο του 90% προκειμένου η εταιρεία να διασφαλίσει την έξοδό της από το ΧΑ. Μάλιστα από τα μέσα Μαΐου, οι μέτοχοι που έκαναν τη δημόσια πρόταση έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν μόνο δύο ποσοστιαίες μονάδες του μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό που επίσης παρατηρείται είναι ότι υπάρχουν κάποιες συναλλαγές στο ταμπλό του ΧΑ, οι οποίες πραγματοποιούνται σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα των 12 ευρώ, δηλαδή πάνω από την τιμή της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει η General Atlantic (μέσω της Ginger Digital), με σκοπό να αγοράσει το σύνολο των τίτλων που δεν κατέχουν ο Γιάννης Μίχος και η Εθνική Τράπεζα.
Με αυτά τα δεδομένα, ποια θα μπορούσε να είναι η κατάληξη του θέματος, σε μια δημόσια πρόταση που ήδη ξεκίνησε και ολοκληρώνεται στις 2 Αυγούστου;
Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο, χρηματιστηριακοί κύκλοι εξακολουθούν να θεωρούν την επιτυχία της δημόσιας πρότασης ως το βασικότερο πιθανό σενάριο.
Με τους υποστηρικτές της δημόσιας πρότασης να έχουν συγκεντρώσει ήδη το 78,54%, απομένει μέχρι το όριο του 90% ένα ακόμη 11,46% που πρέπει να μαζευτεί, προκειμένου η δημόσια πρόταση να στεφθεί με επιτυχία.
Είναι προφανές ότι κομβικό ρόλο στην υπόθεση θα παίξει η στάση που θα τηρήσει το αμερικανικό fund Barca, το οποίο κατέχει το 7,03% της Epsilon Net. Με δεδομένο ότι οι Αμερικανοί θα «κλειδώσουν» μεγάλες υπεραξίες πουλώντας τις μετοχές τους στα 12 ευρώ (έχουν ιδιαίτερα χαμηλό μέσο κόστος κτήσης), θα θεωρηθεί έκπληξη αν τελικά δεν αποδεχτούν τη δημόσια πρόταση.
Επιπλέον, αν τελικά δεν την αποδεχτούν και η δημόσια πρόταση αποτύχει, τότε το Barca Global Master Fund θα βρεθεί εγκλωβισμένο με ένα μεγάλο ποσοστό (7,03%) σε μια εταιρεία, όπου:
- Η μετοχή της θα τεθεί εκτός οποιουδήποτε χρηματιστηριακού δείκτη σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Η εμπορευσιμότητά της θα είναι πολύ χαμηλή, οπότε η δυνατότητα ρευστοποίησης μιας τόσο μεγάλης θέσης θα καταστεί ιδιαίτερα δύσκολη.
- Είναι πιθανό να μην πληροί τα κριτήρια ελάχιστης διασποράς του νέου κανονισμού του ΧΑ (15% για την περίπτωση της Epsilon Net).
Με βάση τη διαδικασία, μέσα στην εβδομάδα η Epsilon Net αναμένεται να δημοσιεύσει τη γνώμη του διοικητικού της συμβουλίου σχετικά με το εύλογο του τιμήματος των 12 ευρώ (fairness opinion), συνοδευόμενη από την αντίστοιχη εκτίμηση ενός «ανεξάρτητου οίκου».
Με δεδομένο ότι η διαδικασία της δημόσιας πρότασης λήγει στις 2 Αυγούστου, χρηματιστηριακοί κύκλοι εκτιμούν ότι επενδυτές όπως π.χ. το fund της Barca θα είχαν ενδεχομένως συμφέρον να περιμένουν έως τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου -χωρίς ουσιαστικά να έχουν κάτι να χάσουν-, πιθανολογώντας ότι θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να προκύψει μια ενδεχόμενη αναθεώρηση της προσφερόμενης τιμής των 12 ευρώ προς τα πάνω.
Στο ίδιο σενάριο φαίνεται πως «ποντάρουν» και όσοι αγοράζουν μετοχές σε τιμές άνω των 12 ευρώ. Στη χειρότερη -γι’ αυτούς- περίπτωση θα καταγράψουν κάποιες πολύ μικρές ποσοστιαίες απώλειες, ποντάροντας σε κέρδη από μια ενδεχόμενη υψηλότερη τιμή δημόσιας πρότασης.
Σε κάθε περίπτωση, οψόμεθα…