Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Οι διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια και οι «κόκκινοι» κλάδοι

Προβληματίζει η εικόνα με στελέχη της αγοράς να υποστηρίζουν ότι, παρά τις ανατιμήσεις, τα περιθώρια κέρδους είναι στα τάρταρα. Μετοχικά χαρτοφυλάκια και υψηλά επιτόκια «έσωσαν» την κατάσταση. Νέα αιτήματα.

Ασφαλιστικές: Οι διψήφιες αυξήσεις στα τιμολόγια και οι «κόκκινοι» κλάδοι

Κλίμα προβληματισμού επικρατεί στον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς παρά τις σημαντικές νέες αυξήσεις τιμολογίων στις οποίες έχουν προχωρήσει φέτος, το λειτουργικό περιθώριο κέρδους τους εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλά -και σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά- επίπεδα.

Με βάση το δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, τα ασφάλιστρα υγείας «τρέχουν» φέτος με +14%. Επίσης, αυξήσεις της τάξεως του 5% έως 10% -με πολλές διαφοροποιήσεις ανά κατηγορία, εταιρεία και περιοχή- παρατηρούνται στον κλάδο οχημάτων και έως 10% στις καλύψεις κατοικίας.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας, «οι αυξήσεις αυτές είναι απολύτως επιβεβλημένες. Και υπογραμμίζει: «Λέτε να μην γνωρίζουν οι διοικήσεις των εταιρειών τα έντονα παράπονα όσων έχουν συμβόλαια υγείας; Δεν βρίσκονται σε επαφή με τους διαμεσολαβητές; Δεν βλέπουν τις εκατοντάδες χιλιάδες ακυρώσεις των τελευταίων ετών; Η απάντηση είναι ότι αντιλαμβάνονται πλήρως το πρόβλημα, πλην όμως δεν μπορούν να παραβλέψουν το γεγονός ότι ο κλάδος υγείας ήταν πέρυσι βαθιά κόκκινος για το σύνολο των εταιρειών».

Στον κλάδο οχημάτων, τα στοιχεία των εταιρειών και των επίσημων αρχών συμπίπτουν. Ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων όχι μόνο έχει επιστρέψει στα προπανδημικά επίπεδα, αλλά κινείται πλέον σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα. Υπάρχουν ασφαλιστικές εταιρείες που δεν προτρέπουν τα δίκτυά τους να ασφαλίσουν οχήματα σε συγκεκριμένες περιοχές, με το σκεπτικό ότι η συχνότητα των ατυχημάτων έχει ανεβεί σε ανεπιθύμητα επίπεδα.

Σε ό,τι τέλος αφορά τις καλύψεις κατοικιών, οι αυξήσεις που συχνά φτάνουν έως και το 10% ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες. Οφείλονται στις αυξημένες απαιτήσεις των αντασφαλιστών, μετά τις μεγάλες αποζημιώσεις που κλήθηκαν πέρυσι να καταβάλουν στις εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες λόγω των φυσικών καταστροφών, με κυριότερη αυτή του Daniel στη Θεσσαλία. Δηλαδή, μπορεί ένα πολύ μεγάλο τμήμα των περυσινών ζημιών στη Θεσσαλία να το πλήρωσαν τελικά οι διεθνείς αντασφαλιστές, ωστόσο οι τελευταίοι απάντησαν φέτος ανεβάζοντας τα δικά τους τιμολόγια.

Γενικότερα, όπως προκύπτει και από τις περυσινές λογιστικές καταστάσεις των περισσότερων ασφαλιστικών εταιρειών, τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους κινήθηκαν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα και αυτό δεν προερχόταν μόνο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, ούτε μόνο από τον κλάδο υγείας. Αντίθετα, αυτό που «σήκωσε» τις περυσινές κερδοφορίες ήταν τα κέρδη που σημείωσαν από το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο, λόγω της ανόδου των τιμών των μετοχών και των ομολόγων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, αλλά και εξ’ αιτίας των υψηλότερων επιτοκίων.

Ωστόσο, όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν μπορεί να βασίζεται μια ασφαλιστική εταιρεία στα επενδυτικά της αποτελέσματα, καθώς αυτά διακρίνονται για τις σημαντικές διακυμάνσεις που μπορεί να παρουσιάζουν από χρόνο, ανάλογα με την πορεία των αγορών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συγκεκριμένες κατηγορίες καλύψεων και την μείωση των υψηλών έμμεσων επιβαρύνσεων που σήμερα επιβάλλει η Πολιτεία. Για παράδειγμα, στις ασφαλίσεις υγείας και κατοικιών επιβάλλεται υψηλός φόρος ασφαλίστρων (15%) ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες επιβαρύνονται με συντελεστή ΦΠΑ 24% επί των ποσών που καταβάλουν στις ιδιωτικές κλινικές για νοσήλια πελατών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v