Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκδήλωση για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ΜμΕ από την Τράπεζα Ηπείρου

Στόχος του event ήταν να αναδειχθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της τοπικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικοί φορείς σε αυτή.

Εκδήλωση για τις ευκαιρίες χρηματοδότησης ΜμΕ από την Τράπεζα Ηπείρου

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση της Τράπεζας Ηπείρου με τίτλο «Ενίσχυση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 1 Ιουλίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» στα Ιωάννινα, με στόχο να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προοπτικές της τοπικής επιχειρηματικότητας στη σύγχρονη εποχή, καθώς και τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι τοπικοί φορείς σε αυτή.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και στη συνέχεια έλαβαν χώρα δύο πάνελ συζήτησης με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των Επιμελητηρίων των Νομών της Ηπείρου.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε ο Πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου κ. Βασίλης Κολιός, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος εξήρε τον ρόλο της Τράπεζας Ηπείρου στην ενίσχυση της πρόσβασης των ΜμΕ σε πηγές χρηματοδότησης, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Είναι σημαντικό να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου. Οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται την στήριξη μέσω των πιστώσεων από τις Τράπεζες».

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Ισμήνη Παπακυρίλλου, η οποία παρουσίασε τη συνολική χρηματοδοτική παρέμβαση για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Η κ. Παπακυρίλλου επικεντρώθηκε εμφατικά στις καινούργιες δυνατότητες που προσφέρει το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, το οποίο καθιστά τη χρηματοδότηση περισσότερο προσβάσιμη και διευρυμένη για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση με στοιχειωδώς υγιή οικονομικά μεγέθη.

Ακολούθησε η ομιλία του κ. Ιωάννη Βουγιούκα, Διευθύνοντα Συμβούλου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, ο οποίος τόνισε το έλλειμα χρηματοδότησης προς τις ΜμΕ, ειδικά στην περιφέρεια. Ο κ. Βουγιούκας αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Τράπεζα Ηπείρου, καθώς απορροφά κονδύλια από τα προγράμματα σε ποσοστό μεγαλύτερο από το μερίδιο αγοράς της. Παράλληλα, τόνισε ότι οι μικρές επιχειρήσεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν και με τη συνδρομή των Τραπεζών να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, ευρωπαϊκά και εθνικά. Τέλος, προανάγγειλε την πρωτοβουλία που θα αναπτύξει η Τράπεζα Ηπείρου για την ενίσχυση των Γραφείων Ενημέρωσης των Επιμελητηρίων της Ηπείρου και τη διασύνδεση των δύο φορέων (της Τράπεζας και των Επιμελητηρίων) προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις.

Στο πρώτο πάνελ συζήτησης με τίτλο «Επιχειρηματικότητα στην Ήπειρο: Προκλήσεις και προοπτικές» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Αποστόλη Τζελέτα, συμμετείχαν οι Αργύρης Βαγγέλης, Πρόεδρος ΔΣ της ΑΕΣ Συνεταιριστική Οινοποιία Ηπείρου Α.Ε. – ZOINOS WINERY, Δημητρίου Ανδρέας, Πρόεδρος ΔΣ Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων ΠΙΝΔΟΣ, Τάτσης Χρήστος, Πρόεδρος ΟΕΒΕ Ν. Ιωαννίνων, Μέλος ΔΣ ΓΣΕΒΕΕ, Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Ιωάννου Χρήστος, Ξενοδόχος, Μέλος Δ.Σ. Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ), Κούτλας Τάσος, Deputy VP of digital solutions Europe at FFW, Ιδρυτής της κοινότητας C-Ioannina και Λιούρης Θεοχάρης, Πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων - ΕΝΩΣΗ αγροτών.

Ο κ. Βασίλης Τσουκανέλης, Εντεταλμένος Εκτελεστικός Σύμβουλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, έλαβε τον λόγο κατά την έναρξη του 2ου πάνελ, όπου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο ιστορικό ξεκίνημα της Τράπεζας Ηπείρου, τη σύνδεσή της με το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και την εξέλιξή της στην «Τράπεζα του τόπου μας».

Στο δεύτερο πάνελ συζήτησης με τίτλο «Ο ρόλος των Επιμελητηρίων στη νέα εποχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και συντονιστή τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πήχα, συμμετείχαν οι Ευθύμιος (Μάκης) Χρυσοστόμου, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Γιάννης Γκολομάζος, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Άρτας, Γιάννης Μπούρης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πρέβεζας και Ανδρέας Σταύρου Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Θεσπρωτίας.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων των δύο πάνελ αναδείχθηκαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων στην περιοχή της Ηπείρου, με έμφαση στις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Επιπλέον, αναλύθηκαν τα ζητήματα χρηματοδότησης, όπου κατέστη εμφανές το έλλειμα της τραπεζικής χρηματοδότησης και η ανάγκη διοχέτευσης και μεγαλύτερης χρήσης των χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ο καθοριστικός ρόλος των μικρότερων Τραπεζών και ιδιαίτερα της Τράπεζας Ηπείρου.

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Έλενα Στάμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v