Eurobank: Η εισήγηση για τα μπόνους στα στελέχη και το μέρισμα €0,09 ευρώ

Διανομή μερίσματος 342 εκατ. ευρώ από τα κέρδη χρήσης 2023 και ακύρωση ιδίων μετοχών στην ατζέντα της ΓΣ. Μπόνους 26,2 εκατ. ευρώ σε ανώτατα στελέχη και εργαζόμενους. Χωρίς Γ. Χρυσικό το νέο Δ.Σ.

Eurobank: Η εισήγηση για τα μπόνους στα στελέχη και το μέρισμα €0,09 ευρώ

Η διανομή μικτού ποσού 342 εκατ. ευρώ ως μέρισμα χρήσης 2023, η ακύρωση των 52 εκατ. ιδίων μετοχών και η εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή του Γ. Χρυσικού, περιλαμβάνονται στα βασικά θέματα της γενικής συνέλευσης της Eurobank Holdings, που συγκλήθηκε για τις 23 Ιουλίου.

Όσον αφορά στο μέρισμα, δεν υπάρχουν εκπλήξεις. Η Eurobank, μετά τη λήψη της εποπτικής έγκρισης, θα διανείμει το 30% των ενοποιημένων καθαρών κερδών χρήσης 2023, ύψους 1,14 δισ. ευρώ.

Το μεικτό μέρισμα ανά μετοχή, αφαιρουμένων των ιδίων, ανέρχεται σε 0,0933 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η τράπεζα διένειμε στην εισηγμένη μητρική της εταιρεία, Eurobank Holdings, προαιρετικά αποθεματικά 410 εκατ. ευρώ, με σκοπό η τελευταία να είναι σε θέση να διανείμει μέρισμα από τα κέρδη χρήσης 2023. Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος η 25η Ιουλίου και ημερομηνία προσδιορισμού δικαιούχων η 26η Ιουλίου.

Η πολιτική ανταμοιβής μετόχων συμπληρώνεται με την προτεινόμενη ακύρωση των 52.080.673 ιδίων μετοχών, που απέκτησε η Eurobank Holdings από το ΤΧΣ προς 1,8 ευρώ ανά μετοχή. Επιπρόσθετα, προτείνεται να διανεμηθεί σε ανώτατα διοικητικά στελέχη και εργαζόμενους της θυγατρικής Eurobank το ποσό των 26,2 εκατ. ευρώ.

Οι μέτοχοι καλούνται, επίσης, να εγκρίνουν τροποποίηση της αναλογίας μεταβλητών/σταθερών αποδοχών για εννέα ανώτατα στελέχη. Για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Φωκίωνα Καραβία, οι μεταβλητές αποδοχές να μπορούν να φθάσουν στο 175% των σταθερών (σ.σ. από 160%). Για τους δύο εκ των τριών αναπληρωτών CEOs (Κ. Βασιλείου, Στ. Ιωάννου), οι μεταβλητές αποδοχές, βάσει της εισήγησης, φθάνουν ως 149% (σ.σ. από 140%), ενώ για τον νέο αναπληρωτή CEO (Ι. Γιαννακλής) στο 128%.

Για τρεις γενικούς διευθυντές (CRO, CFO, στρατηγικής) προτείνεται οι μεταβλητές αποδοχές να αντιστοιχούν ως το 129% των σταθερών (σ.σ. από 120%), ενώ το Δ.Σ. εισηγείται στους μετόχους να προστεθούν στη λίστα των ανώτατων στελεχών, που λαμβάνουν bonuses, ο γενικός διευθυντής αγορών (με μεταβλητές που θα μπορούν να φθάσουν ως το 117% των σταθερών αποδοχών) και ο CEO της Eurobank Cyprus και επικεφαλής των διεθνών εργασιών και των εργασιών private banking του ομίλου, Μιχάλης Λούης, ο οποίος προτείνεται να λαμβάνει μεταβλητές αποδοχές ως 180% των σταθερών.

Οι προτεινόμενες μεταβλητές αποδοχές θα καταβληθούν κατά 50% σε μετρητά, μέσω διανομής κερδών, και κατά 50% μέσω του stock options plan. Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει το 30% των συνολικών μεταβλητών αποδοχών άμεσα και για το υπόλοιπο 70% θα αναβληθεί και θα καταβληθεί τα επόμενα 5 έτη, σε ισόποσες δόσεις. Για τα υπόλοιπα ανώτατα διοικητικά στελέχη ισχύει η ίδια περίοδος αναβολής για ποσοστό 60% των συνολικών μεταβλητών αποδοχών.

Εκλογή νέου Δ.Σ

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εκλέξουν νέο Δ.Σ., λόγω λήξης θητείας του υφιστάμενου. Το Δ.Σ. εισηγείται την επανεκλογή 12 μελών του (Γ. Ζανιάς, Φ. Καραβίας, Κ. Βασιλείου, Στ. Ιωάννου, Αλ. Γρηγοριάδη, Ειρ. Βουβιθά- Πάνου, Cinzia Basile, Burkhard Eckes John Hollows, Rajeev Kakar, Bradley Paul L. MartIn, Jawaid Mirza) καθώς και την εκλογή του Ευάγγελου Κωτσοβίνου στη θέση του Γεώργιου Χρυσικού, μη εκτελεστικού μέλους και αντιπροέδρου του υφιστάμενου Δ.Σ., ο οποίος λόγω πολυετούς θητείας αποφάσισε να μη ζητήσει την επανεκλογή του. Ο κ. Κωτσοβίνος είναι Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στην Google, όπου ηγείται ομάδων που επικεντρώνονται στη διαχείριση δεδομένων, την προστασία δεδομένων, το απόρρητο και τη διακυβέρνηση κινδύνου στην εταιρεία.

Οι μέτοχοι θα κληθούν να εγκρίνουν δυνατότητα εκλογής αντιπροέδρου, που θα αντικαθιστά τον πρόεδρο όταν απουσιάζει ή αναπλήρωσης του προέδρου από το αρχαιότερο ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος Δ.Σ.

Τέλος, το Δ.Σ. εισηγείται να τροποποιηθεί το Δ.Σ., ώστε να μπορεί να συνεδριάζει εξ αποστάσεως ή με φυσική παρουσία εκτός της έδρας (Αθήνα), σε πόλεις ή χώρες που διατηρεί δραστηριότητα ο όμιλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v