ΕΚΤΕΡ: Προετοιμάζεται για το ανώτατο πτυχίο 7ης τάξης

Στόχος η κατάθεση φακέλου αναβάθμισης του πτυχίου της έως το τέλος του έτους. Προχωρά η αδιειοδοτική διαδικασία για την επένδυση στην Πάρο. Πάνω από 130 εκατ.ευρώ το ανεκτέλεστο στα μέσα του 2024.

ΕΚΤΕΡ: Προετοιμάζεται για το ανώτατο πτυχίο 7ης τάξης

Την αναβάθμιση του εργοληπτικού της πτυχίου σε 7ης τάξης προωθεί η εισηγμένη κατασκευαστική εταιρεία ΕΚΤΕΡ, όπως επαναβεβαίωσε η διοίκηση της στο πλαίσιο της χθεσινής τακτικής γ.σ. των μετόχων της, ενώ στο μεταξύ διευρύνει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της με την υπογραφή ανάληψης νέων έργων μέσα στο 2024.

Σύμφωνα με τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο της ΕΚΤΕΡ, κ. Αθ. Σίψα η αναβάθμιση του πτυχίου από 6ης σε 7ης τάξης θα επιτρέψει στην εταιρεία να υπερβεί το «πλαφόν» (πέριξ των 100 εκατ.ευρώ) που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάληψη δημόσιων έργων από μικρότερες εργοληπτικές εταιρείες, ανοίγοντας το δρόμο διεκδίκησης μεριδίου από τους προς δημοπράτηση διαγωνισμούς.

Η εταιρεία έχει προβεί ήδη σε κινήσεις προετοιμασίας της προκειμένου να πληροί της προϋποθέσεις αναβάθμισης στο ανώτατο πτυχίο. Στο πλαίσιο αυτό εξαγόρασε το 56% της εταιρείας Ενεργειακός Άνεμος, προκειμένου να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαια της, ενώ προτίθεται να εξαγοράσει και το υπόλοιπο 44%.

Υπενθυμίζεται πως τόσο ο νόμος πλαίσιο όσο και σχετικό διάταγμα που συμπληρώνει θεσμικά τη διαδικασία απαιτεί ίδια κεφάλαια 44-45 εκατ.ευρώ για εταιρείες ανώτατης εργοληπτικής ικανότητας. Παρόλα αυτά σύμφωνα με τον κ. Σίψα εκκρεμεί η έκδοση ερμηνευτικών εγκυκλίων από το ΥΠΕΝ για σειρά άλλων κριτηρίων, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο σχετικός φάκελος του αιτήματος της ΕΚΤΕΡ πιθανότατα έως το τέλος του 2024.

Πέραν της παραπάνω επιδίωξης η εταιρεία συνεχίζει το 2024 να αυξάνει το ανεκτέλεστο έργων με την υπογραφή νέων συμβάσεων για δημόσια και ιδιωτικά έργα. Στο τέλος του 2023 το ανεκτέλεστο είχε διαμορφωθεί στα 102 εκατ.ευρώ ενώ στα μέσα του 2024 στα 132 εκατ.ευρώ ενώ αναμένεται η συμβασιοποίηση και νέων έργων στα οποία η εταιρεία έχει επικρατήσει είτε αυτόνομα είτε μέσω κοινοπραξιών.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 έκλεισε με θεαματική αύξηση τζίρου και περιθωρίου μικτού κέρδους, καθώς ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 79 εκατ. ευρώ, έναντι 23,15 εκατ. ευρώ το 2022. Πέρα από τον υπερτριπλασιασμό του κύκλου εργασιών, η εταιρεία εμφάνισε ίσως τα υγιέστερα περιθώρια κέρδους του κλάδου, καθώς το 2023 αυτά διαμορφώθηκαν σε 18,35% έναντι 12,63% το 2022. Σε απόλυτους αριθμούς, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν 12,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,9 εκατ. ευρώ το 2022. Τα αποτελέσματα EBITDA σε ενοποιημένη βάση διαμορφώθηκαν σε 12 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,5 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 11,7 εκατ. ευρώ από 900 χιλ. ευρώ το 2022.

Το project στην Πάρο

Η ΕΚΤΕΡ είναι σε φάση αδειοδότησης για την υλοποίηση επένδυσης που αφορά στο 5άστερο ξενοδοχείο (επένδυση 53,3 εκατ.ευρώ) σε έκταση 328 στρεμμάτων στην Πάρο. Υπάρχει ήδη σύμβαση δανειοδότησης με RRF και Τρ. Πειραιώς, ύψους 46 εκατ.ευρώ. Κατά τον κ. Σίψα γίνεται προσαρμογή επί της γνωμοδότησης του ΣτΕ και ο σχετικός φάκελος έχει ήδη κατατεθεί στο ΥΠΕΝ. Εφόσον εξεταστεί βάσει της νομοθεσίας περί «Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων» από το ΥΠΕΝ θα κατευθυνθεί προς το ΣτΕ για την τελική έγκριση.

Νέα έργα και προοπτικές

Η διοίκηση της εταιρείας στο περιθώριο της τακτικής γ.σ. υπογράμμισε πως πέρα από τις δημοπρατήσεις δημόσιων έργων καταγράφεται ισχυρή ζήτηση για ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ήδη η εταιρεία διαπραγματεύεται σύμβαση ανακατασκευής δύο ξενοδοχείων στη Χαλκιδική, ενώ έχει καταθέσει προσφορά για οικιστικά έργα εντός του Ελληνικού.

Κατά τον κ. Σίψα πέρα από το κόστος χρήματος που συνεχίζει να διαταράσσει το σύστημα το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου είναι η αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού προκειμένου να υλοποιούνται οι συμβάσεις εντός των χρονοδιαγραμμάτων που θέτουν οι απαιτήσεις των αναδόχων.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v