Τη βεβαιότητα ότι η Πειραιώς θα επιτύχει τους -επικαιροποιημένους- στόχους της φετινής χρονιάς διατύπωσε έμμεσα η διοίκησή της, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της, ενώ τοποθετούμενη, ως προς την πίεση της κυβέρνησης για μείωση των τραπεζικών προμηθειών, δήλωσε ότι επικαιροποιεί συνεχώς την πολιτική προμηθειών της, βάσει των συνθηκών αγοράς, των παρεχόμενων υπηρεσιών και των τεχνολογικών αναβαθμίσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι οι διαφαινόμενες τάσεις πρώτου εξαμήνου του 2024 είναι ενθαρρυντικές ως προς την επίτευξη των στόχων του επιχειρηματικού πλάνου 2024-2026, ενώ έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας « …βάζουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας, με στόχο να μεγιστοποιήσουμε την αξία της τράπεζας».
Στον πυρήνα της στρατηγικής Πειραιώς είναι, σύμφωνα με τον CEO η αξιοποίηση της θέσης της ως σημαντικού παράγοντα ανάπτυξης και καινοτομίας στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τον Χρ. Μεγάλου, η Πειραιώς αποτελεί το βασικό συνεργάτη και υποστηρικτή των πιο παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων της χώρας, έχοντας χρηματοδοτήσει με 13 δισ. ευρώ τις μεγάλες επιχειρήσεις, 8 δισ. ευρώ τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και 1 δισ. ευρώ ευρώ τον αγροτικό τομέα.
Η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση και μερίδιο αγοράς σε όλο το φάσμα των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην τοπική αγορά, με ευρεία πελατειακή βάση άνω των 6 εκατομμυρίων πελατών. Πέρσι, χορήγησε νέα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή πιστωτική επέκταση διαμορφώθηκε σε 1,6 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε κατά 5%, φθάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ, ενώ το μερίδιό της ανέρχεται σε 25%.
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην άδεια τραπεζικών εργασιών που έλαβε από την ΕΚΤ η Snappi χαρακτηρίζοντάς την εξέλιξη σταθμό για τον όμιλο καθώς ανοίγει τον δρόμο για την εμπορική λειτουργία της Snappi. Φιλοδοξία της neobank αποτελεί, κατά τον CEO της Πειραιώς, η ανάδειξή της σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη, παρέχοντας ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανόμενης της αποδοχής καταθέσεων και της παροχής δανείων.
Οι στόχοι της τριετίας 2024-26
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς στοχεύει σε επαναλαμβανόμενη καθαρή κερδοφορία περίπου 1 δισ. ευρώ ανά έτος, περαιτέρω αύξηση του δείκτη CET1 σε περίπου 15% το 2026, άνοδο των ενήμερων δανείων τουλάχιστον 5% ανά έτος καθώς και περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε περίπου 2,5% το 2026. Τέλος, η Πειραιώς στοχεύει να αυξάνει κατά 5%, ετησίως, στην τριετία 2024-26 τα ενήμερα δάνεια της, ώστε το 2026 να ξεπεράσουν τα 35 δισ. ευρώ.
Το ποσοστό του payout επιδιώκεται να ανέβει σε 30% για τα κέρδη του 2024 και 50% για τα κέρδη 2025 και έπειτα, υπό την αίρεση εκπλήρωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων και λήψη εποπτικής έγκρισης.
Τέλος, ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε ορόσημο την τακτική γενική συνέλευση καθώς αποτελεί την πρώτη, μετά την επιστροφή της τράπεζας σε καθεστώς πλήρους ιδιωτικοποίησης, μετά τη διάθεση 27% του μετοχικού της κεφαλαίου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών
Στα θέματα της γενικής συνέλευσης πέραν της διανομής ποσού 78,8 εκατ. ευρώ (0,063 ευρώ ανά μετοχή) από τα κέρδη του 2023 ως μέρισμα, υπήρχε και τροποποίηση της πολιτικής αποδοχών.
Γ. Χαντζηνικολάου: Στην καλύτερη θέση των τελευταίων ετών οι τράπεζες
«Δεν είναι υπερβολή να πω, ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στην καλύτερη θέση τα τελευταία χρόνια, με ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια, μεγάλη ρευστότητα, και διάθεση να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία» επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ομίλου Γιώργος Χαντζηνικολάου.
Αναφορικά με την τράπεζα Πειραιώς επεσήμανε ότι το 2023 μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο 3,5%, αυξάνοντας σημαντικά την κερδοφορία της, και ενισχύοντας την κεφαλαιακή της θέση. Ετσι, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση της στρατηγικής αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Πειραιώς, που έλαβε χώρα στο τέλος του 1ου τρίμηνου του 2024.
«Η αποεπένδυση, οδήγησε στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Πειραιώς, σηματοδοτώντας έτσι την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στον τραπεζικό κλάδο και την οριστική μετάβασή του στην κανονικότητα. Ήταν μια πολυετής προσπάθεια για την υλοποίηση της οποίας εργάστηκε σκληρά και μεθοδικά όλος ο κόσμος της Πειραιώς, από το Διοικητικό Συμβούλιο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, το μάνατζμεντ, και όλο το προσωπικό της».
Μιλώντας για τη φετινή χρονιά, ο κος Χαντζηνικολάου είπε: «Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που ανέφερα στην περσινή Γενική Συνέλευση. Ότι ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ της χώρας μας θα εξαρτηθεί από τη φιλοδοξία μας, την πρόθεση και την ικανότητά μας, να συνεχίσουμε ως οικονομία και κοινωνία, με τις απαραίτητες δομικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα».
* Δείτε την ομιλία του Ν. Χαντζηνικολάου στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.