AVE: Κόβει με το μαχαίρι τα χρέη κυνηγώντας την κερδοφορία

Η εταιρεία έχει βάλει στόχο να περιορίσει τον δανεισμό κάτω από 5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2024. Το σχέδιο ανάπτυξης των καταστημάτων Carrefour στην Ελλάδα και οι κινήσεις για επέκταση στο εξωτερικό.

AVE: Κόβει με το μαχαίρι τα χρέη κυνηγώντας την κερδοφορία

Με πολύ καλύτερη δομή ισολογισμού, που θα χαρακτηρίζεται από κατακόρυφη μείωση των υποχρεώσεών της θα κλείσει τη φετινή χρονιά η AVE, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως από το 2025 και μετά.

Αυτά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AVE Θωμάς Ρούμπας στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης, υπονοώντας σαφώς ότι έχει συμφωνηθεί κούρεμα υποχρεώσεων από τους πιστωτές.

Σύμφωνα με το Θωμά Ρούμπα, στο τέλος της χρονιάς οι συνολικές υποχρεώσεις θα υπολείπονται των δέκα εκατ. ευρώ και ο δανεισμός θα πέσει κάτω από τα πέντε εκατ. ευρώ. «Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε πολύ πιο ασφαλείς στο να υλοποιήσουμε τους στόχους του business plan και στο να βελτιώσουμε δραστικά την εικόνα της κατάστασης αποτελεσμάτων χρήσεως. Γιατί δεν αρκεί η εταιρεία να εμφανίζει μόνο θετικό EBITDA, αλλά κάποια στιγμή να σημειώνει καθαρή κερδοφορία και να διανέμει μερίσματα στους μετόχους της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά στη φετινή πορεία, αφενός διευρύνεται η προϊοντική γκάμα της μητρικής εταιρείας (πχ προστέθηκαν τελευταία οι λευκές ηλεκτρικές συσκευές και τα κλιματιστικά), και αφετέρου επεκτείνεται συνεχώς η δραστηριότητα της θυγατρικής Retail & More (σε συνεργασία με την Carrefour) όπου σήμερα η αλυσίδα διαθέτει 45 καταστήματα (18 εταιρικά και τα υπόλοιπα με franchising). Στόχος είναι τα καταστήματα να αυξηθούν ίσως και στα εβδομήντα έως το τέλος του έτους. Αναμένεται αύξηση εσόδων τόσο στη δραστηριότητα της μητρικής εταιρείας, όσο και σε αυτή της Retail & More, με τον εκτιμώμενο συνολικό κύκλο εργασιών να προσεγγίζει ή και να υπερβαίνει τα 35 εκατ. ευρώ.

Στόχος της Retail & More είναι να κερδίσει σταδιακά μερίδια σε βάρος των μικρότερων «παικτών» της αγοράς (ελέγχουν περίπου το 14%), ενώ παράλληλα γίνονται αυτή την περίοδο μεγάλες προσπάθειες βελτίωσης σε θέματα υποδομών (πχ στο IT). Άλλες κινήσεις που δρομολογούνται είναι η λειτουργία e-shop μέσα στη χρονιά, ενώ παράλληλα γίνονται συζητήσεις με ελληνικές επιχειρήσεις με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. «Κάποια στιγμή θα πρέπει να δούμε και το θέμα της απόκτησης δικών μας αποθηκών, καθώς σήμερα καλύπτουμε τις ανάγκες μας μέσω τρίτων», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Εκτός Ελλάδος

Εκτός Ελλάδος, η Retail & More διαθέτει ήδη τέσσερα καταστήματα στη Βουλγαρία, με στόχο να προσθέσει στο δίκτυό της άλλα είκοσι έως το τέλος της φετινής χρονιάς.

Πέραν αυτών όμως, έχει αποκτήσει από την Carrefour το δικαίωμα ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της σε έξι ακόμα βαλκανικές χώρες και για το σκοπό αυτό η AVE βρίσκεται αυτή την περίοδο σε σειρά συζητήσεων με τοπικούς υποψήφιους συνεργάτες. Η χρονική διάρκεια του δικαιώματος λήγει για άλλες χώρες στο τέλος του 2025 και για κάποιες άλλες ένα χρόνο αργότερα, οπότε οι επόμενοι 18 μήνες θεωρούνται κρίσιμοι προκειμένου να φανεί η έκταση που θα λάβει το διεθνές αποτύπωμα της Retail & More.

Αύξηση κεφαλαίου και free float

Η χθεσινή γενική συνέλευση της AVE αποφάσισε, μεταξύ άλλων, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (2.360.000 νέες μετοχές, με τιμή διάθεσης 2,5 ευρώ) με παραίτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων και κάλυψη του ποσού (έχει ήδη προκαταβληθεί) από το βασικό της μέτοχο.

Σύμφωνα με τον Θωμά Ρούμπα, δεν αναμένεται νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο ορατό μέλλον και επίσης δεν θα πρέπει να υπάρχει ζήτημα ανησυχίας από την πλευρά των μετόχων μειοψηφίας σχετικά με το free float της εισηγμένης (θα υπερβεί το 80% μετά την ΑΜΚ, όταν το όριο του νέου κανονισμού του ΧΑ είναι το 75%), καθώς το θέμα θα διευθετηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v